Ragnhild Sælthun Fjørtoft

Ragnhild Sælthun Fjørtoft var gjest i Stjerneklart 12. desember 2011.

Ragnhild Sælthun Fjørtoft
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

RAGNHILD SÆLTHUN FJØRTOFTS CV

Ragnhild Sælthun Fjørtoft ble født 9. juni 1947 i Seltun i Lærdal kommune i Sogn som datter av gårdbrukerparet Olaf og Ambjørg Sælthun. Ambjørg var også stortingsrepresentant for Senterpartiet i 13 år. Ragnhild vokste opp på gården sammen med tre eldre brødre og gikk på Ljøsne todelte barneskole, realskole og Firda gymnas i Sandane. Der meldte hun seg inn i Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbunds lokallag ”Stella”. 18 år gammel dro hun inn til Oslo og NRK for å ta en test som ”hallodame”. Hun fikk beskjed om at hun var for ung og tok i stedet lærerutdanning i Tønsberg fram til 1968. Så ble hun riksinstruktør i Avholdsforbundet og reiste rundt om i landet fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord og informerte ungdom om avholdssaken. Høsten 1969 begynte hun å studere norsk grunnfag ved Universitetet i Oslo og ble tatt opp som stipendiat i NRK på Marienlyst, der hun fikk omfattende opplæring i TV-produksjon. Siden da har hun vært i NRK, for det meste som kanalvert, men også som produsent, programleder, kommentatorleser og oversetter. I sommer var hun reporter i det 5 ½ døgn lange direktesendte Hurtigrute-programmet på NRK TV.

Ragnhild er opptatt av poesi, og i 2002 ga hun ut en samling av sine yndlingsdikt med tittelen ”Under bergfall” – en henspilling på hennes egen oppvekst på Seltun-gården under bratte fjell.

Hun er engasjert i uhjelpsarbeid og er styremedlem i UNICEF Norge, utviklings-organisasjonen Strømmestiftelsen, solidaritetsorganisasjonen Forut og Antislaveriselskapet, et søsterselskap til verdens eldste aktive menneskerettighetsorganisasjon. Hun er leder i venneforeningen for Det norske Teatret og har vært leder for Språkutvalget i NRK.

Av priser hun har fått nevner vi Kringkastingsringens språkpris, Kringkastingsprisen i 1994, Storegutprisen som deles ut av Litteraturdagane i Vinje i 2004 og Gullrutens hederspris i 2006.

Ragnhild har vært gift med Arne Fjørtoft fra Sauda siden 1971 og har med ham sønnene Rune på 38 som er flyger og Roar på 34 som er film- og TV-produsent Hun har etter hvert fått barnebarna August og Adam. I perioder har Ragnhild og Arne bodd på Sri Lanka der Arne er leder for medie- og miljøstiftelsen World View International Foundation, men nå bor hun for det meste på Lørenskog i Akershus.

Kulturstrøm

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters
 • Nytt styre i Nasjonalmuseet

  Mandag 21. juni har staten oppnevnt nye styremedlemmer til Nasjonalmuseet. Ny styreleder er Maria Moræus Hanssen. Styreendringene gjelder fra 1. juli 2021. Det skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

  Professor Jan Grue oppnevnes som nytt styremedlem, og Ellen Tveit Klingenberg gjenoppnevnes som styremedlem.

  Nasjonalmuseets gjenåpning i nye lokaler har vært utsatt i tre år, og vil finne sted 11. juni 2022.

  Maria Moræus Hanssen
  Foto: Lise Åserud / NTB