Slik steller du orkideer

Tor Smaaland bryr seg blomster. Ikke bare sine egne, men også i høyeste grad andre sine blomster. Her er hans tips om hvordan du bør stelle dine orkideer.

Tor Smaaland og orkideer
Foto: NRK

Orkidearten Phalaenopsis henter vann og næring gjennom luftrøtter og bladverk. Derfor er det ikke jord i pottene, men ofest storkvernete barkbiter som mest fugerer som støtte. Setter du orkideen i en potteskjuler så dyp og trang at plastikkpotta blir hengende fem-seks centimeter over bunnen av potteskjuleren, og fyller vann i bunnen, damper det opp til planten. Bytt vannet minst hver fjortende dag og bruk gjerne litt orkidegjødsel.

Orkideer trives godt med nydusjet bladverk og blomst en gang i ny og ne. Oftere enn hver uke kan øke faren for soppangrep. Bruk gjerne litt flytende plantegjødsel, kanskje i en tiendedel så sterk oppløsning som anbefalt på flasken, i dusjevannet. Gi alle alle andre grønne planter en dusjomgang samtidig. Bare planter med hårete blad kan mistrives med slik bladgjødsling, og da oftest bare i sterk sol. Sola svir bladskader gjennom vanndråpene.

 

Orkidee
Foto: NRK

 

På et eller annet tidspunkt slipper orkidéen blomstene og du står igjen med en ganske uspennende stilk og noe kjedelig bladkjafs fra en ganske ufiks, barkfylt plastnettingpotte. Ikke fortvil. Flytt planten til en kjølig, og gjerne litt mørkt rom. Oppretthold dusjingen, men ikke oftere enn en gang i uken. I motsetning til hva vi mennesker ofte gjør, reduserer nemlig alle planter drikkingen jo mørkere det blir. Etter fire-fem uker flytter du planten tilbake i stuevarmen og lyset igjen, og øker dusjfrekvensen. Det er ikke utenkelig at den vil sette i gang på nytt igjen.

 

Se Hage-Tor stelle orkideer her !

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock