Skrev Harry Hole-slutt på «Skavlan»

Forfatter Jo Nesbø slo i hjel ventetiden før «Skavlan» med å skrive avslutningen til den neste Harry Hole-boka på bakrommet.

Video Jo Nesbø på Skavlan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nesbø opplever stor suksess med sine bøker om sin krimhelt Harry Hole og har til nå solgt over 7 millioner bøker. Forfatteren har så langt gitt ut 11 bøker og bruker det meste av tiden på å skrive, noe som ble understreket av at han hadde arbeidet med en laptop på venterommet før han skulle på «Skavlan».

– Nå skrev jeg på en sluttscene på den siste Harry Hole-boka som kommer ut niende juni, forklarte Nesbø til Fredrik Skavlan, men var hemmelighetsfull rundt detaljene.

Byttet ball med studier

Skavlan omtaler Nesbø som hardtarbeidende, men forfatteren innrømmer at det ikke alltid har vært slik. Han hadde store planer om å bli proff i Tottenham, men da fotballdrømmen brast etter en skade, måtte Nesbø gjøre nye prioriteringer.

– Jeg var nok en person som mente at du skulle vinne verden med talent, ikke hardt arbeid. Men da jeg måtte finne på noe annet enn fotball, gikk det opp for meg at jeg hadde skulket skolen så mye at jeg ikke kom inn på noen av skolene jeg var interessert i, forklarer han.

– For første gang i mitt liv måtte jeg gjøre en innsats og jeg tok hele videregående i løpet av ett år med karakterene jeg trengte.

Se klipp fra Nesbøs «Hodejegerne»:

Video Fra innspillingen av "Hodejegerne"

Økonomisk trygghet

Nesbø er utdannet siviløkonom og jobbet lenge som aksjemegler og vokalist i bandet «Di Derre» før han satset på en karriere som forfatter. Ifølge Fredrik Skavlan skal Nesbø være god for rundt 100 millioner kroner og suksessforfatteren innrømmer at økonomien har ført til en ny form for frihet.

– De første fem millionene medfører en form for frihet, men de siste 95 millionene betyr ikke så mye i den sammenheng. Situasjonen fører til at jeg er så privilegert at jeg slipper å bruke tid på penger og det er setter meg i en spesiell posisjon i forhold til 99 prosent av jordas øvrige befolkning, forteller Nesbø.

På «Skavlan» kommer også Mari Boine, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, forfatteren Karen Armstrong og Finlands svar på «Jackass».

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.