NRK Meny
Normal

Krigsopplevelsene som setter seg fast i minnet

Norge har hatt over 100.000 soldater ute i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig. Opplevelsene har preget dem på ulike måter.

Tidligere skulle norske styrker være fredsbevarende, det vil si at norske soldater ikke skulle angripe. Oppdragene har med tiden endret karakter.

I dag er oppdragene såkalt fredsopprettende, der norske soldater kan inngå i kamper.

Traumer

Bjørn Bertheussen var militær FN-observatør i krigen etter oppløsningen av det tidligere Jugoslavia. Han opplevde en rekke livstruende situasjoner, og var vitne til grufulle hendelser i tjenesten.

En dag befant Bertheussen seg på muslimsk side i Mostar, og kunne se at en kroatisk snikskytter snart vil få en liten gutt på to år i kikkertsiktet.

Flere år etter at han kom hjem fikk han diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Nå har det gått 20 år.

Tysklandsbrigaden

Etter den andre verdenskrig og Tysklands kapitulasjon, sendte de allierte okkupasjonsstyrker til Tyskland. Den norske hæren bidro med 4200 soldater i årene 1947-1953.

– Reisen nedover forgikk med det gamle troppetransportskipet Svalbard, forteller Kåre Willoch fra sin tid i Tysklandsbrigaden.

Afrika

Somalia ble ansett som det farligste stedet i verden da Vibeke i 1993 reiste dit som FN-observatør, bare 20 år gammel.

– Den første natta husker jeg veldig godt. Adrenalinet og alt kjørte på høygear, forteller Vibeke.

Fikk cocktail

Trond Blankvandsbråten har vært ute i internasjonale operasjoner i 2 år til sammen. Etter oppholdet i Irak ble han uføretrygdet på grunn av golfsyndromet og posttraumatisk stress syndrom.

– Vi fikk en cocktail som ikke var helt forsvarlig før vi dro nedover, forteller Trond.

Gikk galt

Noen ganger går det galt. Odd Einar forteller fra Afghanistan i 2010, da han stod som skytter på Ivecoen til kompanisjefen.

Fjernstyrt

Da Nato angrep Libya i 2011, var Geir Ødegaard norsk representant i hovedkvarteret som styrte luftoperasjonene. Hovedkvarteret lå i Poggio Renatico i Italia . Ødegaard var såkalt Red Card Holder, det vil si at han hadde mulighet til å stoppe oppdrag hvis de ikke var i henhold til norske myndigheters retningslinjer.

Geir Ødegaard forteller om å operere i Libya fra et fredelig land, Italia.

Massegraver

Generalmajor Robert Mood er i dag Forsvarets Veteraninspektør. Han har tidligere vært ute i flere operasjoner, blant annet i Kosovo. Der var han med å åpne massegraver for å identifisere de døde.

Disse lydkuttene er produsert for og publisert med tillatelse fra Forsvarmuseet og de medvirkende.

Hvis du trenger noen å snakke med etter å ha hørt lydkuttene eller radiodokumentaren, kan du ringe 800 48 500 eller få kontakt med andre veteraner via nettsiden www.kameratstøtte.no.

Hør radiodokumentaren "Mørke skyer over et soldatsinn" i P2 klokken 10.03 lørdag 26. januar og klokken 21.03 søndag 27. januar. Dokumentaren er laget av Gyrid Listuen. Teknisk ansvar Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.

  • Westworld podcast episode 9

    I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

    Laster Instagram-innhold