Krigsopplevelsene som setter seg fast i minnet

Norge har hatt over 100.000 soldater ute i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig. Opplevelsene har preget dem på ulike måter.

Tidligere skulle norske styrker være fredsbevarende, det vil si at norske soldater ikke skulle angripe. Oppdragene har med tiden endret karakter.

I dag er oppdragene såkalt fredsopprettende, der norske soldater kan inngå i kamper.

Traumer

Bjørn Bertheussen var militær FN-observatør i krigen etter oppløsningen av det tidligere Jugoslavia. Han opplevde en rekke livstruende situasjoner, og var vitne til grufulle hendelser i tjenesten.

En dag befant Bertheussen seg på muslimsk side i Mostar, og kunne se at en kroatisk snikskytter snart vil få en liten gutt på to år i kikkertsiktet.

Flere år etter at han kom hjem fikk han diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Nå har det gått 20 år.

Tysklandsbrigaden

Etter den andre verdenskrig og Tysklands kapitulasjon, sendte de allierte okkupasjonsstyrker til Tyskland. Den norske hæren bidro med 4200 soldater i årene 1947-1953.

– Reisen nedover forgikk med det gamle troppetransportskipet Svalbard, forteller Kåre Willoch fra sin tid i Tysklandsbrigaden.

Afrika

Somalia ble ansett som det farligste stedet i verden da Vibeke i 1993 reiste dit som FN-observatør, bare 20 år gammel.

– Den første natta husker jeg veldig godt. Adrenalinet og alt kjørte på høygear, forteller Vibeke.

Fikk cocktail

Trond Blankvandsbråten har vært ute i internasjonale operasjoner i 2 år til sammen. Etter oppholdet i Irak ble han uføretrygdet på grunn av golfsyndromet og posttraumatisk stress syndrom.

– Vi fikk en cocktail som ikke var helt forsvarlig før vi dro nedover, forteller Trond.

Gikk galt

Noen ganger går det galt. Odd Einar forteller fra Afghanistan i 2010, da han stod som skytter på Ivecoen til kompanisjefen.

Fjernstyrt

Da Nato angrep Libya i 2011, var Geir Ødegaard norsk representant i hovedkvarteret som styrte luftoperasjonene. Hovedkvarteret lå i Poggio Renatico i Italia . Ødegaard var såkalt Red Card Holder, det vil si at han hadde mulighet til å stoppe oppdrag hvis de ikke var i henhold til norske myndigheters retningslinjer.

Geir Ødegaard forteller om å operere i Libya fra et fredelig land, Italia.

Massegraver

Generalmajor Robert Mood er i dag Forsvarets Veteraninspektør. Han har tidligere vært ute i flere operasjoner, blant annet i Kosovo. Der var han med å åpne massegraver for å identifisere de døde.

Disse lydkuttene er produsert for og publisert med tillatelse fra Forsvarmuseet og de medvirkende.

Hvis du trenger noen å snakke med etter å ha hørt lydkuttene eller radiodokumentaren, kan du ringe 800 48 500 eller få kontakt med andre veteraner via nettsiden www.kameratstøtte.no.

Hør radiodokumentaren "Mørke skyer over et soldatsinn" i P2 klokken 10.03 lørdag 26. januar og klokken 21.03 søndag 27. januar. Dokumentaren er laget av Gyrid Listuen. Teknisk ansvar Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

 • R. Kelly-kausjon på 1 million dollar

  Den amerikanske R&B-artisten R. Kelly meldte seg for politiet i Chicago fredag kveld. Han er tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år. Nå er kausjonen satt til 1 million dollar, melder AFP.

  Singer Robert Kelly, known as R. Kelly, appears in a booking photo provided by the Chicago Police Department in Chicago
  Foto: Handout / Reuters
 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum