Hopp til innhold

Sigurd Rushfeldt

Sigurd Rushfeldt var gjest i Stjerneklart 17. oktober 2011.

Sigurd Rushfeldt
Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

SIGURD RUSHFELDTS CV

Sigurd Rushfeldt ble født den 11. desember 1972 i Vadsø som sønn av lærerparet Reidun og Walter Rushfeldt. Han vokste opp i Ytrebyen i Vadsø sammen med foreldrene, storebror Kolbjørn og lillesøster Bjørgunn. Han gikk på Melkevarden barneskole, Vadsø ungdoms-skole og Vadsø videregående skole. Han begynte sin fotballkarriere i Vadsø Turnforening før han som 19-åring gikk over til en av de andre fotballklubbene i byen, Norild. Men etter bare en sesong dro han til Tromsø, både for å studere, men også for å spille fotball for Tromsø IL. Han markerte seg straks som en målskårer av rang. I 1994 debuterte han på landslaget, der han til nå har spilt 38 landskamper og skåret 7 mål. Han fikk også med seg VM i USA.

England og RBK

I 1995 hadde han et kortvarig opphold i Birmingham der han fikk med seg 7 kamper i Premier League. I 1996 var han tilbake i Tromsø og skåret seiersmålet i cupfinalen mot Bodø/Glimt. I 1997 forlot han Tromsø etter 97 kamper og 49 mål, til fordel for Trondheim og Rosenborg. Der var han i 3 sesonger, skåret i gjennomsnitt ett mål pr kamp i de 66 kampene han spilte, og ble seriemester 2 ganger og spilte cupfinale 2 ganger, med ett norgesmesterskap som resultat. Han var toppskårer i eliteserien både i 1997 og 1998.

Spania og Østerrike

I 1999 ble han solgt til portugisiske Benfica, men klubben kunne ikke gjøre opp for seg, og salget ble annulert. Derimot ble han solgt til spanske Racing Santander der han var i 2 år før han kom tilbake til Rosenborg på et kortvarig opphold i 2001. Sigurd manglet en kamp på å bli seriemester for Rosenborg, men nå gikk veien til Austria Wien. For den østerrikske klubben fikk han med seg to seriemesterskap og tre cupmesterskap. Han ble valgt til årets spiller av spillerne selv i den østerrikske ligaen i 2005.

Fotballrekord

I 2006 var han tilbake i Tromsø og tok bronse i serien for klubben i 2008. I fjor ble det også bronsemedalje. I mai i år tok Sigurd Rushfeldt skåringsrekorden i norsk eliteserie da han gikk forbi Harald Martin Brattbakk fra Rosenborg ved å skåre hattrick mot Brann. Til nå har Sigurd skåret 170 mål i norsk toppserie. Han er fetter av tidligere landslagsspiller Lars Bohinen og svoger av Strømsgodset-trener Ronny Deila.

Familie

Sigurd bor i Tromsø sammen med samboer Birgitte Mannsverk Dahle fra Tverrelvdalen og den 14 måneder gamle sønnen Isak.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters