Hopp til innhold

Deler ut terningkast til norske bysentre

En ny bok slakter og hyller sentrumsløsningene til 34 ulike steder og byer i Norge. Sandvika i Bærum er blant dem som får hardest medfart.

Forfatter Ronny Saans har reist land og strand rundt for å vurdere hva kjøpesentrene har gjort med norske bysentra.

TERNINGKAST: Ronny Spaans gir Sandvika hard medfart og terningkast én. Hovedårsaken er Sandvika Storsenter.

Sandvika Storsenter

TERNINGKAST ÉN: Sandvika Storsenter bidrar til at kommunesenteret i Bærum kommune får lav score for sin sentrumsløsning.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kjerkgata, Røros

TERNINGKAST SEKS: Kjerkgata på UNESCO-vernede Røros. Bergstaden får skryt for sitt bevisste forhold til byutvikling.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Norge har 900 kvadratmeter kjøpesenter per 1000 innbyggere, fastslår Ronny Spaans.

Forfatteren er kritisk til at norske byer og tettsteder i stadig større grad blir preget av kjøpesentre.

I boka «Kjøpesenterland» slakter og hyller han ulike tettsteder og byer for sine sentrumsløsninger, og gir – i god norsk pressetradisjon – terningkast til hvert sted.

Fire steder får én på terningen

Spaans har tildelt fire tettsteder lavest mulige score på terningen: Sandvika, Førde, Ørsta og Gran. I den andre enden av karakterskalaen er det to steder som får full pott, nemlig Røros og Lom.

Spaans skriver at Norge nå står midt oppi en av de største arkitektoniske omformingsprosessene i historien, der utviklingen i retning av flere kjøpesentre er dramatisk.

Han mener at kjøpesentrene fører til mer bilbruk, gir dårlige vilkår for myke trafikanter, er negativt for mangfoldet, og drepende for torg, parker og andre møtesteder i byrommet.

«Handelsparken vil bare tillate én menneskelig handling, og det er shopping», skriver Spaans i boka.

Sandvika får slakt

Det er det 60.000 kvadratmeter store Sandvika Storsenter som bidrar til at kommunesenteret i Bærum får slakt og terningkast én.

Spaans mener at kjøpesenteret mangler innsyn og kontakt med omverdenen, og at en by med kvartalsstruktur ville gitt fasade, kafeer og kommunikasjon.

Senterdirektør Kathrine Ingerø ved Sandvika Storsenter bryr seg ikke så mye om kritikken fra forfatteren.

– Vi har 200 butikker her, det er kø av leietakere som vil inn, og få som vil ut. Undersøkelsene våre viser at både kunder og leietakere er glade i oss.

– Men det kunne vel vært penere og ikke tatt så mye plass i Sandvika?

– Det kan jo diskuteres. Nå skjer det mye spennende i Sandvika by, og vi skal spille på lag med dette i større grad og bidra under transformasjonen. Vi skal åpne opp senteret mer enn vi gjør i dag, sier hun.

Vil ha nasjonal debatt

Spaans reagerer på at Lambda og Regjeringskvartalet debatteres i beste sendetid, men at det ikke diskuteres hvordan sentrumsutviklingen på mindre steder i Norge foregår.

Han viser til at Norge ifølge en rapport fra eiendomskonsulentselskapet Cushman & Wakefield har 926 kvadratmeter kjøpesenter per 1000 innbyggere. Det er desidert høyest i Europa.

– Er ikke kampen mot kjøpesentrene tapt?

– Nei, i USA går noen drastisk til verks, og i byen Mashpee har man fjernet kjøpesenter, bygd opp en ny by, med små gater, smug, og koselige butikker. Ikke butikker knyttet til en kjøpesentereier som bestemmer hva slags butikker folk skal besøke.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters