Hopp til innhold

Slutt for Stavanger 2008

Avslutningsseremonien var ingen feiring, men en markering av at det satses på kultur i Stavanger også i årene fremover.

Avslutningsseremoni Stavanger 2008

Fra avslutningsseremonien av kulturhovedstadsåret.

Foto: Eriksen, Haagen Tangen / SCANPIX

700 korister og 25.000 tilskuere avsluttet lørdag kulturhovedstadsåret Stavanger 2008.

Ingen feiring

Tilskuerne stod tett i tett og så himmelen bli lyst opp av hvite, blå og grønne lys, som danset over domkirken og de andre byggene rundt Vågen. Noen visket håpefullt om fyrverkeri, men det kom ikke noe som liknet det voldsomme fyrverkeriet under åpningsseremonien. Dette var nemlig ingen feiring, sier prosjektleder Jørn Snorre Andersen.

- Vi synes ikke det er tiden for å feire at året er slutt, så det blir ikke noe fyrverkeri. Vi skal ha en flott seremoni for å tenke tilbake og runde av året som har gått, men også se fremover og tenke på fremtiden til kulturlivet i Stavanger etter dette fantastiske året, sier Andersen.

Se bildene fra avslutningsseremonien 1
Se bildene fra avslutningsseremonien 2

Til Vilnius

Derfor hadde avslutningsseremonien stort fokus på fremtiden. En hvitkledd syngende 11-åring sang sangen ”That's what I'm sending the future” i en båt som seilte ut mot neste års kulturhovedstad Vilnius, og grunnsteinen for det nye konserthuset ble fløyet over byen før den ble lagt i jorda.

Ordfører Leif Johan Sevland la ned grunnsteinen til kulturhuset. Han mener at alt fokuset på kultur i 2008 vil ha stor betydning for den fremtidige bruken av det nye konserthuset.

Leif Johan Sevland

Leif Johan Sevland (H)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg tror Stavanger 2008 har betydd mye for det nye kulturhuset, fordi folk har fått en forståelse for satsing på kultur. Dette betyr at det gjennomgående er en mer positiv holdning til konserthuset enn det var før.

Selv om vedtaket om å bygge kulturhus ble gjort tidligere, tror derfor ordføreren at regionen har fått mange nye storbrukere av kultur.

- Kulturinstitusjonene våre har hatt stor publikumsvekst og veldig mange støtter opp om kultursatsingen i byen vår. Jeg tror derfor det nå er flere som kan tenke seg å bruke kulturhuset enn det var før 2008, sier Sevland.

Konserthuset til 1,25 milliarder kroner skal stå ferdig i 2011.

Slik blir konserthuset

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.