Verdens kulturarv ødelegges av krig - her er de 10 mest sentrale

Til alle tider har viktige ikoniske, eller historiske monumenter blitt ødelagt i krig verden over. Her har du 10 av krigsherrenes mest sentrale «trofeer».

kulturminner ødelagt i krig

KULTURARV I RUINER: Et tomrom etter at Taliban sprengte to Buddha-statuer i Afghanistan. Oldtidsbyen Symra i Syria ble ødelagt av Is, og broen Stari-Most i Bosnia-Hercegovina ble sprengt i 1993. Ved å ødelegge kulturhistorie rammes samholdet og kampvilje svekkes. I tillegg omsettes stjålne kunstskatter i hopetall for å finansiere mer krig og terror.

Foto: NTBScanpix

Syrisk kultur raseres, og nå er mange redde for at terroristene i IS vil ødelegge romerske ruiner i oldtidsbyen Palmyra.

– Vi snakker avsindige tap. Uerstattelige, sier, sier Josephine Munch-Rasmussen ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, UIO, og bidrar til listen over de ti mest sentrale historiske monumentene er ødelagt i krig gjennom tidene

1. Egypt, Biblioteket i Alexandria

Skal ha vært det største biblioteket i Antikken og et sentralt senter for vitenskap og kultur som trolig inneholdt antikkens største litteratursamlinger. Disse ble delvis ødelagt ved brann da Caesar beleiret Alexandria 47 f.Kr. Biblioteket ble gjenreist og offisielt innviet i 2002, tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

Antatt tegning av interiøret av oldtidens bibliotek i Alexandria.

LITTERATUR TAPT I BRANN: Biblioteket i Alexandria inneholdt trolig datidens største litterære samling.

Foto: Wikimedia

2. Tyskland, Dresden

Natten mellom 13. og 14. februar 1945 regnet allierte bomber over Dresden og la en av Tysklands vakreste byer i ruiner. Dresden var en gang Tysklands barokke kulturhovedstad.

Dresden

2. VERDENSKRIG: Fra oktober 1946. Viser hvordan byen ble fullstendig ødelagt i februar 1945. Bombene drepte over 35.000 mennesker.

Foto: REUTER / NTB scanpix

3. Kina, Qufu

Best kjent som filosofen Confucius hjemby. Byen har mange historiske palasser, templer og gravsteder. Over 6000 kunstgjenstander fra templer og mausoleer ble ødelagt da Maos hjelpere, rødegardistene med en av de mest innflytelsesrike studentlederne i bresjen, stormet byen under Kulturrevolusjonen i 1966, ifølge Wikipedia.

4. Bosnia, Bokbålet i Sarajevo

Det største bokbålet i moderne tid skjedde i august 1992, da Nasjonalbiblioteket i Sarajevo ble ødelagt. Nasjonalistene valgte bevisst ut biblioteket som mål for sine granater, for å slette minnet om et mangfoldig og flerkulturelt samfunn.

Vedran Smailovic

BOKBÅL I SARAJEVO: 12. september 1992 spilte cellisten Vedran Smailovic en stykke av Strauss i den istykkerskutte nasjonalbiblioteket i Sarajevo.

Foto: MICHAEL EVSTAFIEV / Afp

5. Bosnia-Hercegovina, Stari Most-broen i Mostar

Den gamle stenbroen fra 1500-tallet har i flere hundreår forbundet forskjellige kulturer og etniske tradisjoner på hver side av elva Neretva i Bosnia. Broen er byens viktigste historiske minnesmerke, kanskje en av de viktigste i hele Bosnia-Hercegovina.

Broen ble sprengt av kroatisk artilleriild i 1993, under krigen mellom muslimer og kroater mellom 1992 og 1995. Gjenoppbygd med støtte fra UNESCO i 2004.

Den nye broen i Mostar

STARI-MOST-KOPI: Den nye gamlebrua i Mostar dekorert for åpningsseremonien i 2004.

Foto: STRINGER / AFP

6. Afghanistan, Buddhaene i Bamyiandalen

I 2001 sprengte talibanregimet de to statuene på 51 og 36 meter i Afghanistan. Begge sto på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

En Buddha-statuen i Bamiyan ble sprengt i stykker av Taliban

SPRENGT AV TALIBAN: Buddha-statuene i Bamiyan sto på UNESCOs liste over verdens kulturarv. UNESCO og FN forsøkte å overtale Taliban til ikke å ødelegge dem, uten hell.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

7. Irak, Babylon

Den 4000 år gamle oldtidsbyen sør for Bagdad var en gang hjem til «De hengende hager» i Babylon, en av oldtidens syv underverker. Under krigen i Irak i 2003 og 2004 var Babylon tilholdssted for en militærbase, som i utgangspunktet skulle beskytte ruinene mot plyndring. Ifølge UNESCO ble det i denne perioden gjort stor og uopprettelig skade på ruinene.

Amerikanske soldater ved Babylon 24. juni 2009

BABYLON 2009: UNESCO hevder at amerikanske soldater kjørte tunge maskiner over mange tusen år gamle brosteiner, jevnet hauger med jord med bulldosere, og gravde flere hundre meter lange grøfter gjennom ruinene på et av verdens viktigste arkeologiske steder.

Foto: Karim Kadim / AP

8. Irak, Ur

Sies å være verdens første by. Området kalles ofte sivilisasjonens vugge. Utgravere kongegraver og staselige templer vitner om en enestående rik historie. Under invasjonen av Irak ble byen vandalisert av amerikanske soldater.

Hjelpeorganisasjoner hevdet at de amerikanske soldatene opptrådte som de reneste vandaler i det unike arkeologiske skattekammeret. Soldater skal blant annet ha spraymalt slagord på ruinene og stjålet eldgamle leirsteiner. Et sted har soldatene sprayet budskapet «SEMPER FE» (alltid tro), som er marinesoldatenes motto, ifølge The Observer.

9. Irak, Nimrud, assyrisk oldtidsby

Grunnlagt på 1200-tallet f. Kr og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Lagt i grus med bulldosere og slegger av islamistene i IS, 2015. På UNESCOS verdensarvliste. ​

Ødeleggelsen av Nimrud

10. Irak, Hatra

Oldtidsby i den irakiske ørkenen, rundt 100 kilometer sørvest for Mosul. Bygget av arabiske stammer i tidlig romertid med en unik blanding av østlig og gresk og romersk arkitektur. Rasert av islamistene i IS i 2015. På UNESCOS verdensarvliste.

IS ødelegger kulturminner i Hatra.

Flere grunner til å angripe kulturminner

Direktør Axel Christophersen med sin kollega Omar Massoudi, direktør for Nasjonalmuseet i Afghanista

FLERE GRUNNER TIL Å ØDELEGGE KULTURARV I KRIG: Professor Axel Christophersen sier det handler om å vise makt og svekke kampvilje.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Professor ved NTNU Vitenskapsmuseet, Axel Christophersen, som også har hjulpet til med lista over, sier det er flere grunner til at man ødelegger kulturarv i krig.

– Når noe som knytter deg til stedet ditt og historien din blir ødelagt, mister du noe av din identitet. Hadde Holmenkollen eller Nidarosdomen, som er med på å skape fellesskap i Norge blitt bombet, hadde vi mistet noe av vår identitet, sier han.

– Man rammer et samhold, skaper et mentalt kaos og svekker dermed kampviljen.

I tillegg er det ren politikk i disse ødeleggelsene, ifølge Christophersen.

– Da IS gikk løs på Aleppo og Mosul, handlet det om å vise makt. Man ødelegger historien som vi i Vesten oppfatter som sentrale for den vestlige sivilisasjon og viser oss at vi ikke kan gjøre noe med det, sier Christophersen til NRK.

Stjålne kunstskatter finansierer krig og terror

Både Christophersen og Josephine Munch-Rasmussen legger til at finansiering av krigføring og terror ofte gjøres med midler etter salg av stjålne kunstskatter.

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).