NRK Meny
Normal

Slik blir neste års Spellemann

En rekke endringer innføres før neste Spellemann-utdeling. Juryordningen forandres og «Årets album» innføres som ny pris.

Morten Abel med Spellemanns hederspris

VANT HEDERSPRIS: Morten Abel har vært lenge i bransjen, og vant Årets hederspris under Spellemann 2014.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi gjennomgår reglementet hvert år, og i år gjorde vi en spesielt grundig gjennomgang av jurysystemet. I tillegg har vi valgt å gjøre noen endringer i kategoriene, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Kategorien «Årets album» er helt ny. «Årets produsent» blir innført som fast pris, og «Årets musikkvideo» er tilbake etter to års pause.

Marte Thorsby

STYRELEDER: Marte Thorsby er styreleder i Spellemann. Hun mener det var på sin plass å ta en gjennomgang av prisen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Juryordningen har vært diskutert i mange år, både internt og i bransjen generelt. Det har vært på sin plass å ta en ordentlig gjennomgang, sier Thorsby.

Juryen får diskutere

Den store endringen i år er innføringen av en storjury. Storjuryen skal foreta den første juryeringen av de påmeldte utgivelsene.

– Vi har innført en to-instansbehandling for å lette arbeidet til fagjuryen. Storjuryen skal gå gjennom alle de påmeldte utgivelsene i de ulike kategoriene.

– Noe som også er nytt i fagjuryen er at de kan diskutere seg imellom underveis. Tidligere var juryen hemmelige for hverandre frem til Spellemann ble avviklet. Å kunne snakke sammen underveis har blitt etterspurt av flere, sier hun.

– Sårbart system

P3-profil Christine Dancke trakk seg som jurymedlem i fjor, på grunn av at artisten Todd Terje ikke var nominert.

– Det burde være gratis å melde seg på Spellemann. Det er rart å måtte rekke opp en hånd for å få heder og ære, mener Dancke. Hun er positiv til at jurymedlemmene nå kan diskutere med hverandre.

Christine Dancke

SAVNER REMIKS: – Jeg savner fortsatt remiks-kategorien. Elektronisk musikk utgår så å si. Det er snålt at noen av nordmennene som gjør det kjempebra i utlandet ikke har mulighet til å bli hedret også her hjemme, sier P3-profil Christine Dancke.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Noen mener det er en utfordring at man mister anonymiteten og kan konspirere seg til hvem som vinner. Det tror jeg ikke er noe som ville funnet sted, og jeg tror det er bra å snakke sammen. Det systemet som var tidligere var ekstremt sårbart.

Kritisk til storjury

Dancke synes det er merkelig at en storjury skal være første instans, og undrer over flere av kategoriene.

– Jeg er fan av albumprisen, men det er ironisk at den kommer nå som nesten ingen gir ut album. Det kan være en fin pris for dem som holder ut. Det er dessuten fint at musikkvideo-prisen kommer tilbake, mener radioprofilen, som fremdeles etterlyser en remiks-kategori.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.