Slår ut ulovlig nedlasting

De nye streamingtjenestene for musikk på nettet slår ut mye av den ulovlige nedlastingen, viser en fersk undersøkelse.

Wimp
Foto: Wimp

Spotify

Spotify var den første store tjenesten nordmenn fikk tilgang til for å lovlig streame musikk på nettet.

Foto: Colourbox/NRK
Wimp

I vinter kom den norske konkurrenten Wimp, som er laget gjennom et samarbeid mellom blant andre Telenor og Platekompaniet.

Foto: Skjermdump
Sven Størmer Thaulow

Sven Thaulow i Telenor mener utviklingen går som forventet når det gjelder nedlasting og streaming av musikk på nett.

Ny versjon av den svenske streamingtjenesten Spotify og lanseringen av den norske tjenesten Wimp har ført til et hopp i omsetningen av «streamet» musikk på nettet.

Totalsalget går ned

Mens det totale salget av nedlastet musikk i Norge gikk ned med åtte prosent fra februar til mars, økte antallet ”streams” med hele 239 prosent, viser tall fra IFPI.
Det betyr at det registrerte antallet streaminger har gått fra 592.000 i mars 2009 til over to millioner siste måned.

I mars kjøpte vi 25 prosent færre cd-album og 63 prosent færre musikk-dvder enn mars i fjor, mens det fysiske singlesalget faktisk økte med 20 prosent.

Det er imidlertid streaming-tjenestene som nå virkelig melder sin ankomst i markedet. Istedenfor å laste ned filer med musikk du betaler for, kan du i disse tjenestene kjøpe et abonnement der du «streamer» og hører på så mye musikk du vil innenfor en bestemt tidsramme.

Mindre ulovlig nedlasting

Volumet av kjøpt nedlastet musikk fra tjenester som iTunes gikk ned med åtte prosent i mars sammenliknet med samme måned i fjor.

Nye tall Telenor vil legge fram under Nordiske Mediedager i Begen torsdag viser imidlertid at fra 2007 og fram til i dag har antallet brukere med fildelingsprogrammer gått ned fra 22 til 12 prosent.

- Tidligere var det ingen som oppga at de hadde streamet musikk, men vedsiste måling i år har 24 prosent streamet musikk, forteller Sven Thaulow, direktør for nye forretningsområder i privatmarkedet i Telenor.

- Streaming av tv og film har også gått opp fra 31 til 48 prosent og antallet mennesker som har kjøpt musikk via internett har gått fra ti til 18 prosent, forteller han videre.

- Forventet utvikling

Han mener det tidligere har vært mangelen på lovlige alternativer som har gjort at det har vært så mye ulovlig nedlasting, og derfor man nå får denne utviklingen.

- Dette er rett og slett fordi lovlige alternativer, som er enkle å bruke til en riktig pris er tilgjengelige i markedet. Det vil alltid være noen «hardcore» nedlastere der ute, men den jevne nordmann ønsker å betale for åndsverk. Og han ønsker også at det skal være enkelt og garantert kvalitet. Det får de i de nye løsningene, sier han.

- Det er helt klart en forventet utvikling. Vi har jobbet med platekompaniet og andre firmaer for å få til lovlige alternativer, fordi vi tror kundene ønsker dette, og det ser vi skjer nå forteller Sven Thaulow.

Kulturstrøm

 • Taj Mahal gjenåpnes

  Taj Mahal og flere skoler i India gjenåpnes, tross sterkt økende koronasmitte i landet. Det melder AFP. Mandag registrerte landet 87.000 nye smittetilfeller, og 1130 koronadødsfall på 24 timer. India har registrert nær 5,5 millioner smittetilfeller.

  Taj Mahal
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Hedda-dryss over Det Norske Teatret

  Det Norske Teatret kapret nær alle de viktigste prisene under årets Heddapris-tildeling søndag, for både beste forestilling, beste mannlige og kvinnelig hovedrolle, beste regi, beste scenetekst og beste mannlige medrolle. Heddaprisen deles ut årlig.

  Heddaprisen 2020
  Foto: Stephan Mehl/riksteatret / NTB