Hopp til innhold

Son of Rambow (5)

Sylvester Stallone hadde nok ikke forventet dette: en usedvanlig søt og morsom britisk film om to unger som lar seg inspirere av ”First Blood”, den første Rambo-filmen!

Will Poulter og Bill Milner i "Son of Rambow".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

”Son of Rambow” vil sjarmere deg i senk med sin frittflyvende fantasi, sin skrudde humor, sin ømhet for sine figurer, sin sans for underfundigheter , og den vil få deg til å ønske du var et barn igjen. Dette er rett og slett en herlig perle av en film!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

"First Blood" på video

Will Proudfoot (Bill Milner) er en stille gutt som ikke får lov til å se på TV. Lee Carter (Will Poulter) er en bråkebøtte som får gjøre hva han vil. Deres veier krysses, de blir venner,

Will blir med Lee hjem, og der får han se ”First Blood” på video, noe som gjør et uutslettelig inntrykk og fyrer opp den lille guttens fantasi. Will og Lee bestemmer seg for å lage en film sammen, men det er flere som vil være med, og vennskapet settes på prøve.

Gode gutteroller

Bill Milner og Will Poulter sørger for to av de beste gutterollene jeg har sett på lenge. De presterer i klasse med Jamie Bell i ”Billy Elliot” og gutta i Rob Reiners ”Stand by me”.

Guttene er svært forskjellige, men det skinner igjennom at de har de samme behov, og søker etter det samme; vennskap, trygghet og stabilitet. Det er sårt å se hvordan familiene deres neglisjerer dem på ulike vis. Og det er rørende å se hvordan de finner noe av det de leter etter i hverandre.

Morsomt, med klump i halsen

Både Will og Lee har en ting til felles, de mangler en farsfigur. Kanskje er det det de finner i Rambo? De beundrer i alle fall hans mot og styrke. Will kopierer Rambo i sin fantasihistorie, der han forsøker å redde faren, som i virkeligheten døde av hjerteinfarkt.

Det er morsomt, samtidig som det gir oss en klump i halsen. Midt i all den barnlige moroa aner vi konturene av større og mer alvorlige temaer, som savn, kjærlighet og vennskap.

Befriende kreativ

Regissør Garth Jennings balanserer godt mellom det seriøse og det uhøytidelige, det alvorlige og det absurde. Han ser ut til å ha det samme befriende kreative motet som Michel Gondry, en av mine favorittregissører.

”Son of Rambow” er en av årets aller hyggeligste opplevelser på kino, og jeg gleder meg som en unge til jeg kan se den igjen, helst sammen med mine egne unger!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters