Hopp til innhold

Slik blir neste års Spellemann

En rekke endringer innføres før neste Spellemann-utdeling. Juryordningen forandres og «Årets album» innføres som ny pris.

Morten Abel med Spellemanns hederspris

VANT HEDERSPRIS: Morten Abel har vært lenge i bransjen, og vant Årets hederspris under Spellemann 2014.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi gjennomgår reglementet hvert år, og i år gjorde vi en spesielt grundig gjennomgang av jurysystemet. I tillegg har vi valgt å gjøre noen endringer i kategoriene, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Kategorien «Årets album» er helt ny. «Årets produsent» blir innført som fast pris, og «Årets musikkvideo» er tilbake etter to års pause.

Marte Thorsby

STYRELEDER: Marte Thorsby er styreleder i Spellemann. Hun mener det var på sin plass å ta en gjennomgang av prisen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Juryordningen har vært diskutert i mange år, både internt og i bransjen generelt. Det har vært på sin plass å ta en ordentlig gjennomgang, sier Thorsby.

Juryen får diskutere

Den store endringen i år er innføringen av en storjury. Storjuryen skal foreta den første juryeringen av de påmeldte utgivelsene.

– Vi har innført en to-instansbehandling for å lette arbeidet til fagjuryen. Storjuryen skal gå gjennom alle de påmeldte utgivelsene i de ulike kategoriene.

– Noe som også er nytt i fagjuryen er at de kan diskutere seg imellom underveis. Tidligere var juryen hemmelige for hverandre frem til Spellemann ble avviklet. Å kunne snakke sammen underveis har blitt etterspurt av flere, sier hun.

– Sårbart system

P3-profil Christine Dancke trakk seg som jurymedlem i fjor, på grunn av at artisten Todd Terje ikke var nominert.

– Det burde være gratis å melde seg på Spellemann. Det er rart å måtte rekke opp en hånd for å få heder og ære, mener Dancke. Hun er positiv til at jurymedlemmene nå kan diskutere med hverandre.

Christine Dancke

SAVNER REMIKS: – Jeg savner fortsatt remiks-kategorien. Elektronisk musikk utgår så å si. Det er snålt at noen av nordmennene som gjør det kjempebra i utlandet ikke har mulighet til å bli hedret også her hjemme, sier P3-profil Christine Dancke.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Noen mener det er en utfordring at man mister anonymiteten og kan konspirere seg til hvem som vinner. Det tror jeg ikke er noe som ville funnet sted, og jeg tror det er bra å snakke sammen. Det systemet som var tidligere var ekstremt sårbart.

Kritisk til storjury

Dancke synes det er merkelig at en storjury skal være første instans, og undrer over flere av kategoriene.

– Jeg er fan av albumprisen, men det er ironisk at den kommer nå som nesten ingen gir ut album. Det kan være en fin pris for dem som holder ut. Det er dessuten fint at musikkvideo-prisen kommer tilbake, mener radioprofilen, som fremdeles etterlyser en remiks-kategori.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.