NRK Meny
Normal

Son of Rambow (5)

Sylvester Stallone hadde nok ikke forventet dette: en usedvanlig søt og morsom britisk film om to unger som lar seg inspirere av ”First Blood”, den første Rambo-filmen!

Will Poulter og Bill Milner i "Son of Rambow".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

”Son of Rambow” vil sjarmere deg i senk med sin frittflyvende fantasi, sin skrudde humor, sin ømhet for sine figurer, sin sans for underfundigheter , og den vil få deg til å ønske du var et barn igjen. Dette er rett og slett en herlig perle av en film!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

"First Blood" på video

Will Proudfoot (Bill Milner) er en stille gutt som ikke får lov til å se på TV. Lee Carter (Will Poulter) er en bråkebøtte som får gjøre hva han vil. Deres veier krysses, de blir venner,

Will blir med Lee hjem, og der får han se ”First Blood” på video, noe som gjør et uutslettelig inntrykk og fyrer opp den lille guttens fantasi. Will og Lee bestemmer seg for å lage en film sammen, men det er flere som vil være med, og vennskapet settes på prøve.

Gode gutteroller

Bill Milner og Will Poulter sørger for to av de beste gutterollene jeg har sett på lenge. De presterer i klasse med Jamie Bell i ”Billy Elliot” og gutta i Rob Reiners ”Stand by me”.

Guttene er svært forskjellige, men det skinner igjennom at de har de samme behov, og søker etter det samme; vennskap, trygghet og stabilitet. Det er sårt å se hvordan familiene deres neglisjerer dem på ulike vis. Og det er rørende å se hvordan de finner noe av det de leter etter i hverandre.

Morsomt, med klump i halsen

Både Will og Lee har en ting til felles, de mangler en farsfigur. Kanskje er det det de finner i Rambo? De beundrer i alle fall hans mot og styrke. Will kopierer Rambo i sin fantasihistorie, der han forsøker å redde faren, som i virkeligheten døde av hjerteinfarkt.

Det er morsomt, samtidig som det gir oss en klump i halsen. Midt i all den barnlige moroa aner vi konturene av større og mer alvorlige temaer, som savn, kjærlighet og vennskap.

Befriende kreativ

Regissør Garth Jennings balanserer godt mellom det seriøse og det uhøytidelige, det alvorlige og det absurde. Han ser ut til å ha det samme befriende kreative motet som Michel Gondry, en av mine favorittregissører.

”Son of Rambow” er en av årets aller hyggeligste opplevelser på kino, og jeg gleder meg som en unge til jeg kan se den igjen, helst sammen med mine egne unger!

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck