Hopp til innhold

Ragnhild Sælthun Fjørtoft

Ragnhild Sælthun Fjørtoft var gjest i Stjerneklart 12. desember 2011.

Ragnhild Sælthun Fjørtoft
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

RAGNHILD SÆLTHUN FJØRTOFTS CV

Ragnhild Sælthun Fjørtoft ble født 9. juni 1947 i Seltun i Lærdal kommune i Sogn som datter av gårdbrukerparet Olaf og Ambjørg Sælthun. Ambjørg var også stortingsrepresentant for Senterpartiet i 13 år. Ragnhild vokste opp på gården sammen med tre eldre brødre og gikk på Ljøsne todelte barneskole, realskole og Firda gymnas i Sandane. Der meldte hun seg inn i Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbunds lokallag ”Stella”. 18 år gammel dro hun inn til Oslo og NRK for å ta en test som ”hallodame”. Hun fikk beskjed om at hun var for ung og tok i stedet lærerutdanning i Tønsberg fram til 1968. Så ble hun riksinstruktør i Avholdsforbundet og reiste rundt om i landet fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord og informerte ungdom om avholdssaken. Høsten 1969 begynte hun å studere norsk grunnfag ved Universitetet i Oslo og ble tatt opp som stipendiat i NRK på Marienlyst, der hun fikk omfattende opplæring i TV-produksjon. Siden da har hun vært i NRK, for det meste som kanalvert, men også som produsent, programleder, kommentatorleser og oversetter. I sommer var hun reporter i det 5 ½ døgn lange direktesendte Hurtigrute-programmet på NRK TV.

Ragnhild er opptatt av poesi, og i 2002 ga hun ut en samling av sine yndlingsdikt med tittelen ”Under bergfall” – en henspilling på hennes egen oppvekst på Seltun-gården under bratte fjell.

Hun er engasjert i uhjelpsarbeid og er styremedlem i UNICEF Norge, utviklings-organisasjonen Strømmestiftelsen, solidaritetsorganisasjonen Forut og Antislaveriselskapet, et søsterselskap til verdens eldste aktive menneskerettighetsorganisasjon. Hun er leder i venneforeningen for Det norske Teatret og har vært leder for Språkutvalget i NRK.

Av priser hun har fått nevner vi Kringkastingsringens språkpris, Kringkastingsprisen i 1994, Storegutprisen som deles ut av Litteraturdagane i Vinje i 2004 og Gullrutens hederspris i 2006.

Ragnhild har vært gift med Arne Fjørtoft fra Sauda siden 1971 og har med ham sønnene Rune på 38 som er flyger og Roar på 34 som er film- og TV-produsent Hun har etter hvert fått barnebarna August og Adam. I perioder har Ragnhild og Arne bodd på Sri Lanka der Arne er leder for medie- og miljøstiftelsen World View International Foundation, men nå bor hun for det meste på Lørenskog i Akershus.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP