– Vet ikke om det er bra å være rollemodell for statsministeren i «Forbrytelsen»

Statsminister Jens Stoltenberg vil vente til han har sett kveldens avsluttende episode av TV-serien «Forbrytelsen» før han konkluderer med om det er positivt at han er brukt som inspirasjon til serien.

Jens Stoltenberg

– En god serie lar seg inspirere av virkeligheten. Da lar vi oss blende og forlede enda mer av serien, sier statsminister Jens Stoltenberg, som selv har vært til inspirasjon for folkene bak «Forbrytelsen».

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mandag kveld går siste episode av den populære krimserien «Forbrytelsen» på norsk TV.

Statsminister Jens Stoltenberg er storfan av serien, som han mener er «god underholdning og spenning».

Vel vitende om at han selv er brukt som inspirasjon for statsminister Kristian Kamper i serien, er Stoltenberg svært spent på hvordan det hele ender.

– Om det er en god eller dårlig nyhet at jeg er brukt som inspirasjon er veldig avhengig av hvordan det går i siste episode. Det kommer an på hvilken rolle statsministeren faktisk har, sier Stoltenberg til NRK.

Så langt er han fornøyd med jobben den fiktive statsministeren Kristian Kamper gjør i serien.

– Jeg har et godt inntrykk av ham. Han virker opptatt av å få gjort ting, og det virker som han er et ærlig og engasjert menneske. Men det gjenstår å se hvilket menneske han egentlig er, sier Stoltenberg.

– Stolteberg grunninnspirasjon

Olaf Johannessen

Olaf Johannessen spiller statsminister Kristian Kamper i TV-serien «Forbrytelsen». Han sier Jens Stoltenberg har vært rollemodell for karakteren.

Foto: Tine Harden / DR

Det er den danske skuespilleren Olaf Johannessen som spiller statsministeren i serien.

Han sier valget om å bruke Stoltenberg som inspirasjon kom i kjølvannet av terroren 22. juli i fjor.

– Jeg syntes måten Stoltenberg taklet den vanskelige situasjonen hele Norge var blitt brakt inn i, var forrykende flott, sier Johannessen.

Han mener Stoltenberg framstod som en mann han kunne tro på, og som viser hvem han er under fasaden.

– Det var noe i meg som sa at her er det noe jeg kan bruke. Jeg ønsket ikke å portrettere en kald og kynisk politiker, men et menneske som brenner for noe, sier Johannessen.

Skuespilleren har også studert andre statsministre, som Tony Blair og Anders Fogh Rasmussen i arbeidet med rollen.

Men det er ingen tvil om hvem som har vært viktigst.

– Jeg må si at Jens Stoltenberg er grunninspirasjonen, sier Johannessen.

Går glipp av siste episode

Stoltenberg selv synes serieskaperne har gjort en god jobb med å skape et realistisk bilde av det politiske liv.

Men ikke alt er like virkelighetsnært:

– I virkeligheten er det å være statsminister en mye mer stillestående tilværelse. Det er mange flere lange møter og lesing av notater enn det jeg ser statsministeren i denne serien driver med, sier han.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt

Den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, holdt slutten av «Forbrytelsen» hemmelig under en frokost med Jens Stoltenberg i helgen.

Foto: Yves Logghe / Ap

Når siste episode av forbrytelsen går på TV i kveld, er Jens Stoltenberg opptatt med Nobel-bankett på Grand Hotel sammen med statsledere fra hele Europa.

– Derfor må jeg nok se den på nettet eller i opptak senere, sier statsministeren.

Han er dermed avhengig av at ingen røper slutten for ham, et ønske andre statsledere ser ut til å respektere:

– Jeg spiste frokost med den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, i helgen, og da snakket vi om «Forbrytelsen». Vi snakket ikke om siste episode, for den har gått i Danmark og ikke Norge. Jeg var veldig opptatt av at hun ikke skulle fortelle hvordan det ender, sier han.

Kulturstrøm

 • Inspirert av 20-tallsjazz

  Den norske elektronikaduoen Lemâitre spilte for første gang i Den Norske Opera & Ballett i helgen, under musikkfestivalen Red Bull Music Festival. Blant annet låten «Closer», som gjorde gruppen kjent for sine blåserekker. Men å lage låten uten virkelige blåseinstrumenter, var tålmodighetsarbeid, forteller Ketil Jansen til NRK-programmet Kulturstripa.

  Lemaitre
 • Atwood til norske paviljongen

  Søndag kommer Margaret Atwood til den norske paviljongen i Frankfurt. Anledningen er den storstilte bokmessa, der Norge er hovedland – samt at Atwood var første forfatter ut til å donere bokmanus til Framtidsbiblioteket. Mandag kveld ble det klart at canadiske Margaret Atwood, sammen med Bernardine Evaristo, er tildelt Bookerprisen. Atwood fikk prisen for andre gang.

 • Pharrell flau over gamle låter

  Pharrell Williams sier at oppstyret rundt «Blurred Lines» i 2013 fikk ham til å innse at også noen av hans egne låter var sexistiske. «Blurred Lines» ble kritisert for låtlinjer som blant annet «I hate these blurred lines, I know you want it» . I et intervju med bladet GQ sier artisten at han er «født i en annen tidsalder», der mer var lov. Han presiserer at han aldri ville skrevet eller sunget noen av de gamle sangene i dag, og sier de gjør ham flau (NTB).

  Artisten Pharrell Williams på scenen med hatt og bomberjakke
  Foto: Brent Stewart / Ap