Slik ser 22. juli-utstillingen ut

Norsk og internasjonal presse fikk i dag se utstillingen som åpner for publikum i morgen. Flere av de berørte mener fokuset er på hendelsene og ofrene, ikke på Anders Behring Breivik.

22. juli-senteret åpner for publikum på fireårsdagen for terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya, men de etterlatte og berørte har fått se utstillingen i løpet av de siste par dagene.

En tidslinje med bilder og tekst, mobiltelefoner som ble liggende igjen på Utøya, en videoskjerm hvor de som var på Utøya forteller om dagen og noen av gjenstandene Anders Behring Breivik brukte under angrepet er noe av det som vises i regjeringskvartalet.

Se bildegalleri øverst i saken.

– Balansert

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen er fornøyd med utstillingen, men innrømmer at den er vanskelig å se på.

Eskil Pedersen

GOD BALANSE: Eskil Pedersen mener senteret fokuserer på hendelsene, ikke gjerningsmannen.

Foto: Marianne Kristiansen / NRK

– Senteret viser fram historien på en god og balansert måte. Det er en fortelling om ondskapen som traff oss. Jeg så det for første gang i går sammen med berørte AUF-ere. Det var mange som gråt, og det gjorde jeg også.

Flere har fryktet at utstillingen vil fokusere for mye på Anders Behring Breivik, men nestlederen for Støttegruppa etter 22. juli mener utstillingen først og fremst handler om ofrene.

Dag André Anderssen

TØFT: Dag André Anderssen var på Utøya for fire år siden og syns utstillingen var rørende og viktig.

Foto: Marianne kristiansen / NRK

– Det fokuseres lite på gjerningsmannen, og den teksten som står er hentet fra dommen og fra Twitter. Det sterkeste var å lese statsministerens tale og se bildene fra rosetoget. Det er viktig for de kommende generasjonene å lære om hva som skjedde.

Fjernet våpenkoffert

Institutt for historiske studier ved NTNU, som har ansvaret for utstillingen, har hatt tilgang til flere av Breiviks gjenstander, men har blant annet valgt bort å vise uniformen og våpnene.

Egentlig skulle våpenkofferten til gjerningsmannen vises frem, men dette har nå blitt fjernet fra utstillingen. Faglederen for utstillingen sier dette ikke skyldes kritikken.

Tor Einar Fagerland

IKKE NØDVENDIG: Breiviks våpenkoffert skulle egentlig være en del av utstillingen, men ble valgt bort av Tor Einar Fagerland og gruppen bak utstillingen.

Foto: Marianne kristiansen / NRK

– Når vi valgte ut elementer til utstillingen, tok vi med det som trengtes til å få frem tydeligheten. Det har aldri vært vurdert å ha med våpen i utstillingen. Vi trodde våpenkassen trengtes for å fortelle historien, men den forsvarte ikke sin plass. Helt fram til torsdag var den tiltenkt i utstillingen.

– Blir ikke et sted for høyreekstremister

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener det er riktig å åpne dette senteret nå og tror samfunnet trenger å reflektere over angrepet.

Han tror ikke senteret vil bli en destinasjon for høyreekstremister og Breivik-tilhengere.

– Det er viktig at unge mennesker ser hva ekstremisme kan føre til, og at de kan diskutere hvordan man kan unngå ekstremisme og hat. Jeg tror ikke dette kan bli et sted for høyreekstremister, da dette er et senter som minnes ofrene.

- Vond, men viktig, sier tidligere AUF-leder Eskil Pedersen om utstillingen som åpner i morgen.

Kulturstrøm

 • NRK dropper ny «Heimebane»-sesong

  NRK dropper ny «Heimebane»-sesong. Det melder Kampanje. Dramasjef Ivar Køhn i NRK sier at produksjonsselskapet Motlys vil lage en tredje sesong for en annen strømmetjeneste, og at NRK ikke vil være til hinder for det.

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).