Hopp til innhold

Sort messe

Djevelsk svartekunst, giftmord, gjengangere og ypperlig detektivarbeid er ingrediensene i heksebrygget Sort messe. Kriminalhørespillet er et av tidenes mest populære.

Sort messe
Foto: ill: Roger Roth©1985 International Polygonics, LDT

- Sort messe er en uslåelig historie, sier krimekspert Nils Nordberg som i over 30 år jobbet med krim og krimhørespill i Radioteatret. Stykket var det første Nordberg hadde regi på.

Mysteriene som tilsynelatende bare kan forklares ut fra det overnaturlige og de overraskende vendingene helt til siste slutt, har gjort dette hørespillet til et av tidenes mest populære i Radioteatrets historie og det har gledet, og skremt, flere generasjoner.

Historien er skrevet av John Dickson Carr som betegnes som spesialist i mord i låste rom og umulige forbrytelser.

Giftmorderske
Unge Ted Stevens finner et bilde av en giftmorderske som ble henrettet for hundre år siden - og bildet viser hans egen kone. I tillegg er hans nabo Miles Despard død etter trolig å ha blitt forgiftet med arsenikk. Like før han døde hadde han besøk av en dame som var kledd svært gammeldags. Hun forsvant gjennom en dør som ikke eksisterer. Hvilken forbindelse er det mellom en beryktet giftmorderske som levde for mange hundre år siden og Despard som dør i det tjuende århundre?

Når Despards nevø bestemmer seg for å undersøke saken og åpner familiens gravkammer, finner han at onkelens lik er forsvunnet. En umulighet da rommet er hermetisk lukket og ikke har vært åpnet siden begravelsen.

Kriminalserien i seks episoder ble sendt første gang i 1975.

Om produksjonen:
Dramatisert for radio av Sven Lange.
Musikk: Rain.
Produksjonsleder: Harald Are Lund.
Lyddesign: Aage Sandaker.
Regi: Nils Nordberg.

De som er med:
Forteller: Mona Hofland
Ted Stevens: Nils Ole Oftebro
Mark Despard: Ole-Jørgen Nilsen
Direktør Morley: Gunnar Olram
Dr. Welden: Sverre Hanson
Konduktør: Harald Are Lund
Marie Stevens: Anne Marie Ottersen
Dr. Partington: Tor Stokke
Joe Henderson: Carsten Byhring
Miles Despard: Øyvind Øyen
Edith Despard: Bente Børsum
Lucy Despard: Lise Fjeldstad
Tom Partington: Tor Stokke
Myra Corbett: Tone Schwarzott
Ogden Despard: Geir Børresen
Politifullmektig Brennan: Arne Lie
Mark Despard: Ole-Jørgen Nilsen
Jonah Atkinson jr: Helge Reiss
Gaudan Cross: Bjarne Andersen
Myra Corbett: Tone Schwarzott
Mrs Henderson: Evy Engelsborg
Dagsnyttreporter: Nils Nordberg

Kulturstrøm

  • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

    Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

    Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

    «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

    (NTB)