Hopp til innhold

Skal telle lakselusa

Meninga med livet er å reprodusere seg selv, og spise laks. Fiskeriministeren vil nå ha strengere telling av den lille og kresne lakselusa.

Lakselus
Foto: Odveig Stavnes

Helga Pedersen vil at det skal telles lus på laksen etter strengere kriterier enn i dag, og også at villaksen skal undersøkes for lus. Årsaken er at lakselusa har blitt et stort problem både for oppdrettslaks og villaks.

Hør reportasjen: Vil telle lakselus

Lusa har gode tider

- Lakselusa har nok opplev et lite paradis de siste 25-30 årene i Norge. Det var nok tyngre å være lakselus før oppdrettsnæringa kom.

Det forteller Torbjørn Forseth. Han er forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Han bekrefter at lakselusa har blitt et alvorlig problem for oppdrettsnæringa og særlig villaksen.

- Vi vet at infeksjonene som laksen får etter angrep fra laskelusa har hatt store konsekvenser for villaks-bestanden i Norge, og særlig på vestlandet.

Les også: Villaksen forsvinner

Resistent lus

Det finnes til nå to behandlingsmåter som har vært vellykket for å bli kvitt lakselusa. Det ene er ved å bade fisken i ulike kjemikalier, eller gi dem et for mot lus.

- Det som er bekymringsfullt nå er at vi enkelte steder i Norge har fått lus som tåler de to vanligste behandlingsmidlene.

Les: Hastemøte om resistent lakselus

400 lus på en laks

Laks skadd av lakselus

Laks skadd av lakselus

Foto: Alv Arne Lyse / NJFF

Lakselusa lever i havet og må ikke forveksles med en annen lakseparasitt, Gyrodactylus salaris som lever i elvene og ferskvann. Lakselusa dør etter et par dager i ferskvann.

Lakselusa holder seg i ro i sjøen til en laks eller sjøørret svømmer forbi. Da fester den seg fast, gjerne på finnene først, og blir på fisken til den dør. Fram til da har den rukket å produsere enorme mengder egg som flyter ut i havet.

- Vi har overvåking fra når laksen er på vei inn fra havet og opp i elvene, og da har vi faktisk telt opp mot 400 lus på en laks, forteller Forseth.

Kresen, men sulten

Når laksen blir angrepet spiser lusa seg først gjennom slimet, så skinnet og deretter går den løs på selve kjøttet. Lusa er kresen og rører ikke annen fisk enn laks, sjøørret og røye.

Når det er mange lus kan det bli store blødende sår. Hvis fisken skulle overleve disse ved å komme seg til ferskvann der lusa dør, er fisken fortsatt utsatt. Sårene blir lett utsatt for infeksjoner og bakterier som kan føre til en tidlig død for laksen.

Lakselus på villaks
Foto: Kjartan Trana / NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters