Søst er en blanding mellom prim og smør – i hvert fall i konsistens. Men Søst er søtt og passer glimrende på lefse, med kaffe som tilbehør.
Landsomfattende
Søst funker på flatbrø også!
Søst er et melkeprodukt som lages på Sunnmøre, men som all annen tradisjonskost så finnes den over hele landet fordi folk flytter på seg og tar med seg tradisjonene videre.
Slik lager du Søst:
3 dl sukker
1 liter syrnet melk, kultur eller kefir
1 liter helmelk
4 dl rosiner
300 g mager prim eller rester av brunost
2 ½ dl semulegryn
Bruk tykkbunnet gryte. Brun sukkeret til karamell. Spe med melken og tilsett rosiner, prim eller revet brunost og semulegryn. Kok opp blandingen under røring og la det småkoke ca. 15 minutter. Rør hele tiden.
Avkjøl.
Søst smaker godt til vafler, lefse og grovt brød.