Hopp til innhold

Skuespillerne boikotter Hobbiten

Storfilmen Hobbiten blir boikottet av profesjonelle skuespillere verden over. Årsaken er at filmselskapet nekter å bruke standardkontrakt for skuespillere.

Ian McKellen som Gandalf the Grey

Dersom filmselskapet 'New Line Cinema' nekter å bruke standardkontrakter i Hobitten, kan det bli en annen en Ian McKellen som spiller Gandalf.

Foto: SF Norge

Agnete Haaland, leder Norsk Skuespillerforbund

Presideni FIA, Agnete Haaland.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Film The Hobbit

Regissør Peter Jackson.

Foto: MARK J. TERRILL / AP

Agnete Haaland er president Den internasjonale skuespillerføderasjonen, FIA.

– Ikke ta imot jobb på filmen Hobbiten, før kontrakten er klar, fremforhandlet og akseptert av produsenten og fagforbundet, er rådet Haaland gir til skuespillere.

Nekter å bruke standardkontrakt

Hun er overrasket over at New Line Cinema, som skal lage filmen, nekter å bruke standardkontrakten i bransjen.

FIA har vedtatt en beslutning som hindrer medlemmene å jobbe på filmen, uten kontrakter som er godkjent av fagforeningen.

– Vi kan ikke ha det slik at gigantiske produksjoner ikke aksepterer at skuespillerne skal ha en tariffavtale, sier Haaland.

Forløper til Ringenes Herre

Det er anslått at filmen vil koste rundt 300 millioner dollar å lage.

Hobbiten er basert på Tolkiens bok, med samme navn og er forløperen til Ringenes Herre.

Derfor er det nødvendig at Ian McKellen spiller Gandalf i Hobitten, slik han gjorde i filmatiseringen av Ringenes Herre.

Dersom produsenten ikke gir skuespillerne den tariffavtalen de skal ha, kan regissør Peter Jackson bli nødt til å greie seg uten McKellen.

Kan bruke amatører

– Filmen er i Ringenes Herre-format, og jeg syns det er helt merkelig at ikke produsenten rydder opp i kontraktene. Filmen har et stort potensial, og alle vil være tjent med at det er ro rundt innspillingen av den, sier Haaland.

– Greier dere å presse filmselskapet til å snu i denne saken?

– Det må vi klare. Filmselskapet kan nå bruke dyr eller amatører, og de trenger stjerner og store skuespillere for å lage denne storsatsingen.

Filmen har premiére i USA i desember 2012.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober