NRK Meny
Normal

Skal telle lakselusa

Meninga med livet er å reprodusere seg selv, og spise laks. Fiskeriministeren vil nå ha strengere telling av den lille og kresne lakselusa.

Lakselus
Foto: Odveig Stavnes

Helga Pedersen vil at det skal telles lus på laksen etter strengere kriterier enn i dag, og også at villaksen skal undersøkes for lus. Årsaken er at lakselusa har blitt et stort problem både for oppdrettslaks og villaks.

Hør reportasjen: Vil telle lakselus

Lusa har gode tider

- Lakselusa har nok opplev et lite paradis de siste 25-30 årene i Norge. Det var nok tyngre å være lakselus før oppdrettsnæringa kom.

Det forteller Torbjørn Forseth. Han er forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Han bekrefter at lakselusa har blitt et alvorlig problem for oppdrettsnæringa og særlig villaksen.

- Vi vet at infeksjonene som laksen får etter angrep fra laskelusa har hatt store konsekvenser for villaks-bestanden i Norge, og særlig på vestlandet.

Les også: Villaksen forsvinner

Resistent lus

Det finnes til nå to behandlingsmåter som har vært vellykket for å bli kvitt lakselusa. Det ene er ved å bade fisken i ulike kjemikalier, eller gi dem et for mot lus.

- Det som er bekymringsfullt nå er at vi enkelte steder i Norge har fått lus som tåler de to vanligste behandlingsmidlene.

Les: Hastemøte om resistent lakselus

400 lus på en laks

Laks skadd av lakselus

Laks skadd av lakselus

Foto: Alv Arne Lyse / NJFF

Lakselusa lever i havet og må ikke forveksles med en annen lakseparasitt, Gyrodactylus salaris som lever i elvene og ferskvann. Lakselusa dør etter et par dager i ferskvann.

Lakselusa holder seg i ro i sjøen til en laks eller sjøørret svømmer forbi. Da fester den seg fast, gjerne på finnene først, og blir på fisken til den dør. Fram til da har den rukket å produsere enorme mengder egg som flyter ut i havet.

- Vi har overvåking fra når laksen er på vei inn fra havet og opp i elvene, og da har vi faktisk telt opp mot 400 lus på en laks, forteller Forseth.

Kresen, men sulten

Når laksen blir angrepet spiser lusa seg først gjennom slimet, så skinnet og deretter går den løs på selve kjøttet. Lusa er kresen og rører ikke annen fisk enn laks, sjøørret og røye.

Når det er mange lus kan det bli store blødende sår. Hvis fisken skulle overleve disse ved å komme seg til ferskvann der lusa dør, er fisken fortsatt utsatt. Sårene blir lett utsatt for infeksjoner og bakterier som kan føre til en tidlig død for laksen.

Lakselus på villaks
Foto: Kjartan Trana / NRK

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.