Hopp til innhold

Slik lager du Rileys pannekaker

Forfatteren John Erik Riley er aktuell med boken «Heimdal, California», der en kjendiskokk er hovedperson. Se hvordan forfatteren selv lager «american pancakes» i Bokprogrammet.

Video Vårens tendenser? (Bokprogrammet 3:14)

– Noen av oppskriftene i boken er bare tøys, men noen går an å lage, ler Riley. Her lager han 'american pancakes'.

Rileys pannekaker

- Amerikanske pannekaker skal være tykkere enn norske pannekaker, sier Riley.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Fremveksten av TV-kokker er typisk for vår tid, med kjendiser som Nigella Lawson, Jamie Oliver og Eyvind Hellstrøm.


I John Erik Rileys siste bok «Heimdal, California» står både miljø, terror og matlaging sentralt. En norskamerikansk kokk representerer det multikulturelle, som Riley selv kjenner seg igjen i.

– Hovedpersonen i boken er litt som Peer Gynt. Han passer inn i alle situasjoner, og kommer seg alltid videre, sier John Erik Riley til Bokprogrammet.

Amerikansk nordmann

Som voksen tenker John Erik Riley at han ikke hører helt hjemme verken i USA eller Norge. Han mener at mange fortsatt betrakter det multikulturelle som noe rart.

– Jeg har vokst opp som annengenerasjons innvandrer i USA, med norsk kultur, og flyttet hit. Her i Norge blir jeg av mange oppfattet som førstegenerasjons innvandrer fra USA.

Amerikanske pannekaker er noe av det Riley har tatt med seg til Norge.

Rileys oppskrift på «american pancakes»

John Erik Riley

– Pannekaker er en rett som dekker alle sosiale lag i USA, sier John Erik Riley.

Foto: NRK

Standardoppskriften er fra Better Homes and Gardens. Denne kan man bruke som utgangspunkt og legge til det man vil av ekstra ting. Dersom man velger å ha blåbær i deigen, kan det være nødvendig med litt ekstra egg.

Her er det brukt amerikanske målebegere. Det kan konverteres slik:

 • 1 cup all-purpose flour (ca. 2,4 dl hvetemel)
 • 1 tablespoon sugar (en spiseskje sukker)
 • 1 teaspoon baking powder (en teskje bakepulver)
 • 1/4 teaspoon baking soda (natron kan funke her)
 • 1/4 teaspoon salt (1/4 teskje salt)
 • 1 egg
 • 1 cup milk (ca. 2,4 dl melk, gjerne kombinasjon av melk og surmelk)
 • 2 tablespoons cooking oil (her bruker jeg som regel to spiseskjeer med soyaolje, e.l.)

Kombiner de våte ingrediensene først (egget vispes sammen med melk og olje). De tørre ingrediensene blandes i en annen bolle, og så kombinerer man de to. Deigen kan gjerne være litt klumpete.

Man varmer så opp en stekepanne og har bare litt smør i. Bruk øse og stek pannekakene en etter en. De skal være litt tynnere enn lapper, men klart tykkere enn norske pannekaker.

Serveres med frukt (gjerne bær), smør og ekte lønnesirup. Bruk av andre sirupstyper eller honning er selvsagt bare juks. Som tilbehør anbefales granateplekjerner i yoghurt naturell med lønnesirup på. Serveres ved siden av.

John Erik Rileys oppskrift på amerikanske pannekaker

Norges-turer framfor leker


Riley beskriver seg selv som flerkulturell. Med norsk mor og amerikansk far ble han sendt på norsk språkleir i Minnesota i barndommen. Dessuten ble det mange Norges-turer.

– Da faren min fridde, ga han moren vår et løfte om at vi skulle dra til Norge annethvert år gjennom hele oppveksten.

Selv om Riley er oppvokst i USA, reiste han dermed til Norge gjennom barndommen.

– Mens nabobarna fikk nye leker, fikk vi Norges-tur, sier Riley.

Rileys far klarte å holde sitt løfte, enda dette var svært kostbart den gangen på 70-tallet. I Norge var vi heller ikke blitt så velstående som det vi er i dag.

– Jeg husker at jeg fikk skjenn av mormor da jeg drakk for mye appelsinjus som barn, mens da jeg kom tilbake noen år senere var det en overveldende rikdom, utover på 90-tallet. Når jeg får besøk fra USA nå, blir de helt sjokkert over hvor mye rikdom det er her.

Paradoksal verden

Heimdal, California

Hovedperson Balder i «Heimdal, California», er på matfestival i Oslo, og skal lage en rett med hestekjøtt. Han pleier ikke å bruke oppskrift, og får total hukommelsessvikt.

Foto: Tiden Norsk Forlag

Boken handler om den norsk-amerikanske kjendiskokken Balder Mehamn. Etter at han har kollapset på direkten, tvinges han til å tenke tilbake til barndommen i det oppdiktede stedet «Heimdal» i California. Her blander Reiley inn amerikanske elementer og personer i et typisk norsk miljø.

– Det fine med å lage et slikt sted er at jeg kan beskrive stedet etterhvert som kulturen endrer seg over lang tid.

Balder prøver å finne ut av seg selv, og komme videre i livet etter TV-kollapsen.
Riley kommer inn på mange parasoksale sider ved menneskene i boken. Kokken ønsker for eksempel å gjøre noe godt, og bruker etiske og økologiske produkter. Samtidig er han en del av et kapitalistisk system.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon