Hopp til innhold

Soloppgang i Riga (2:2)

Radioteatret inviterer denne gang sine lyttere til et besøk i Riga i 1968. Det skjedde mye det året. Harald og Sonja giftet seg. Og ute i verden var det studentopprør.

Soloppgang i Riga
Foto: Kleiven, Paul / SCANPIX

Det spredte seg til Norge og. Men i Latvia var det foreløpig rolig. ”Soloppgang i Riga” av Aleksej Arbuzov utspiller seg noen dager i slutten av juli 1968, i og omkring en kuranstalt.

I rollene møter vi to enere i norsk teater: Wenche Foss og Per Aabel. De spilte sammen mange ganger. Men akkurat dette samspillet startet i 1979, da Toralv Maurstad var blitt sjef på Nationaltheatret. Han valgte ”Soloppgang i Riga” som åpningsforestilling på Amfiscenen. Og han valgte Wenche Foss og Per Aabel.

Dét likte publikum. De strømmet til. I så store mengder at forestillingen måtte flyttes til Hovedscenen. Siden ble det turné til Trøndelag teater, til Rogaland teater og til Festspillene i Bergen. Deretter ble det fjernsynsteater. Og så Radioteatret. Den versjonen har vi gleden av å sende nå, i to deler.

Forfatter i eksil

Forfatteren, Aleksej Arbuzov var født i Moskva i 1908, med russisk far, gresk mor. Mistet tidlig sine foreldre og kom første gang i kontakt med teatret da han var 14. Da fikk han en birolle i St. Petersburg.

Deretter ble det teaterskole og en omflakkende tilværelse som instruktør og leder for en teatertrupp. Han instruerte og begynte etter hvert å skrive – det ble i alt over 30 skuespill. Arbuzov forlot sitt hjemland og levde i eksil og døde i 1986.

En gammeldags flirt

”Soloppgang i Riga” må kunne kalles en gammeldags flirt – møtet mellom to eldre mennesker, en lege og en pasient.

HUN en kokett og impulsiv kvinne. Varmhjertet, uberegnelig og ukonvensjonell.

HAN litt mer borgerlig og forsiktig i sin oppførsel og reaksjoner.

Slikt blir det lett orddueller og rene krangler av. Og komedie. Men også en gryende samforståelse mellom to som kommer fra svært så forskjellige slags liv, men møtes til en felles soloppgang i Rigabukten.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.