Hopp til innhold

Sommerlesetips for unge folk

Hva skal du lese i sommer? Her er over 50 lesetips til aktuelle bøker, både fra folk som leser mye og fra NRKboks ungdomsbokanmelder.

Lesetips for ungdom

De mest anbefalte bøkene for ungdom denne sommeren; to norske og en oversatt.

Her hagler det med lesetips. Noen kommer fra folk som leser mye som følger NRKbok på Twitter, og noen håndplukkede kommer fra vår anmelder av ungdomsbøker.

Bokanmelderens topp 5-liste

Vinternoveller
Foto: Gyldendal

Vinternoveller av Ingvill Rishøi
En samling på tre lange noveller som passer like godt for ungdom som for voksne. Å strekke ut en hånd til en som trenger det kan stå som en fellesnevner for de fine fortellingene. Kollega Knut Hoem som anmeldte boken for NRK, sier det slik: "Per Pettersons sentimentale realisme møter HC Andersens eventyrfortellinger i denne boka". Les også Rishøis forrige novellesamlinger, novellen er et format som passer godt på reise: La stå! og Historien om Fru Berg

«Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til» av Liv Marit Weberg
Tragikomisk jeg-fortelling om en ung jente som flytter til Oslo for å studere. Det viser seg å være vanskeligere enn hun hadde trodd, for hun er ikke akkurat et sosialt vesen. Pengene fra Lånekassen stopper opp, hun må finne seg en jobb. Men hva? Snodig, sår og sjarmerende. Eller som den noe pessimistiske jeg-personen sier: "Kols, kreft, kolera. Krise blir det lell".

«1814. Nære på» av Jon Ewo
Det er lett å glemme at Norge faktisk var i krig i 1814. Jon Ewo glemmer ikke, men forteller medrivende om månedene som førte frem til at Norge fikk sin egen grunnlov - og om den dramatiske tiden etterpå. Ewo vet å ta vare på spenningen. Han åpner boken med en scene fra Langnes Skanse, der den danske prins Christian Frederik blekner ved synet av blod...

Les også: Flere 1814-bøker for unge lesere

Skriv i sanden

«Skriv i sanden» av Marjun S. Kjelnæs
En roman om et ti-talls ungdommer i Torshavn som gjennomlever samme helg på ti ulike måter. Alle ungdommene har noe de skjuler for sine jevnaldrende. Her er nådeløse observasjoner og gode portretter. Romanen var nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Færøyene i fjor.

Les også: Aina Basso nominert til Nordisk råds nye pris

«Snøhvit-trilogien» av Salla Simukka
Dette er ingen kosekrim. Vår heltinne er 17 år gamle Lumikki Andersson. Hun bor på hybel alene, trener kampsport og spiser vegetarmat. Hun har lagt bak seg en oppvekst med årelang mobbing; nå er det Lumikki som stiller krav, selv om hun helst holder seg for seg selv. Inntil den dagen hun kommer over noen vaskede hundre-eurosedler som henger til tørk på skolens mørkerom.

Lesetips fra folk som leser mye ungdomsbøker

Råta

Boka mange fantasy-lesere venter på, som kommer i oktober.

NRKboks følgere på Twitter har bidratt sjenerøst med lesetips for ungdom. Her er over 50 boktips, noen med merkelappen "ungdomsbok", men som leses like mye av folk som ikke er tenåringer lenger, viser det seg.

Her er det en del fantasy-titler, som er en sjanger mange tenker på som ungdomslitteratur. De som leser mye fantasy, vet at det er bøker for alle som liker eventyr, uansett kjønn og alder.

Få også med deg den ferske leselisten til Foreningen !Les hvor unge folk har anbefalt sine favorittbøker!

To bøker peker seg ut i blant alle anbefalingene: «Odinsbarn» av Siri Pettersen, som kommer med bok to i Ravneringene-triologien i høst: «Råta». «Eleanor & Park» av Rainbow Rowell er en favoritt for mange, og forfatteren kommer også med ny bok i høst: «Fangirl».

Se alle lesetipsene til sommerbøker!

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober