Hopp til innhold

Ragnhild Sælthun Fjørtoft

Ragnhild Sælthun Fjørtoft var gjest i Stjerneklart 12. desember 2011.

Ragnhild Sælthun Fjørtoft
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

RAGNHILD SÆLTHUN FJØRTOFTS CV

Ragnhild Sælthun Fjørtoft ble født 9. juni 1947 i Seltun i Lærdal kommune i Sogn som datter av gårdbrukerparet Olaf og Ambjørg Sælthun. Ambjørg var også stortingsrepresentant for Senterpartiet i 13 år. Ragnhild vokste opp på gården sammen med tre eldre brødre og gikk på Ljøsne todelte barneskole, realskole og Firda gymnas i Sandane. Der meldte hun seg inn i Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbunds lokallag ”Stella”. 18 år gammel dro hun inn til Oslo og NRK for å ta en test som ”hallodame”. Hun fikk beskjed om at hun var for ung og tok i stedet lærerutdanning i Tønsberg fram til 1968. Så ble hun riksinstruktør i Avholdsforbundet og reiste rundt om i landet fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord og informerte ungdom om avholdssaken. Høsten 1969 begynte hun å studere norsk grunnfag ved Universitetet i Oslo og ble tatt opp som stipendiat i NRK på Marienlyst, der hun fikk omfattende opplæring i TV-produksjon. Siden da har hun vært i NRK, for det meste som kanalvert, men også som produsent, programleder, kommentatorleser og oversetter. I sommer var hun reporter i det 5 ½ døgn lange direktesendte Hurtigrute-programmet på NRK TV.

Ragnhild er opptatt av poesi, og i 2002 ga hun ut en samling av sine yndlingsdikt med tittelen ”Under bergfall” – en henspilling på hennes egen oppvekst på Seltun-gården under bratte fjell.

Hun er engasjert i uhjelpsarbeid og er styremedlem i UNICEF Norge, utviklings-organisasjonen Strømmestiftelsen, solidaritetsorganisasjonen Forut og Antislaveriselskapet, et søsterselskap til verdens eldste aktive menneskerettighetsorganisasjon. Hun er leder i venneforeningen for Det norske Teatret og har vært leder for Språkutvalget i NRK.

Av priser hun har fått nevner vi Kringkastingsringens språkpris, Kringkastingsprisen i 1994, Storegutprisen som deles ut av Litteraturdagane i Vinje i 2004 og Gullrutens hederspris i 2006.

Ragnhild har vært gift med Arne Fjørtoft fra Sauda siden 1971 og har med ham sønnene Rune på 38 som er flyger og Roar på 34 som er film- og TV-produsent Hun har etter hvert fått barnebarna August og Adam. I perioder har Ragnhild og Arne bodd på Sri Lanka der Arne er leder for medie- og miljøstiftelsen World View International Foundation, men nå bor hun for det meste på Lørenskog i Akershus.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.