Hopp til innhold

– Det er litt «Oceans Eleven» over det hele

(OSLO/NRK.NO) Espen Klouman Høiner skal spille hovedrollen i en av NRKs dyreste produksjoner noensinne. Produsent John M. Jacobsen sier «Kampen om tungtvannet» skal bli bedre enn Danny Boyles planlagte TV-serie «Telemark».

1.11295812.1381739419Kopier referanse Espen Klouman Høiner skal spille Leif Tronstad i NRKs serie om

Espen Klouman Høiner skal spille Leif Tronstad i NRKs serie om tungtvannsaksjonen. Serien blir NRKs dyreste dramaproduksjon noensinne.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Produsent John Jacobsen og regissør Per Olav Sørensen forteller om NRKs "Tungtvannsaksjonen".

Produsent John Jacobsen og regissør Per-Olav Sørensen forteller om NRK-serien 'Kampen om tungtvannet'.

Foto: Cathrine Elnan / NRK
Espen Klouman Høiner

Espen Klouman Høiner er ydmyk over å spille gjennomgangsfiguren i serien, men også litt trist over ikke å f å være med produksjonens første «boot camp».

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Etter syv år med planlegging kunne produsent John M. Jacobsen (Filmkameratene) i dag presentere NRKs nye prosjekt «Kampen om Tungtvannet». Jacobsen gikk på dagens pressekonferanse rett i strupen på stjerneregissør Danny Boyle, som planlegger et lignende prosjekt fra Hollywood med tittelen «Telemark».

– Det er med en viss stolthet at vi kan si at vi i Norge gjør det først, og jeg tror vi allerede kan slå fast at vi kommer til å gjøre det best, sier Jacobsen.

Produsenten gikk hardt ut og siterte Boyle under mandagens pressekonferanse.

– «This is one of the worlds greatest stories», sier Boyle i helgens pressemelding. Det har han rett i. Vi skal være glad vi får lov til å være først ute med å vise den med norske øyne, sier Jacobsen.

Les også: NRK lager storproduksjon av tungtvannsaksjonen

Ydmyk hovedrolleinnehaver

Espen Klouman Høiner (32) vant tidligere i år Heddaprisen for beste mannlige birolle for sin rolle som Biff Loman i «En handelsreisendes død». Han har tidligere også spilt i filmer som «Switch», «Reprise» og «Bare Bea».

I «Kampen om tungtvannet» skal han spille vitenskapsmannen og reserveoffiseren Leif Tronstad. Han var med på å bygge anlegget på Vemork, og britenes viktigste ressurs i planleggingen av alle de norske sabotasjeaksjonene under krigen.

– Det er en veldig spennende rolle! Samtidig er det med en god porsjon ydmykhet jeg skal spille en historisk skikkelse som hadde stor betydning for den norske motstandskampen, sier Høiner til NRK.no.

Leif Tronstad blir gjennomgangsfigur i serien.

– Jeg synes det er veldig interessant at vi i serien får se hvilke dilemmaer Tronstad opplevde der han satt i London og Skottland og planla aksjonene i Norge.

– Samtidig er han en litt glemt helt, han ble skutt og drept to måneder før frigjøringen, legger 32-åringen til.

Les også: Slik mintes den siste, gjenlevende av sabotørene Vemork-aksjonen

Får hjelp av heltens sønn

Leif Tronstads sønn var også til stede på pressekonferansen.

– Jeg har en unik tilgang til en nær kilde, og jeg kommer til å ha kontakt med ham i løpet av innspillingen. Det kan godt være han ikke er enig i alle valgene vi kommer til å gjøre, for det er viktig å huske på at vi ikke lager en dokumentar, påpeker Espen Klouman Høiner.

Høiner håper likevel Leif Tronstad jr. vil like det endelige resultatet.

– Håpet mitt er at han vil kunne nikke anerkjennende til måten vi velger å fremstille hans far på.

– Det er litt «Oceans Eleven» over det hele!

Regissør Per-Olav Sørensen om hvorfor historien fenger sånn i utlandet

Får ikke være med på «boot camp»

Etter pressekonferansen reiser alle de involverte på «boot camp» i den norske fjellheimen, der de skal gå i sabotørenes fotspor i fullt kostyme.

Høiner får imidlertid ikke vært med siden han må tilbake til Trondheim der han spiller «Peer Gynt»:

– Jeg skulle gjerne ha vært med på «boot camp»! Men det var jo dette som var Leif Tronstads store sorg også. Han ville så gjerne ut i strid og være med på aksjonene, men fikk ikke lov fordi han var en for stor ressurs og ble sett på som uunnværlig i planleggingen fra London.

Les også: Gjenskaper tungtvannssabotasjen

«Kampen om Tungtvannet» blir en dramaserie på 6 episoder, der hver episode har en spilletid på 45 minutter. Serien starter i Stockholm i 1929 med at Werner Heisenberg får Nobelprisen i fysikk. Historien følger sabotasjeaksjonen og beskriver bakgrunnen for hva som skjedde på Rjukan i krigsårene.

Manuskriptet er skrevet av Petter Rosenlund. «Halvbroren»-regissør Per Olav Sørensen har tidligere uttalt at han er strålende fornøyd med skuespillerne han har fått med seg på laget.

Artikkelen fortsetter under bildet

Deler av casten til NRKs nye serien om tungtvannsaksjonen på Rjukan.

