Slik skal La Sagrada Familia se ut

144 år etter at den ble påbegynt, vil Barcelonas mektige og merkelige kirke endelig stå ferdig i 2026. Se videoen av det vanvittige byggeprosjektet.

Den spanske arkitekten Antoni Gaudi skal ha uttalt at «Gud er min byggherre. Han har ikke dårlig tid», og det skal også ha blitt en rettesnor for hvordan kirken La Sagrada Familia ble til. Først i 2026 skal den stå ferdig, det er 144 år etter at den ble påbegynt.

Nå har den private stiftelsen som står bak byggingen av kirken frigitt en dataanimasjon av hvordan kirken er planlagt ferdigstilt.

Hyller Jesus med 170 meter høyt tårn

Dagens eksisterende åtte spir skal få følge av ti nye, slik at det talt vil være atten spir over Barcelona. Tolv spir skal representere de tolv apostlene, fire til hver av evangelistene, ett til jomfru Maria, og ett til Jesus – det aller høyeste. Det er planlagt å rage 170 meter i været.

Men byggingen har tatt enormt med tid. Arkitekten selv døde i 1926, etter å ha blitt påkjørt av en sporvogn. En del av tegningene ble ødelagt under den spanske borgerkrigen ti år etter, men arbeidet har fortsatt, klattvis og med mange forskjellige skulptører og arkitekter.

Det skal ha vært uenighet de siste årene om hvorvidt påbyggene er tro mot Gaudis opprinnelige tanke.

Bygges med private midler

Selv om man skulle tro byggingen var i statlig regi, består byggemidlene utelukkende av private donasjoner og inntekter fra billettsalg.

Helt klare tall på hva byggingen koster årlig er vanskelige å finne, men i 2009 var budsjettet på i underkant av 160 millioner. Mens det tidligere var gratis å besøke kirken, legger nå hver eneste besøkende igjen om lag hundre kroner i billettpenger. Det er blitt en uuttømmelig inntektskilde, som sikrer at byggingen skrider framover.

Fikk først tak i 2010

De høye billettprisene betyr at arbeidet har skutt fart de siste årene. Først i 2010 fikk kirken et fungerende tak, og først da kunne pave Benedikt innvie kirken som en mindre basilika, en hedersbetegnelse gitt til store og viktige kirker i den katolske verden.

Kirken er Spanias mest besøkte landemerke, med mellom to og tre millioner besøkende årlig, og den er oppført i UNESCOS verdensarvliste.

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia i Barcelona, her avbildet i november 2010.

Foto: David Ramos / Getty Images

Kulturstrøm

 • Musti om Tøyen

  Hun lager musikk med tekster om annerledeshet, vennskap og identitet. Musti vant to priser under årets Spellemann: Årets gjennombrudd og Årets hip hop.

  Artisten Musti (Ugbad Mustafa) har vokst opp på Tøyen i Oslo. Hun lager musikk med tekster om annerledeshet, vennskap og identitet. Musti vant to priser under årets Spellemann: Årets gjennombrudd og Årets hip hop.
 • Skuespiller leder på meningsmåling

  Filmstjernen Matthew McConaughey ville fått stemmen til 45 prosent av de registrerte velgerne i Texas dersom han hadde stilt opp i guvernørvalget. Dagens republikanske guvernør Greg Abbott får 33 prosents støtte i målingen fra Dallas Morning News.

  Kate Hudson og Matthew McConaughey
  Foto: Vince Valitutti / Vince Valitutti