Hopp til innhold

Klager gir erstatning til syke veteraner

Sju av ti veteraner som har senskader etter internasjonale oppdrag har fått kompensasjon. I tillegg får over halvparten av de som klager på avslag nå medhold.

UNIFIL-styrker i Sør-Libanon

Flere av sakene som gjelder erstatning og kompensasjon for senskader etter internasjonale operasjoner for Forsvaret handler om skader etter tjeneste i Libanon.

Foto: Nikola Solic / Scanpix/Reuters

Det er Statens pensjonskasse som, på vegne av Forsvarsdepartementet, har ansvar for erstatningsordningene for veteraner som har vært i utenlandstjeneste for forsvaret.

I tillegg til yrkesskadeerstatning er det de siste årene etablert flere erstatningsordninger som skal fange opp også veteraner med psykiske belastningsskader.

I sju av ti behandlede saker om erstatning eller kompensasjon har veteranen fått innvilget kravet sitt helt eller delvis. I tillegg får mange som klager på resultatet av søknaden til Statens pensjonskasse medhold i den ett år gamle klagenemnda.

Flere ordninger

Alle som deltar i Forsvarets operasjoner i utlandet er dekket av yrkesskadeforsikringen på linje med andre arbeidstakere. Men psykiske belastningsskader omfattes vanligvis ikke av yrkesskadeforsikringen. Derfor etablerte Forsvarsdepartementet en egen ordning for billighetserstatning i 2005, og i 2010 ble kompensasjonsordninger for psykiske senskader blant veteraner opprettet.

Norge har hatt flere enn 120.000 soldater ute i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig. Noen av dem har hatt opplevelser som er vanskelige å bære med seg etterpå.

Siden ordningene ble innført har Statens pensjonskasse fått inn 406 krav om kompensasjon for psykiske senskader etter internasjonal tjeneste for Forsvaret. 238 av kravene er ferdig behandlet og har gitt 168 veteraner en kompensasjon på inntil 35 ganger grunnbeløpet i Folketrygden, eller maksimum 2,8 millioner kroner.

Flertallet av disse har også søkt på en egen ordning med et høyere kompensasjonsbeløp, men strengere krav til bevis.

Mange har også søkt om billighetserstatning. Denne ordningen gjelder for alle som har vært tilknyttet internasjonale operasjoner, mens kompensasjonsordningene gjelder kun personell som har hatt kontrakt med Forsvaret.

Til sammen har pensjonskassen så langt betalt ut 416 millioner kroner i erstatning til veteraner med psykiske senskade etter internasjonale operasjoner. 66 av disse millionene er utbetalt som billighetserstatning.

Egen klageordning

Anne Stine Eger Mollestad, Skadeleder

Klagenemndas leder Anne Stine Eger Mollestad forteller at mange av sakene handler om skader etter tjeneste i Libanon og på Balkan.

Foto: DNB

Ett år etter at regjeringen vedtok kompensasjonsordningen, opprettet Forsvarsdepartementet i 2011 også en egen klagenemnd for veteraner med psykisk belastningsskade.

Det første året nemndas fire medlemmer har vært i arbeid, har de behandlet 55 klager, mens 5 saker skal til behandling i nærmeste framtid. Ifølge tall fra klagenemnda har over 60% av de ferdigbehandlede sakene gitt veteranen helt eller delvis medhold. (48,5% medhold og 15,2% delvis medhold i klagesakene).

Klagenemndas leder Anne Stine Eger Mollestad forteller at mange av sakene handler om skader etter tjeneste i Libanon og på Balkan.

— Generelt sett ser vi at det nok var grovere hendelser på Balkan, men kanskje soldatene var mer forberedt enn de var i Libanon, og soldatene var kanskje mer proffe og bedre screenet enn personell som dro til Libanon, sier nemndleder Mollestad.

Medhold i klagenemnda

Anne Stine Eger Mollestad mener det ikke har noe å si hvilken rolle man har hatt under oppdraget, og at det er ikke er nødvendig å ha vært i en krigshandling for å få problemer i ettertid. Flere av de som søker om kompensasjon hadde også sivile stillinger i tjenesten.

— Mye av psykiatrien her knytter seg til at de som reiste var lite forberedt på det de ville møte, de hadde lite eller ingen opplæring eller forståelse av situasjonene de kom opp i, i tillegg til fravær av oppfølging etter hendelser. På den tiden kjente man ikke engang til symptomene, og tenkte ikke psykiatri, mener Mollestad.

Mollestad har mange års erfaring som advokat med erstatningsrett som spesialfelt. Hun peker også på at en del av dem som ble sendt ut, neppe hadde blitt klassifisert som stridsdyktige ut fra dagens metoder for utvelgelse.

— Vi ser tydelig røde tråder i sakene, med liv som har blitt preget av mye ustabilitet og stor psykisk smerte. Flere av veteranene som har fått symptomer i ettertid har også hatt mye skifte av ektefeller og arbeidssteder, høyt aktiveringsnivå og en del selvmedisinert rus og isoleringstendenser, forteller Mollestad.

De mange som får helt eller delvis medhold forklarer klagenemndas leder med at Statens pensjonskasse i utgangspunktet la seg på en strengere tolkning av beviskravene enn det klagenemnda har gjort.

— Det er gitt politiske føringer om at man skal legge seg på en lempeligere bevisvurdering enn det som følger etter alminnelig erstatningsrett. Etter at nemnda kom i gang med sitt arbeid ser vi at SPK har lagt seg tettere på nemndas nivå, slik at det er nå er færre klager på nyere saker, sier Mollestad.

— Vi følger klagenemndas avgjørelser og legger oss også på en mer lempelig linje i blant annet bevisvurderingen i disse sakene, bekrefter avdelingsleder Rachel Husebø Chambenoit i forsikringsavdelingen til Statens pensjonskasse.

Det kan gjøre det enklere for veteranene å få innvilget kompensasjon og erstatning. Flere veteraner NRK har vært i kontakt med opplever lang saksbehandlingstid og krav om stadig nye spesialisterklæringer som en krevende og slitsom utfordring.

Ifølge Chambenoit har nå pensjonskassen og NAV laget felles retningslinjer som skal gjøre at veteranene slipper å bli kalt inn til flere ulike spesialister for å dokumentere skader og sykdom.

280 saker under behandling

Men fortsatt er rundt 280 saker under behandling hos Statens pensjonskasse. Chambenoit forklarer det med at det tar tid å innhente spesialisterklæringer og avklare om en person er i stand til å arbeide noe eller ikke. Hun peker også på at pensjonskassen bare i 2012 fikk inn 87 nye saker som gjelder kompensasjonsordningen på 35 ganger grunnbeløpet i folketrygden, 12 av dem i desember, og at kravene behandles fortløpende.

Også Forsvaret må bidra med dokumentasjon til Statens pensjonskasse.

— Forsvaret har ikke alltid dokumentasjon for alt vi ber om, men vi vet etter hvert en del om det de ulike kontingentene har vært med på, hva veteranene har opplevd, og så må vi forholde oss til det vi har, sier Chambenoit.

Yrkesskade

Siden 2007 har 26 av veteranene fått innvilget yrkesskadeerstatning, mens 130 har fått avslag. Nettopp det at så få veteraner fikk innvilget yrkesskadeerstatning var noe av årsaken til at de andre erstatningsordningene ble etablert.

I de nye ordningene kan en billighetserstatning gi opp til 500.000 kroner, mens den høyeste kompensasjonsordningen kan gi helt opp til over 5 millioner kroner. Veteranen får utbetalt erstatning etter den ordningen som gir høyest sum.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP