NRK Meny
Normal

Slutten på piratkopiering?

I framtida kan CD-spilleren din komme til å nekte å spille av plata du setter inn, hvis den ikke har riktig tilgangskode.

CD-plate
Foto: Gunnar Holthe / NRK

Koden vil være gjemt i en nærmest usynlig brikke, integrert i platas overflate.

Det er det taiwanske elektronikkprodusenten Ritek Corporations som har kommet opp med det de selv mener kan avgjøre kampen mot piratindustrien, ifølge Dagbladet.no som viser til en artikkel hos vnunet.com .

En slags strekkode

Uekte cd-plater vil kunne oppdages gjennom den såkalte RFID-teknologien (Radio Frequency Identification), som enkelt kan sammenliknes med strekkoder på dagens butikkvarer.

RFID kan imidlertid leses av på lenger avstand enn strekkodene og kan også inneholde mer informasjon.

I helgen ødela kinesiske myndigheter rundt 13 millioner piratkopierte plater.

Selskapet Ritek er verdens største dvd-spillerprodusent og underleverandøren U-Tech produserer cd- og dvd-plater til de fleste store musikk- og filmselskapene.

Vil få bukt med piratene

Ved å integrere den nye RFID-teknologien i alle plater og avspillere håper produsenten på å få bukt med piratene.

- Denne teknologien har potensial til å beskytte opphavsretten for plateselskap, filmstudioer, spill- og programutviklere verden over, sier direktøren i Ritek, Gordon Yeh.

Asia er et av de største områdene for piratkopiering av cd- og dvd-plater. I helgen ble det gjennomført en storstilt kampanje av myndighetene, som resulterte i rundt 13 millioner konfiskerte og ødelagte piratCDer og -DVDer, melder AP.

I tillegg ble nærmere 9 000 butikker og utsalgssteder stengt og 942 ulovlige nettsteder ble lukket.