NRK Meny
Normal

Sirkus uten manesje

Mye lek og hard trening ligger bak imponerende kunster på scenen. På sikuslinja i Nordfjordeid kan alt læres, sier elevene.

Elever blåser flammer på Fjordane Folkehøgskule
Foto: Frode Fimland / NRK

Det er ikke en eneste skrivepult eller tavle å se i klasserommet til elevene på sirkuslinja. Å lære sirkus består i trening og terping. Her gjelder det å ha styrke, teknikk, kreativitet og konsentrasjon.

Eneste sirkusutdanning i Norge

Fjordane Folkehøgskule på Nordfjordeid er det eneste stedet i landet med sirkusutdanning. Siden 1997 har elever lært både tradisjonelt sirkus, nysirkus og sirkusteater. Og grunnen til at sirkusutdanninga er nettopp her er bygdas egen sirkusdirektør Jan Ketil Smørdal.

Omreisende sirkus

Helga Guðrún Óskarsdóttir kom helt fra Island for å ta sirkusutdanning i Norge. På Island finnes nemlig ikke slikt tilbud i det hele tatt. Siden i høst har Helga lært både norsk og sirkuskunst. Hun kunne ingenting om trapes eller sjonglering før hun begynte i Nordfjordeid. Når hun kommer tilbake til Island vil hun starte egen sirkusgruppe. 

Hun er ikke den eneste i klassen som vil fortsette å opptre. Daniel Neo vil prøve lykken som omreisende artist etter året i Nordfjordeid. Sammen med andre i klassen skal det kjøpes bil og lages show som skal vises fram rundt om i Norge.

Fredag viser elevene noen av sine kunster i Norge Rundt klokka 19.30.

Kulturstrøm