Hopp til innhold

Hva er din favoritt-fantasybok?

Det handler om skrekk og skumle saker i Bok i P2. DU kan sende inn forslag til hvilke bøker i sjangeren skrekk, horror, fantasy du syns at vi skal lage flere programmer om. SEND DITT TIPS HER!

Simen Hagerup

Forfatteren Simen Hagerup lot seg lett lokke til å teste Bok i P2s egen voodoo-dukke. Hvem han har i tankene i det han sikter inn nålen (på den slemme siden av dukken) vet vi ikke.

Foto: Leif Ekle / NRK

HØR: Bok i P2 om skrekk og horror - 18.05.2009

Bok i P2s 18. mai-sending handler om det skremmende i litteraturen – og; om fantasy. Dette er et signal om at Bok i P2 på den andre siden av sommeren vil beskjeftige seg mer med denne litteraturen, foruten science fiction. Faktum er nemlig at stadig flere leser disse litteraturformene.

LES OGSÅ: Ungjenter fengslet av Twilight-romantikk

Får mer oppmerksomhet

I Edinburgh finnes det en bokhandel som heter Transreal Fiction – ikke bare et godt navn på en bokhandel som spesialiserer seg på science fiction-litteratur, fantasy og beslektede fenomen. Det er også en utmerket betegnelse på disse gruppene av bøker; transrealistisk littertur. Så er da uttrykket også myntet av den amerikanske forfatteren Rudy Rucker for å beskrive den litteraturen han selv skriver.

En annen svært brukbar samlebetegnelse er den herrene Bing&Bringsværd lanserte om alle slag fantastisk litteratur, mens de var som mest aktive. Jon Bing og Tor Åge Bringsværd ytte viktige bidrag til så vel science-fiction som det vi nå kaller fanasy-litteraturen allerede på 1960- og 1970-tallet.

Det er stadig noe nytt å lære for oss som pusler med å følge med på litteraturområdet, liker å tro at vi har en viss oversikt og kanskje er bekymret for folks – særlig ungdoms – lesevaner. Hvor digert dette feltet med fantasy og science fiction er i ferd med å bli, var mer eller mindre nytt for meg helt til for noen få år siden. Og mens salget øker av så vel gode som dårlige transrealistiske bøker, er oppmerksomheten fra litteraturjournalistikken temmelig behersket. I alle fall her til lands.

Mer fantasy-litteratur

Ny Harry Potter-bok

Bøkene om Harry Potter har bidratt til å øke interessen for fantasy-litteraturen.

Foto: Sara Johannessen

Sendingen 18. mai er strengt tatt vårt andre skritt på veien mot å gjøre noe med dette for vår del. På etterjulsvinteren lagde vi et klassikerprogram om Mary Shelleys ”Frankenstein”, skrevet tidlig på 1800-tallet av den pur-unge Shelley, men like fullt regnet som verdens første science fiction-roman. I tillegg er den også langt fremme i køen av skrekk-romaner, det som også kalles horror.

Anmeldelse: Den moderne Prometevs (Frankenstein, altså) …

Til høsten kommer vi sterkere tilbake; med så vel nyheter fra feltet, som grundigere innblikk i de ulike sjangerne den transrealistiske litteraturen består av.

18. mai-programmet inneholder, foruten et møte med forfatteren Simen Hagerup, en samtale med Ellen Guldberg i spesialbokhandelen Outland. Guldberg vet det som er verdt å vite om disse bøkene og gir kortversjonen i Bok i P2.

Vi møter også tre unge jenter som er svært begeistret for den stadig mer populære Twilight-serien, der en ung jente forelsker seg i en alldeles henførende vampyr. Slikt får konsekvenser.


HØR: Reportasje om Twilight-serien

LES OGSÅ: Fantasy på bokmessen i Bologna

Monstre og zombier

Simen Hagerup har akkurat lansert en bok med tittelen ”Grufulle tomrom”, en samling tekster om nettopp monstre, zombier og leting etter det monstrøse i språket. Hvis det finnes! Boken er en slags blanding av eller krysning mellom essayistikk og moderne kortprosa.

HØR: Simen Hagerup skriver om monstre

Om Hagerups lesere vil vite hva som til enhver tid er sant og usant eller like gjerne korrekt eller tullball, må de være på alerten hele veien. Dette er både underholdene og spesielt, men definitivt ikke vanlig.

Til Bok i P2 sier Simen Hagerup at ”Grufulle tomrom” egentlig er et mislykket forsøk på å skrive en roman. Det ble ”Grufulle tomrom” i stedet. Hør mer om det i programmet, som kan lastes ned som Podkast her.

Leif Ekle foreslår bøker

Leif Ekle

Bok i P2s Leif Ekle.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Her er noen av Leif Ekles anbefalinger når det gjelder fantasy, science fiction og andre skrekkeligheter:

Så ferskt som dette litteraturfeltet fremdeles er for min del, er jeg redd mine forslag ikke blir de mest originale. Men noen må starte:

På området fantasy, er det nok ingen tvil. Der må jeg starte med mester og sjangerfar selv, J.R Tolkien og fremfor alt boken om ”Hobitten” og ”Ringenes herre”-bøkene. For å være enda mindre fantasifull; la meg gjenta en gammel påstand: Bøkene om Harry Potter holder et høyt nivå og er tiden vel verdt, for unge så vel som for voksne lesere.

Når det gjelder science fiction, er det lett å gå forbi det faktum at herrene Jon Bing og Tor Åge Bringsværd har gitt meget sterke bidrag til denne sjangeren og at de gjorde det allerede på 60- og 70-tallet. Slik er det imidlertid, og Bringsværd har med sin glimrende Gobi-serie skrevet bøker som vi i dag nok vil regne inn under fantasy-paraplyen. (Gobi-serien omfatter fem bøker og kom ut mellom 1985 og 1997).

Utenfor Norge, er jeg svak for skotten Ian Banks, som vekselvis skriver ”vanlig” skjønnlitteratur og science fiction, da som Iain M. Banks, og amerikaneren Jonathan Lethems utforskning av science fiction – i ett tilfelle kombinert med den klassiske western-romansjangeren (!).

Sistnevnte heter ”Girl in a Landscape” (1998). Enda bedre er romanen om virtuell intelligens: ”As She Climbed Across the Table” (1997).

Iain Banks debuterte i 1984 med ”The Wasp Factory”, en roman så medrivende og fascinerende (i blant direkte ekkel) at den som først tar fatt, er fortapt. Denne boken hører langt på vei til i sjangeren horror, vil jeg mene. ”Consider Phlebas” er den første av science-fictionromanene (1987) og høyst lesverdig. Den også.


Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.