Tekoppene skal være av porselen.
Te skjerper hukommelsen, motvirker tretthet og hjelper på fordøyelsen. Alt man trenger er varmt vann og noen minutters trekketid.
Tropisk plante
Te planten, Camellia sinensis, trives best i tropiske høyder og kan leve i mer enn hundre år. På de beste teplantene plukkes bare to blader og toppskuddene, og de plukkes gjerne av små, sarte kvinnehender. Deretter skal bladene tørkes, brennes, rulles og gjæres for å bli te.
Et ritual
Tedrikking er et langsomt ritual. I motsetning til kjappe kaffekopper skal helst drikkes fra tynne porselenskopp og den kan ikke drikkes av pappkrus.
Tegal dronning
I Storbritannia ble te en livsstil, med hoffet og den tegale dronningen Katarina av Braganza som forbilde. I begynnelsen var britiske husmødre en smule forvirret over dette nye østerlandske produktet. Mange kokte teplanten og spiste den som spinat.
Et engelsk teselskap på 1700-tallet var en oppvisning i raffinert eleganse. Porselensfirmaet Wedgwood oppfant svarte tekanner fordi fargen fremhevet vertinnens porselenshvite hud på armene når hun skjenket te.
Som folkedrikk ble teen en alvorlig rival til øl og sprit.
Nasjonaldrikken
Te er nasjonaldrikken i Russland selv om den kom 200 år etter vodka. Frankrike, Spania, Italia og Norden ligger i kaffesonen mens Russland ligger i tesonen.
Telandet Russland.
De fikk sin te fra kina gjennom Sibir i 1730 årene. På den tiden var folket inne i en periode av ravende fyllegalskap. Vodkamonopolet var opphevet og hjemmebrent ble laget overalt.
Da Russerne oppfant samovaren og begynte å drikke te, sank vodkaforbruket radikalt og de politiske forbindelsen til Kina ble bedre. Takket være te-handlen kom kineserne til å tro at russerne ikke ville starte krig mot landet. Det var selvfølgelig te som ble servert under de berømte russiske "samtalene på kjøkkenet" i Sovjet tiden.
Svekker appetitten?
Te, i likhet med kaffe, førte til nye og mer edruelige vaner også i Norden. Drikkevannet var dårlig, folk startet gjerne med øl til frokost. Den nye drikken ble sett på med stor mistenksomhet. Svensken Carl von Linne erklærte at "den varme drikken gjør magen slakk, svekker appetitten og forderver kroppen" – det var før han fikk smaken på te.
Kaffelandet Norge
I Norge drikkes det mest kaffe.
Norge er først og fremst et kaffeland, men vi heller i oss 259,5 millioner kopper te årlig.
Te-elskere er som vinkjennere. En te-elsker studerer blandingene og drikker ulike typer i harmoni med været, årstiden og døgnet. Earl Grey på kalde dager, sjasmin te på kvelden.
Dessuten er det en opplevelse å spise te. Hva med scampi kokt på te eller en kongelig bengalsk tiger-te? Du blander litt sitronsaft med angostura, te og sukker. Tilsetter isbiter og litt Cognac - helt kongelig...