Hopp til innhold

Babylon skal pusses opp

Organisasjonen World Monuments Fund og de irakiske myndighetene skal forsøke å bevare restene av Babylon, hvor kong Nebuchadnezzar II (630-562 f.kr.) bygde sine hengende hager.

Babylon
Foto: ALI AL-SAADI / AFP

- Turisme vil være et viktig verktøy for den økonomiske utviklingen av Irak. Vi frykter at Babylon kan bli spist opp av dårlig planlagt utviklingsarbeid, som for eksempel bygging av veier, sier lederen for World Monuments Fund Bonnie Burnham til Bloomberg.

Amerikanske myndigheter har gitt nærmere 5 millioner kroner til prosjektet. Organisasjonen søker nå ytterligere finansiering fra andre kilder.

- Iraks kulturarv tilhører hele verden. I arbeidet med å bevare den ønsker vi all internasjonal hjelp velkommen, sier Iraks ambassadør til USA i en uttalelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Babylon

Utsikt over Babylon.

Foto: ALI AL-SAADI / AFP

Babylon ble grunnlagt rundt 1800 år før Kristus, 90 kilometer sør for hvor Bagdad nå ligger. Restene av byen har tatt skade av plyndring i etterkant av invasjonen i 2003. Den bærer også preg av å ha blitt benyttet som militærbase, og av Saddam Husseins forsøk på å gjøre den om til en turistattraksjon.

Les: Babylons skatter ligger i ruiner

Irakiske spesialister skal nå få opplæring i moderne kartleggings- og restaureringsteknikker. Det planlegges også å etablere en nasjonal database for kartlegging og administrering av landets flere tusen kulturminner.

Organisasjonen World Monuments Fund ble grunnlagt i 1965 og har bidratt til å bevare historiske monumenter som St. Pauls i London og Route 66 i USA. Fondet plasserte Irak på sin liste over verdens mest truede historiske steder i 2006 og 2008.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters