Hopp til innhold

Sommerhuset

Det er en uvanlig kort kinoforestilling, men den er også uvanlig fyldig, sier vår anmelder Einar Guldvog Staalesen.

Sommerhuset
Foto: Arthaus / 41/2

Den time lange programmet med Ole Giæver-film får premiere i Trondheim, Bergen og Oslo i morgen. ”Sommerhuset”, heter hovedfilmen. "Tommy" heter forfilmen.

Det er to filmer. Den korteste er mest innholdsrik. ”Tommy”. Den 40 minutter lange ”Sommerhuset” er ikke perfekt, men den overbeviser oss om regissørens talent. Kall gjerne forestillingen en time med Ole Giæver.

”Tommy” sier alt med få ord på kort tid. 12 minutter. Den er en film om sentrum/periferi, borgerskap/arbeiderklasse, nord/sør, generasjoner, samfunn…

Alt formidles gjennom en blikkveksling og litt til mellom to mennesker, den presist usikre Anders Baasmo Christiansen og den infame Bjørn Sundquist. De møtes på Finnmarksvidda mange år etter at den eldre mistet jobben på verftet. Den unges far var direktør på bedriften da den gikk skeis.

Tommy og den temporære tilflytteren Arild var klassekamerater for et drøyt tiår siden. Arild er nå cellist i Kringkastingsorkestret.

- Univers med innhold

”Sommerhuset” er også en nord/sør-historie. Den er heller ikke ordrik. Den dveler ved to søstre som reagerer ulikt på morens død. Den eldste vil være sterk og la være å snakke om det. Men styrken brister når hun reiser til slektens sommerhus og barndomsvennen Bjørn Tore som skal sette dem over med båt, er mest opptatt av venninnen hennes.

Renate har ikke vært i sommerhuset uten mor før, men mye av henne lever på det stedet, minner … dukken hennes ligger på gulvet.

Det er et lite drama, men det kjennes stort hos den som er rammet. Det kjenner vi også.

Giævers filmer er univers med innhold. Han er lokal og nær og naturlig og formidler almenmenneskelighet som gjelder i enhver avkrok av verden.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters