Hopp til innhold

Soldater ødela Babylon-ruiner

Amerikanske og polske soldater som deltok i invasjonen av Irak i 2003 forårsaket uopprettelig skade på ruinene av oldtidsbyen Babylon. Det viser en ny rapport fra UNESCO.

Løven av Babylon fotografert 24. juni 2009
Foto: Karim Kadim / AP

Den 4000 år gamle byen sør for Bagdad var en gang hjem til De hengende hager i Babylon, en av oldtidens syv underverker. Under krigen i Irak i 2003 og 2004 var Babylon tilholdssted for en militærbase, som i utgangspunktet skulle beskytte ruinene mot plyndring.

Men ifølge en ny rapport fra UNESCO, utført av en gruppe internasjonale eksperter, ble det i denne perioden ble gjort stor og uopprettelig skade på ruinene.

Amerikanske soldater ved Babylon 24. juni 2009

Amerikanske soldater ved Babylon 24. juni 2009.

Foto: Karim Kadim / AP

Soldatene kjørte tunge maskiner over mange tusen år gamle brosteiner, jevnet hauger med jord med bulldosere, og gravde flere hundre meter lange grøfter gjennom ruinene på et av verdens viktigste arkeologiske steder, hevder UNESCO.

- Soldatene brøt sannsynligvis løs steinbiter fra ruinene som suvenirer, sier spesialist på mesopotamiske og persiske antikviteter ved Det britiske museet, John Curtis, ifølge NTB.

I 2005 sammenlignet museet det å etablere en militærbase i Babylon med å slå leir blant pyramidene i Egypt eller rundt Stonehenge i Storbritannia.

Undersøkelser av Babylon gjennomført 24. juni 2009

Babylon ligger 80 kilometer sør for dagens irakiske hovedstad, Bagdad.

Foto: Karim Kadim / AP

Rapporten viser også at det ikke er noen tegn på forsettelig eller utilsiktete skader på byen siden soldatene la ned militærleiren i desember 2004.

- Uten å beskylde noen, har vi nå et klart bilde av situasjonen, og det gir et startpunkt for restaurering og bevaring, sier Mohamed Djelid, direktøren for UNESCOs kontorer i Irak.

FNs kulturelle organ ønsker nå å verne Babylon ved å plassere ruinene på UNESCOs verdensarvliste.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.