Slutten på piratkopiering?

I framtida kan CD-spilleren din komme til å nekte å spille av plata du setter inn, hvis den ikke har riktig tilgangskode.

CD-plate
Foto: Gunnar Holthe / NRK

Koden vil være gjemt i en nærmest usynlig brikke, integrert i platas overflate.

Det er det taiwanske elektronikkprodusenten Ritek Corporations som har kommet opp med det de selv mener kan avgjøre kampen mot piratindustrien, ifølge Dagbladet.no som viser til en artikkel hos vnunet.com .

En slags strekkode

Uekte cd-plater vil kunne oppdages gjennom den såkalte RFID-teknologien (Radio Frequency Identification), som enkelt kan sammenliknes med strekkoder på dagens butikkvarer.

RFID kan imidlertid leses av på lenger avstand enn strekkodene og kan også inneholde mer informasjon.

I helgen ødela kinesiske myndigheter rundt 13 millioner piratkopierte plater.

Selskapet Ritek er verdens største dvd-spillerprodusent og underleverandøren U-Tech produserer cd- og dvd-plater til de fleste store musikk- og filmselskapene.

Vil få bukt med piratene

Ved å integrere den nye RFID-teknologien i alle plater og avspillere håper produsenten på å få bukt med piratene.

- Denne teknologien har potensial til å beskytte opphavsretten for plateselskap, filmstudioer, spill- og programutviklere verden over, sier direktøren i Ritek, Gordon Yeh.

Asia er et av de største områdene for piratkopiering av cd- og dvd-plater. I helgen ble det gjennomført en storstilt kampanje av myndighetene, som resulterte i rundt 13 millioner konfiskerte og ødelagte piratCDer og -DVDer, melder AP.

I tillegg ble nærmere 9 000 butikker og utsalgssteder stengt og 942 ulovlige nettsteder ble lukket.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK