«Forbrytelsen»-settet slått ut av omgangssyke i Norge

Skuespillerne og filmfolket i «Forbrytelsen» fikk hard medfart da de hadde innspilling i Norge.

Forbrytelsen-opptak i Norge

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl under opptakene av «Forbrytelsen» i Stavanger.

Foto: Trine Harden / DR

Da crewet til «Forbrytelsen» var i Norge i september i år, for å spille inn de siste og avgjørende scenene av den danske krimserien, fikk de en heller dårlig mottakelse.

– Det er i Norge det hele går galt, forteller skuespiller Nikolaj Lie Kaas til NRK.no.

Han snakker egentlig om handlingen i slutten av «Forbrytelsen». Men det gikk på mange måter galt i virkeligheten også, da hele produksjonen ble slått ut av et heftig magevirus.

«Stavanger-syken»

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl

Den intense jakten på Emilie Zeuthens kidnapper fører etterforskerne Mattias Borch og Sarah Lund til Norge.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

En gjeng på rundt tretti personer var i Stavanger-området for å spille inn scener til seriens siste episode.

– Hele crewet fikk noe som ble kalt Stavanger-syken, forteller Torleif Hoppe, manusforfatter for serien.

Et kraftig magevirus var nemlig i omløp i området på den tiden, og mannskapet som jobbet med «Forbrytelsen» ble på ingen måte skånet.

– Jeg tror alle ble dårlige. Skuespillere, instruktører, fotografer, ja hele gjengen. Flere måtte legges inn på hotell, og bare lå og kastet opp, forteller Hoppe.

Å være ute i kuling og pøsende regn var kanskje ikke det som sto øverst på ønskelisten for den skrøpelige gjengen. Men opptakene måtte gjennomføres, og alle som klarte å stå på beina måtte bidra. De som var for syke til å komme på jobb ble erstattet så godt man klarte.

– Den eneste av dem som ble dårlige som ikke kunne erstattes var lydmannen. I ettertid kan man høre i monitorlyden at det gjøres klar for opptak, ropes «vær så god», før stillheten brytes av lyden av ham som kaster opp, humrer Hoppe.

Ville kostet en formue

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Asbjørn Juncker (Sigurd Holmen le Dous), Lennart Brix (Morten Suurballe)
Foto: Trine Harden / DR

Heldigvis kom hele produksjonen seg fra opplevelsen uten varige mén. Og til tross for urolige mager er danskene veldig fornøyde med resultatet fra oppholdet i Norge.

– Det regnet hele tiden, dermed så det helt fantastisk ut. De bildene vi filmet der ville kostet en formue å gjøre her hjemme, for det regner ikke sånn i Danmark, forklarer Nikolaj Lie Kaas, som spiller PET-etterforsker Mattias Borch i serien.

– Det var en våt opplevelse men det så flott ut. Og da var det verdt det.

Resultatet av opptakene ser du på NRK1 i kveld klokken 22.00. Da viser NRK siste episode av den populære danske krimserien.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix