Hopp til innhold

Ragnhild Sælthun Fjørtoft

Ragnhild Sælthun Fjørtoft var gjest i Stjerneklart 12. desember 2011.

Ragnhild Sælthun Fjørtoft
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

RAGNHILD SÆLTHUN FJØRTOFTS CV

Ragnhild Sælthun Fjørtoft ble født 9. juni 1947 i Seltun i Lærdal kommune i Sogn som datter av gårdbrukerparet Olaf og Ambjørg Sælthun. Ambjørg var også stortingsrepresentant for Senterpartiet i 13 år. Ragnhild vokste opp på gården sammen med tre eldre brødre og gikk på Ljøsne todelte barneskole, realskole og Firda gymnas i Sandane. Der meldte hun seg inn i Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbunds lokallag ”Stella”. 18 år gammel dro hun inn til Oslo og NRK for å ta en test som ”hallodame”. Hun fikk beskjed om at hun var for ung og tok i stedet lærerutdanning i Tønsberg fram til 1968. Så ble hun riksinstruktør i Avholdsforbundet og reiste rundt om i landet fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord og informerte ungdom om avholdssaken. Høsten 1969 begynte hun å studere norsk grunnfag ved Universitetet i Oslo og ble tatt opp som stipendiat i NRK på Marienlyst, der hun fikk omfattende opplæring i TV-produksjon. Siden da har hun vært i NRK, for det meste som kanalvert, men også som produsent, programleder, kommentatorleser og oversetter. I sommer var hun reporter i det 5 ½ døgn lange direktesendte Hurtigrute-programmet på NRK TV.

Ragnhild er opptatt av poesi, og i 2002 ga hun ut en samling av sine yndlingsdikt med tittelen ”Under bergfall” – en henspilling på hennes egen oppvekst på Seltun-gården under bratte fjell.

Hun er engasjert i uhjelpsarbeid og er styremedlem i UNICEF Norge, utviklings-organisasjonen Strømmestiftelsen, solidaritetsorganisasjonen Forut og Antislaveriselskapet, et søsterselskap til verdens eldste aktive menneskerettighetsorganisasjon. Hun er leder i venneforeningen for Det norske Teatret og har vært leder for Språkutvalget i NRK.

Av priser hun har fått nevner vi Kringkastingsringens språkpris, Kringkastingsprisen i 1994, Storegutprisen som deles ut av Litteraturdagane i Vinje i 2004 og Gullrutens hederspris i 2006.

Ragnhild har vært gift med Arne Fjørtoft fra Sauda siden 1971 og har med ham sønnene Rune på 38 som er flyger og Roar på 34 som er film- og TV-produsent Hun har etter hvert fått barnebarna August og Adam. I perioder har Ragnhild og Arne bodd på Sri Lanka der Arne er leder for medie- og miljøstiftelsen World View International Foundation, men nå bor hun for det meste på Lørenskog i Akershus.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB