Hopp til innhold

Skrev Harry Hole-slutt på «Skavlan»

Forfatter Jo Nesbø slo i hjel ventetiden før «Skavlan» med å skrive avslutningen til den neste Harry Hole-boka på bakrommet.

Video Jo Nesbø på Skavlan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nesbø opplever stor suksess med sine bøker om sin krimhelt Harry Hole og har til nå solgt over 7 millioner bøker. Forfatteren har så langt gitt ut 11 bøker og bruker det meste av tiden på å skrive, noe som ble understreket av at han hadde arbeidet med en laptop på venterommet før han skulle på «Skavlan».

– Nå skrev jeg på en sluttscene på den siste Harry Hole-boka som kommer ut niende juni, forklarte Nesbø til Fredrik Skavlan, men var hemmelighetsfull rundt detaljene.

Byttet ball med studier

Skavlan omtaler Nesbø som hardtarbeidende, men forfatteren innrømmer at det ikke alltid har vært slik. Han hadde store planer om å bli proff i Tottenham, men da fotballdrømmen brast etter en skade, måtte Nesbø gjøre nye prioriteringer.

– Jeg var nok en person som mente at du skulle vinne verden med talent, ikke hardt arbeid. Men da jeg måtte finne på noe annet enn fotball, gikk det opp for meg at jeg hadde skulket skolen så mye at jeg ikke kom inn på noen av skolene jeg var interessert i, forklarer han.

– For første gang i mitt liv måtte jeg gjøre en innsats og jeg tok hele videregående i løpet av ett år med karakterene jeg trengte.

Se klipp fra Nesbøs «Hodejegerne»:

Video Fra innspillingen av "Hodejegerne"

Økonomisk trygghet

Nesbø er utdannet siviløkonom og jobbet lenge som aksjemegler og vokalist i bandet «Di Derre» før han satset på en karriere som forfatter. Ifølge Fredrik Skavlan skal Nesbø være god for rundt 100 millioner kroner og suksessforfatteren innrømmer at økonomien har ført til en ny form for frihet.

– De første fem millionene medfører en form for frihet, men de siste 95 millionene betyr ikke så mye i den sammenheng. Situasjonen fører til at jeg er så privilegert at jeg slipper å bruke tid på penger og det er setter meg i en spesiell posisjon i forhold til 99 prosent av jordas øvrige befolkning, forteller Nesbø.

På «Skavlan» kommer også Mari Boine, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, forfatteren Karen Armstrong og Finlands svar på «Jackass».

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.