Hopp til innhold

Skrev Harry Hole-slutt på «Skavlan»

Forfatter Jo Nesbø slo i hjel ventetiden før «Skavlan» med å skrive avslutningen til den neste Harry Hole-boka på bakrommet.

Video Jo Nesbø på Skavlan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nesbø opplever stor suksess med sine bøker om sin krimhelt Harry Hole og har til nå solgt over 7 millioner bøker. Forfatteren har så langt gitt ut 11 bøker og bruker det meste av tiden på å skrive, noe som ble understreket av at han hadde arbeidet med en laptop på venterommet før han skulle på «Skavlan».

– Nå skrev jeg på en sluttscene på den siste Harry Hole-boka som kommer ut niende juni, forklarte Nesbø til Fredrik Skavlan, men var hemmelighetsfull rundt detaljene.

Byttet ball med studier

Skavlan omtaler Nesbø som hardtarbeidende, men forfatteren innrømmer at det ikke alltid har vært slik. Han hadde store planer om å bli proff i Tottenham, men da fotballdrømmen brast etter en skade, måtte Nesbø gjøre nye prioriteringer.

– Jeg var nok en person som mente at du skulle vinne verden med talent, ikke hardt arbeid. Men da jeg måtte finne på noe annet enn fotball, gikk det opp for meg at jeg hadde skulket skolen så mye at jeg ikke kom inn på noen av skolene jeg var interessert i, forklarer han.

– For første gang i mitt liv måtte jeg gjøre en innsats og jeg tok hele videregående i løpet av ett år med karakterene jeg trengte.

Se klipp fra Nesbøs «Hodejegerne»:

Video Fra innspillingen av "Hodejegerne"

Økonomisk trygghet

Nesbø er utdannet siviløkonom og jobbet lenge som aksjemegler og vokalist i bandet «Di Derre» før han satset på en karriere som forfatter. Ifølge Fredrik Skavlan skal Nesbø være god for rundt 100 millioner kroner og suksessforfatteren innrømmer at økonomien har ført til en ny form for frihet.

– De første fem millionene medfører en form for frihet, men de siste 95 millionene betyr ikke så mye i den sammenheng. Situasjonen fører til at jeg er så privilegert at jeg slipper å bruke tid på penger og det er setter meg i en spesiell posisjon i forhold til 99 prosent av jordas øvrige befolkning, forteller Nesbø.

På «Skavlan» kommer også Mari Boine, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, forfatteren Karen Armstrong og Finlands svar på «Jackass».

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.