Soldater ødela Babylon-ruiner

Amerikanske og polske soldater som deltok i invasjonen av Irak i 2003 forårsaket uopprettelig skade på ruinene av oldtidsbyen Babylon. Det viser en ny rapport fra UNESCO.

Løven av Babylon fotografert 24. juni 2009
Foto: Karim Kadim / AP

Den 4000 år gamle byen sør for Bagdad var en gang hjem til De hengende hager i Babylon, en av oldtidens syv underverker. Under krigen i Irak i 2003 og 2004 var Babylon tilholdssted for en militærbase, som i utgangspunktet skulle beskytte ruinene mot plyndring.

Men ifølge en ny rapport fra UNESCO, utført av en gruppe internasjonale eksperter, ble det i denne perioden ble gjort stor og uopprettelig skade på ruinene.

Amerikanske soldater ved Babylon 24. juni 2009

Amerikanske soldater ved Babylon 24. juni 2009.

Foto: Karim Kadim / AP

Soldatene kjørte tunge maskiner over mange tusen år gamle brosteiner, jevnet hauger med jord med bulldosere, og gravde flere hundre meter lange grøfter gjennom ruinene på et av verdens viktigste arkeologiske steder, hevder UNESCO.

- Soldatene brøt sannsynligvis løs steinbiter fra ruinene som suvenirer, sier spesialist på mesopotamiske og persiske antikviteter ved Det britiske museet, John Curtis, ifølge NTB.

I 2005 sammenlignet museet det å etablere en militærbase i Babylon med å slå leir blant pyramidene i Egypt eller rundt Stonehenge i Storbritannia.

Undersøkelser av Babylon gjennomført 24. juni 2009

Babylon ligger 80 kilometer sør for dagens irakiske hovedstad, Bagdad.

Foto: Karim Kadim / AP

Rapporten viser også at det ikke er noen tegn på forsettelig eller utilsiktete skader på byen siden soldatene la ned militærleiren i desember 2004.

- Uten å beskylde noen, har vi nå et klart bilde av situasjonen, og det gir et startpunkt for restaurering og bevaring, sier Mohamed Djelid, direktøren for UNESCOs kontorer i Irak.

FNs kulturelle organ ønsker nå å verne Babylon ved å plassere ruinene på UNESCOs verdensarvliste.

Kulturstrøm

 • Inspirert av 20-tallsjazz

  Den norske elektronikaduoen Lemâitre spilte for første gang i Den Norske Opera & Ballett i helgen, under musikkfestivalen Red Bull Music Festival. Blant annet låten «Closer», som gjorde gruppen kjent for sine blåserekker. Men å lage låten uten virkelige blåseinstrumenter, var tålmodighetsarbeid, forteller Ketil Jansen til NRK-programmet Kulturstripa.

  Lemaitre
 • Atwood til norske paviljongen

  Søndag kommer Margaret Atwood til den norske paviljongen i Frankfurt. Anledningen er den storstilte bokmessa, der Norge er hovedland – samt at Atwood var første forfatter ut til å donere bokmanus til Framtidsbiblioteket. Mandag kveld ble det klart at canadiske Margaret Atwood, sammen med Bernardine Evaristo, er tildelt Bookerprisen. Atwood fikk prisen for andre gang.

 • Pharrell flau over gamle låter

  Pharrell Williams sier at oppstyret rundt «Blurred Lines» i 2013 fikk ham til å innse at også noen av hans egne låter var sexistiske. «Blurred Lines» ble kritisert for låtlinjer som blant annet «I hate these blurred lines, I know you want it» . I et intervju med bladet GQ sier artisten at han er «født i en annen tidsalder», der mer var lov. Han presiserer at han aldri ville skrevet eller sunget noen av de gamle sangene i dag, og sier de gjør ham flau (NTB).

  Artisten Pharrell Williams på scenen med hatt og bomberjakke
  Foto: Brent Stewart / Ap