NRK Meny
Normal

Spike Lee boikotter Oscar-utdelingen

Filmregissør og æresoscarvinner Spike Lee vil ikke delta på årets Oscar-utdeling i protest mot mangelen på svarte nominerte.

Spike Lee

FIKK NOK: Spike Lee vil ikke delta på årets Oscar-utdeling, og kritiserer fraværet av svarte skuespillere på nominasjonslista. Her er regissøren da han mottok en æres-Oscar i fjor høst.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Filmregissør og manusforfatter Spike Lee, som står bak en rekke filmer om rasemotsetninger i USA, har fått nok av det amerikanske filmakademiets neglisjering av svarte skuespillere.

Holder seg hjemme

Nå vil han og kona holde seg hjemme fra årets utdeling i protest, skriver blant andre The Guardian, og viser til Lees egen Instagram-konto.

«Hvordan er det mulig at alle 20 nominerte skuespillere for andre år på rad er hvite?» skriver Lee i et lengre innlegg som ledsager et bilde av borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. Mandag er den offisielle Martin Luther King-dagen i USA.

Lee skriver at verken han eller kona Tonya Lewis Lee vil bli å se på den røde løperen når gullstatuettene deles ut 28. februar.

Laster Instagram-innhold

Flere utelatte

Mange har reagert på fraværet av fargede fjes blant årets Oscar-nominasjoner.

Blant de mest omtalte utelatelsene er Idris Elba for «Beasts of No Nation», Will Smith for «Concussion» og Michael B. Jordan for «Creed».

Flere har også tatt til orde for at N.W.A.-filmen «Straight Outta Compton» burde vært nominert i flere kategorier.

Skuespiller Jada Pinkett-Smith tok i helga til orde for at minoriteter bør vurdere å holde seg hjemme fra årets Oscar-utdeling i protest mot nominasjonene.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold