Slik er evnene til "Snåsamannen"

"Snåsamannen" kom med nye og oppsiktsvekkende avsløringer om sine mye omtalte krefter under intervjuet med Viggo Johansen i «Viggo på lørdag».

Video Snåsamannen Joralf Gjerstad på Viggo på Lørdag

"Snåsamannen" gjorde sitt første helbredelse da han var åtte år og fjernet tannpinen til prestesønnen i bygda. Han gir TV-seerne en levende beskrivelse av hvordan landskap og natur endrer seg foran øynene hans når han får syner.

Til Viggo Johansen forteller Gjerstad at det ikke alltid har vært like enkelt å være i besittelse av spesielle evner.

– Jeg gikk mye alene som barn og var en vanlig fattiggutt. Men jeg hadde evnen til å tenke og se på en måte som var forskjellige fra andre. Jeg hadde en sterk barnetro og kirken ga meg veldig mye i starten av livet. Det var der jeg oppdaget den gode kraften i meg, forteller en åpen Gjerstad i intervjuet med Viggo Johansen.

Var redd for å bli mobbet

De mye omtalte evnene til Gjerstad har vært hyppig debattert siden han ble kjent for det norske folk gjennom Ingar Sletten Kolloens biografi «Snåsamannen» fra 2008.I «Viggo på lørdag» forteller Gjerstad at skepsis og kritikk har vært vanskelig å håndtere.

– Jeg har hele tida vært veldig engstelig for å vise evnene mine. Hvis man står frem som annerledes, kommer kritikken og det kan virke ødeleggende. Tidligere var jeg nok veldig redd for å bli mobbet, men jeg har bygget meg opp etter hvert.

Vil fortelle sin historie

Gjerstad har nettopp gitt ut boka «Joralf Gjerstad, Den gode kraften». Til Viggo Johansen forteller han at boka og TV-intervjuet som sendes lørdag 2. oktober, er resultat av et ønske om å fortelle sin egen historie for ettertiden mens han enda kan. Og "Snåsamannen" vil aller helst bli husket på en nøktern måte.

– Jeg vil bli husket som en vanlig mann, kontrollassistenten og klokkeren i Snåsa som lærte å kjenne historien om hjembygda si. Men det er allikevel viktig for meg å fortelle om evnene jeg har, slik at det ikke blir spekulasjoner etter jeg at er borte.

Familiens støtte har betydd alt

Joralf Gjerstad har aldri tallført hvor mange han har hjulpet, men det er tidligere anslått at rundt 50.000 nordmenn har fått hjelp av helbrederen fra Snåsa. Uten støtte fra familien hadde ikke Gjerstad klart å hjelpe like mange.

– Familien har betydd alt. Jeg husker at jeg helbredet en invalid en gang. Og den anerkjennelsen jeg fikk fra sønnene mine Svein og Jon Sverre i etterkant, er sånt som har gjort at jeg har fortsatt i alle disse årene, forklarer han før han legger til at det hele har hatt sin pris.

– Men det har nok kostet. Selv om familien sier noe annet, tror jeg at de har fått lide for mine evner. Jeg har brukt mye tid på andre, men har hele tiden fått støtte fra kona Signe og de tre barna mine.

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK