Hopp til innhold

Slik steller du orkideer

Tor Smaaland bryr seg blomster. Ikke bare sine egne, men også i høyeste grad andre sine blomster. Her er hans tips om hvordan du bør stelle dine orkideer.

Tor Smaaland og orkideer
Foto: NRK

Orkidearten Phalaenopsis henter vann og næring gjennom luftrøtter og bladverk. Derfor er det ikke jord i pottene, men ofest storkvernete barkbiter som mest fugerer som støtte. Setter du orkideen i en potteskjuler så dyp og trang at plastikkpotta blir hengende fem-seks centimeter over bunnen av potteskjuleren, og fyller vann i bunnen, damper det opp til planten. Bytt vannet minst hver fjortende dag og bruk gjerne litt orkidegjødsel.

Orkideer trives godt med nydusjet bladverk og blomst en gang i ny og ne. Oftere enn hver uke kan øke faren for soppangrep. Bruk gjerne litt flytende plantegjødsel, kanskje i en tiendedel så sterk oppløsning som anbefalt på flasken, i dusjevannet. Gi alle alle andre grønne planter en dusjomgang samtidig. Bare planter med hårete blad kan mistrives med slik bladgjødsling, og da oftest bare i sterk sol. Sola svir bladskader gjennom vanndråpene.

 

Orkidee
Foto: NRK

 

På et eller annet tidspunkt slipper orkidéen blomstene og du står igjen med en ganske uspennende stilk og noe kjedelig bladkjafs fra en ganske ufiks, barkfylt plastnettingpotte. Ikke fortvil. Flytt planten til en kjølig, og gjerne litt mørkt rom. Oppretthold dusjingen, men ikke oftere enn en gang i uken. I motsetning til hva vi mennesker ofte gjør, reduserer nemlig alle planter drikkingen jo mørkere det blir. Etter fire-fem uker flytter du planten tilbake i stuevarmen og lyset igjen, og øker dusjfrekvensen. Det er ikke utenkelig at den vil sette i gang på nytt igjen.

 

Se Hage-Tor stelle orkideer her !

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.