Hopp til innhold

Ungjenter fengslet av Twilight-romantikk

- Twilight-bøkene har alt; romantikk og spenning, sier 12-åringene Yaana, Ella og Pernille. Bøkene topper bestselgerlistene verden over.

Twilight-boken

12-åringene Pernille , Ella og Yaana kan knapt vente til den fjerne Twilight-boken kommer på norsk. De smugleser den engelske utgaven.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

HØR: Reportasje om Twilight-serien i Bok i P2 - 18.05.2009

Les også: Skrekk og horror i Bok i P2

Serien om kjæresteparet Bella og Edward har tatt unge lesere med storm. På samme måte som serien om Harry Potter ble et verdensomspennende fenomen er nå Twilight-serien noe enhver ungjente kjenner til. For bøkene retter seg nok mest til jenter, tror 12-åringene Yaana, Ella og Pernille:

Twilight-skuespillerne

Twilight-stjernene (f.v) Robert Pattinson, Kristen Stewart og Taylor Lautner, vinker til publikum i det de ankommer det røde teppet i forbindelse med den nye filmen, i februar.

Foto: Katsumi Kasahara / AP

- Jenter er mer opptatt av kjærlighet enn guttene er. Men det er særlig etter at filmen kom at guttene holder seg unna. Jeg tror de er misunnelige på Robert Pattinson som spiller Edward, siden han får så mye oppmerksomhet, sier Yaana.

- Broren min på 16 har lest alle fire bøkene, men det var kanskje mest på grunn av engelsken, sier Pernille.

- Han har i alle fall ikke blitt bitt av basillen.

Rett hjem hos leserne

Twilight-serien

Det er kjærlighetshistorien i bøkene som først og fremst fascinerer unge jenter til å lese Twilight-serien. Her er 12-åringene Yaana, Ella og Pernille med hver sin bok under armen.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Riktig nok har bøkene hatt stor drahjelp av filmen Twilight, som bygger på den første romanen i serien, "Evighetens kyss". Men allerede i 2006 kom den første boken på norsk, forteller Ingrid Greaker Myhren, som er redaktør for serien hos Gyldendal forlag.

- Vi ble tipset om manuset av en av våre litterære agenter, og leste den i 2005, før boken ble utgitt i USA. Jeg så med en gang at dette var en sjeldent sterk kjærlighetshistorie, som ville nå bredt ut, men vi måtte tenke oss litt om før vi kjøpte rettighetene. Dette er store bøker på flere hundre sider som det koster mye å få oversatt. Men det viste seg fort at jungeltelegrafen gikk, leserne ble begeistret, og med suksessen som fulgte ser vi jo at det ikke var noe sjansespill å kjøpe disse bøkene, sier hun.

"Evighetens kyss" er historien om 17 år gamle Bella som flytter fra moren sin i Arizona til faren, som bor i en regnfull småby i Washington. På den nye skolen blir hun kjent med Edward, som er ubeskrivelig vakker, men også mystisk. Det viser seg at han er en vampyr, ikke en sånn som ligger i kiste og drikker blod av unge jomfruer, men han tilhører en "avvent" art, som klarer seg med dyreblod. Boken beskriver den umulige kjærligheten mellom Bella og Edward - her mangler det ikke på verken romantikk, uhygge eller spenning!

Underholdende

- Bøkene er nydelige, kanskje særlig fordi Edward nekter å bite Bella. Da ville hun også blitt udødelig, men han velger å la henne få ha sitt menneske-liv med alle de opplevelsene vanlige mennesker har, sier Pernille.

- Bella roter seg hele tiden opp i problemer, og da er Edward der og kan redde henne ut av knipen. Dette er noen av de beste bøkene jeg har lest, sier Ella.

På verdensbasis har bøkene nå solgt i over 50 millioner eksemplarer. Serien er utgitt i 43 land, og for tiden ligger alle de tre bøkene som er utgitt på norsk på bokhandlerforeningens bestselgerliste. Foreløpig foreligger "Evighetens kyss", "Under en ny måne" og "Formørkelsen" på norsk, mens den fjerde og siste boken i serien er ventet utgitt på norsk før jul.

- Men engelsk er tydeligvis ingen hindring for fansen, forteller Ingrid Greaker Myhren, som opplever at ivrige lesere først kaster seg over den engelske utgaven og så leser bøkene om igjen når de kommer på norsk.

- I likhet med Harry Potter-bøkene tror jeg Twilight-serien har mye å si for utviklingen av språkferdighetene til norske tenåringer.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.