Rett på «boot camp»: Deler av skuespillerne i NRKs nye serie om tungtvannsaksjonen på Rjukan.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Skyter seg selv

Frank Kjosås

Frank Kjosås følger regissør Per-Olav Sørensen fra 'Halvbroren' til 'Kampen om tungtvannet'.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Én av sabotørene som fremstilles i TV-serien, er Knut Haukelid. I rollen som Haukelid finner vi Frank Kjosås, som også hadde hovedrollen i «Halvbroren».

– Jeg gleder meg alltid til å jobbe med Per-Olav, og var aldri i tvil om hva jeg skulle svare da jeg ble tilbudt rollen, forteller Kjosås til NRK.no.

Han synes det mest spennende med serien, er at den skal konsentere seg om de mellommenneskelige forholdene, og alle de etiske dilemmaene og vanskelige avgjørelsene de involverte personene i alle ledd sto overfor.

– Karakteren min er med på alle de norske sabotasjeaksjonene. I den første skyter han seg selv i foten, det er vanskelig å si om det var et uhell eller med vilje. Jeg synes det er interessant å få utforske de dilemmaene han sto overfor, blant annet da han måtte bestemme seg for å senke en ferge med sivile om bord, forklarer skuespilleren.

Henter inn utlendinger

Det er også flere utenlandske skuespillere som får roller i den påkostede serien.

Den tyske skuespilleren Christoph Bach har en av de andre hovedrollene i serien. Han spiller den tyske fysikeren og nobelprisvinneren Werner Heisenberg, som ledet tyskernes arbeid med å utvikle atomenergi. De kjente britiske skuespillerne Anna Friel («Limitless») og Pip Torrens («Stolthet og Fordom», «Tomorrow Never Dies») skal spille henholdsvis kaptein og engelsk etterretningsoffiser, mens Corey Johnson («Jason Bourne»-filmene) er en amerikansk general. Danske Maibritt Saerens («Halvbroren», «Sykt lykkelig») og tyske David Zimmerschied («Generation War») har også store roller i serien.

– Det er viktig å få frem at vi ikke skal lage en dokumentar, vi lager en dramaserie. Vi kommer til å dikte litt, men vi følger viktige datoer. Denne serien kommer samtidig til å ligge nærmere sannheten på mange steder enn den første filmen med Vemork-gutta gjorde, mener regissør Per-Olav Sørensen.

Han har vært involvert i prosjektet siden februar, og forteller til NRK.no at han ønsker å lage serien på grunn av alle de interessante problemstillingene som ligger bak det som hittil er kjent fra den historiske hendelsen.

– Det er mange andre som er bedre på å lage action enn meg, så det er ikke det denne TV-serien kommer til å handle om.

Budsjett: 75 millioner kroner

Anna Friel skal være med i NRKs serien Kampen om tungtvannet

Britiske Anna Friel, kjent fra TV-serien 'The Vatican', 'Pushing Daisies' og filmen 'Limitless', skal spille den fiktive kapteinen Julie Smith.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Den berømte tungtvannsaksjonen fant sted på Rjukan i 1943. Unge sabotører skulle sprenge fabrikken for å hindre Hitler i å få råstoff til å produsere atombomber.

Serien har et budsjett på 75 millioner kroner, åtte millioner mer enn storsatsingen «Halvbroren».

«Kampen om tungtvannet» kommer til å konkurrere med stjerneregissøren Danny Boyle nye prosjekt om nøyaktig den samme hendelsen. I tillegg har Hollywood-regissør Michael Bay bekreftet at han er med på et planlagt filmprosjekt om Vemork-aksjonen.

Boyle har fått meg seg manusforfatterne fra «Slumdog Millionaire» (Simon Beaufoy) og «127 timer» (Christian Colson) når han skal lage serie av den norsk-britiske Linge-operasjonen mot Hitlers tungtvannsanlegg på Vemork.

På dagens pressekonferanse avslørte produsent John M. Jacobsen at det er ytterligere tre hittil ukjente prosjekt på gang i USA, men at han etter å ha lest manusene til to av disse ikke frykter for konkurransen.

– For å si det sånn: Nordmenn kommer ikke en gang til å kjenne igjen i historien i de amerikanske prosjektene jeg har fått se, hevder Jacobsen.

Millionpublikum

Den norske serien er en samproduksjon mellom NRK, Filmkameratene AS, Sebasto Film Aps og Headline Pictures Ltd i samarbeid med AB Svensk Filmindustri med støtte fra Norsk filminstitutt og Nordisk Film & TV Fond og er forventet på NRK1 julen 2014.

Filmkameratenes forrige storfilm var Max Manus, som hadde budsjett på 55 millioner kroner.

Foreløpig er det klart at TV-serien skal vises i Norge, Sverige og Danmark. I tillegg er de i ferd med å inngå en avtale med et av verdens største distribusjonsselskaper som sikrer visning i alle fransk- og tyskstalende land.

Historien rundt tungtvannsaksjonen er blitt til film to ganger tidligere. Først ute var den norske «Kampen om tungtvannet» (1948), og deretter den amerikanske «The Heroes of Telemark» (1965).

Selv om de fleste nordmenn fortsatt kjenner til Vemork-aksjonen 70 år senere, synes regissør Per-Olav Sørensen det er en påfallende stor interesse for saken fra utlandet.

Han tror mange synes det er fascinerende at alle de norske sabotørene gikk inn i et åpenbart selvmordsoppdrag, men kom fra det med livet i behold.

– Det er litt «Oceans Eleven» over det hele!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.