Hopp til innhold

Skikkelig om skilsmisse

Barnebokdebutantene Kari Tinnen og Siri Dokken tar skilsmissebarn på alvor. Begge bygger på egen erfaring.

Siri Dokken og Kari Tinnen

Siri Dokken og Kari Tinnen er fornøyd med debutboken 'Ulla hit og dit'

Foto: Anne Cathrine Straume

Ta en reklamedame - som også er tekstforfatter og har jobbet med barne-TV - og rist henne godt sammen med en politisk avistegner og illustratør. Hva får du da? En engasjert og poetisk barnebok om "Ulla hit og dit", en liten jente som får livet snudd på hodet av foreldrenes skilsmisse. Slik åpner boken:

Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv.

1. Hun mister en tann.

2. Hun brekker en arm.

3. Mamma og pappa flytter fra hverandre.

Og nå er hun potte sur så klart.

Fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Selvopplevd

- Jeg er skilsmissebarn selv, så dette er et tema jeg kan noe om, sier barnebokdebutant Kari Tinnen til Bok i P2.

Les: Her kan du høre Bok i P2

Hun har bakgrunn fra reklamebransjen, har jobbet i Barne-TV, og har alltid skrevet. Da hun fant ut at det er mange flere bøker om død og sorg enn om skilsmisse her i landet, var saken klar:

- Tenk hvor mange skilsmissebarn det er i Norge. Og så er dette et tema det nesten ikke skrives noe om! Jeg ville vise at det er flere som opplever dette, og at det går an å komme gjennom forandringer. Det er bakgrunnen for "Ulla hit og dit", sier Tinnen.

Politisk avistegner

Ulla hit og dit

Ulla opplever at foreldrene skilles.

Foto: Illustrasjon fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Da teksten var klar, var utfordringen å finne en illustratør som kunne levendegjøre Ulla. Kari Tinnen ba selv om at forlaget kontaktet Dagsavisens politiske tegner Siri Dokken.

- Hun har en velig fin strek og et godt blikk. Ikke minst kan hun skildre sårbare mennesker som noe mer enn ofre.

Og Siri Dokken ble glad for oppgaven:

- Det at Ulla får lov til å være sint og får lov til å ha de følelsene hun faktisk får når foreldrene går fra hverandre, var det som gjorde at jeg sa ja til denne jobben. Det er ikke så stor forskjell på det å illustrere en barnebok og det å være politisk avistegner som man skulle tro. Min inngang til alt jeg gjør er at folk er folk; alle er sårbare og i blant patetiske og hjelpeløse. Men arbeidsmetodene er svært forskjellige, og det var den største utfordringen: denne barneboken måtte jeg gå inn i over en lang periode, det ble noe mer enn kjappe leveranser som hele tiden skal være ferdig, sier hun til Bok i P2.

Ingen klær som matcher

Dokken sier hun fikk full frihet av forfatteren til å utforme boken som hun ville. Men én ting var de enige om:

- Vi mente begge at Ulla var en sånn type som kler på seg selv. Ergo har hun ikke klær som matcher. Det var vi enige om før karakterene ble tegnet. Da fikk jeg tilbake en type som stemte. Og det var godt, sier Kari Tinnen, som innrømmer at hun var veldig spent på resultatet.

Siri Dokken mener hun har boltret seg i farger i forhold til hva hun er vant med:

- Ulla opplever dramatiske ting, og da er det naturlig å bruke mørke farger. Det er natt og stjernehimmel, for eksempel. Men dette er jo ingen deprimerende bok. Ulla er heldig med foreldrene sine, tross alt, sier Dokken, og legger til at slutten - som altså ikke ender med at alle blir sammen igjen - likevel er rosenrød.

Ulla hit og dit 2

Siri Dokken har fått hjelp av sin egen datter til barnetegningene på Ullas vegg...

Foto: Illustrasjon fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters