NRK Meny
Normal

-Helt åpenbart ikke tilstrekkelig

Advokat slakter regjeringens forsøk på å opprettholde totalforbud mot politisk TV-reklame.

Kulturminister Trond Giske vil opprettholde totalforbudet mot politisk TV-reklame
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Slik denne dommen er utformet så kan man ikke opprettholde et totalforbud mot politisk fjernsynsreklame, sier advokat Kyrre Eggen som representerte Aftenbladet Multimedia i Strasbourg.

Kulturdepartementet opprettholder forbudet mot politisk TV-reklame. Framfor å anke dommen fra Den europeiske menneskerettighets- domstolen i Strasbourg som slo fast at Norge ikke kan forby politisk TV-reklame, valgte de i dag heller å endre NRK-plakaten.

Les mer: Politisk TV-reklame fortsatt forbudt

Les mer: Ankefrist går ut i dag

For å opprettholde et totalforbud, måtte regjeringen, ifølge Eggen, ha forsøkt å bringe saken inn for Storkammeret i Strasbourg.

- Dersom de hadde gjort det, ville de sannsynligvis tapt soleklart der også.

- Fritt fram for reklame

I dommen fra Den europeiske menneskerettighets- domstolen mente flertallet av dommerne at totalforbudet mot politisk TV-reklame ikke er i overensstemmelse med den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10.

Den syvende og siste dommeren skal ha fokusert på at Norge ikke sikret rett til direkte kommunikasjon, det vil si gratis sendetid, til politiske partier.

- Det er en forskjell å kommunisere direkte med velgere og å delta i debatter, mener Eggen.

Han mener at rettstilstanden nå gir fritt fram for å sende politisk reklame.

- I den utstrekning staten aksjonerer mot politiske partier og / eller kringkastingsselskap som sender politisk reklame, vil man bare kunne bestride det og etter mitt syn få medhold av domstolene, sier Eggen.