Hopp til innhold

Skuespillerne boikotter Hobbiten

Storfilmen Hobbiten blir boikottet av profesjonelle skuespillere verden over. Årsaken er at filmselskapet nekter å bruke standardkontrakt for skuespillere.

Ian McKellen som Gandalf the Grey

Dersom filmselskapet 'New Line Cinema' nekter å bruke standardkontrakter i Hobitten, kan det bli en annen en Ian McKellen som spiller Gandalf.

Foto: SF Norge

Agnete Haaland, leder Norsk Skuespillerforbund

Presideni FIA, Agnete Haaland.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Film The Hobbit

Regissør Peter Jackson.

Foto: MARK J. TERRILL / AP

Agnete Haaland er president Den internasjonale skuespillerføderasjonen, FIA.

– Ikke ta imot jobb på filmen Hobbiten, før kontrakten er klar, fremforhandlet og akseptert av produsenten og fagforbundet, er rådet Haaland gir til skuespillere.

Nekter å bruke standardkontrakt

Hun er overrasket over at New Line Cinema, som skal lage filmen, nekter å bruke standardkontrakten i bransjen.

FIA har vedtatt en beslutning som hindrer medlemmene å jobbe på filmen, uten kontrakter som er godkjent av fagforeningen.

– Vi kan ikke ha det slik at gigantiske produksjoner ikke aksepterer at skuespillerne skal ha en tariffavtale, sier Haaland.

Forløper til Ringenes Herre

Det er anslått at filmen vil koste rundt 300 millioner dollar å lage.

Hobbiten er basert på Tolkiens bok, med samme navn og er forløperen til Ringenes Herre.

Derfor er det nødvendig at Ian McKellen spiller Gandalf i Hobitten, slik han gjorde i filmatiseringen av Ringenes Herre.

Dersom produsenten ikke gir skuespillerne den tariffavtalen de skal ha, kan regissør Peter Jackson bli nødt til å greie seg uten McKellen.

Kan bruke amatører

– Filmen er i Ringenes Herre-format, og jeg syns det er helt merkelig at ikke produsenten rydder opp i kontraktene. Filmen har et stort potensial, og alle vil være tjent med at det er ro rundt innspillingen av den, sier Haaland.

– Greier dere å presse filmselskapet til å snu i denne saken?

– Det må vi klare. Filmselskapet kan nå bruke dyr eller amatører, og de trenger stjerner og store skuespillere for å lage denne storsatsingen.

Filmen har premiére i USA i desember 2012.

Kulturstrøm

 • ABBA på premiere i London

  For første gang på 36 år var det svenske bandet ABBA å se på rød løper på Queen Elizabeth Olympic Park i London torsdag. Gruppa som består av Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad, var samlet i forbindelse med premieren på Abba Voyage-konserten, som er et digitalt sceneshow. Også det svenske kongeparet deltok på premieren, skriver Aftonbladet.

  ABBA samlet på rød li forbindelse med premieren på Abba Voyage i London, torsdag 26. mai 2022.
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Trommeslageren i Yes er død

  Trommeslageren i progrock-bandet Yes, Alan White er død, melder BBC. White døde i sitt hjem i USA etter kort tids sykdom, 72 år gammel.
  Han startet i bandet i 1972, da han tok over etter trommeslager Bill Bruford. Yes ble dannet i 1968.

  Yes er kjent for blant annet «Owner of a Lonely Heart» fra 1983, bandets eneste Billboard-toppnotering, og på alle bandets studioutgivelser etter «Close to the Edge» i 1972, inkludert fjorårets «The Quest», melder NTB.


  White har også tidligere jobbet med artister som John Lennon, George Harrison og Joe Cocker.

  Yes ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 2017

  Alan White, trommeslageren i progrock-bandet Yes, døde torsdag. Han ble 72 år gammel.
  Foto: Michael Zorn / AP
 • Bookerprisen glapp for Jon Fosse

  Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree.

  Sent torsdag kveld ble det klart at Jon Fosse og den amerikanske oversetteren Damion Searls ikke fikk den gjeve prisen for boken «Eit nytt namn», som på engelsk har fått tittelen «A New Name».

  Derimot var det Geetanjali Shree og oversetter Daisy Rockwell som ble hedret med årets pris. Det er første gang prisen går til en bok skrevet på et indisk språk, og det er også første gang en roman oversatt fra hindi vinner, melder Den internasjonale Bookerprisen, melder NTB.