Hopp til innhold

Kjendiser signerer for Julian Assange

Kjente regissører som Oliver Stone og Michael Moore fronter en underskriftskampanje for å gi Wikileaks-grunnlegger Julian Assange politisk asyl.

Julian Assange og Michael Moore

Julian Assange (til venstre) søker politisk asyl i Ecuador. Regissør Michael Moore er en av nærmere 5000 som støtter han i en underskriftskampanje.

Foto: Kirsty Wigglesworth/Emmanuel Dunnand / NTB Scanpix

Forrige tirsdag dukket Julian Assange opp på Ecuadors ambassade i London, og søkte politisk asyl.

Nå får han støtte av nesten 5000, som har skrevet under på et brev som krever at Assange får godkjent søknaden. Deriblant Hollywood-kjendiser som Oliver Stone, Michael Moore og Bill Maher.

Moore har tidligere vist sin støtte til Assange, og ønsket å betale deler av kausjonen hans i 2010.

Brevet som henvender seg til president Correa i Ecuador, ble overrakt av Robert Naiman, politisk direktør i Just Foreign Policy, til konsul Fidel Narvarez på Ecuadors ambassade.

Just Foreign Policy en uavhengig organisasjon som kjemper for å reformere USAs utenrikspolitikk til å dreise seg om diplomati, jus og samarbeid.

Kritiserer svensk politi

Noe av det Assanges støttespillere frykter mest er at han skal utleveres til USA via Sverige.

I brevet står det at Assange har gitt uttrykk for at han ønsker å svare på spørsmål rundt sex-anklagene fra Sverige, men at han vil gjøre dette i London.

Bakgrunnen for dette er at han frykter han vil bli fengslet med en gang han setter sin fot i Sverige, uten mulighet til kausjon, og senere overlevert til USA.

Den svenske aktoren og ekspert på svensk lov, Sven-Erik Alhem, skrev i fjor under på at det ikke er noe i den svenske loven som hindrer Assange fra å bli intervjuet i saken i London. Han mener også at en rekke feil har blitt begått underveis, blant annet ved å identifisere en mistenkt i en overgrepssak før siktelse.

– Hvis svenske myndigheter virkelig ønsker å spørre ut Assange, går det en avgang med SAS fra Stockholm til London 07.55 om morgenen. Jeg er sikker på at det er helt i orden for britisk politi at svensker kommer og snakker med han, skriver Michael Moore på sin hjemmeside.

Han uttrykker at alle anklager om overgrep skal tas seriøst, og at Assange bør samarbeide med myndighetene.

– Men det virker som at det eneste svenskene er interesserte i er å få tak i han for å utlevere han til USA. Og det må bare simpelthen ikke skje, skriver Moore.

Anklages for spionasje

I brevet skrives det videre at myndighetene i USA venter på å få tak i Assange, etter at justisdepartementet gjennomførte en etterforskning for å kartlegge om han «har brutt lover når Wikileaks har publisert offentlige dokumenter, og kan bli siktet for spionasje».

Det fryktes nå at USA allerede har forberedt en tiltale, og venter på å få utlevert Assange.

I brevet er det også skrevet om USAs fiendtlige innstilling til Wikileaks-grunnleggeren, og at han blir ansett som en trussel og en «høyteknologisk terrorist».

– Hvis han skulle bli dømt for spionasje, kan han ende med å få dødsstraff, står det i brevet.

Det bes også om politisk asyl på grunnlag av den behandlingen man tror Assange vil oppleve i et amerikansk fengsel. Isolasjon, ydmykelse og trakassering, slik soldaten som lekket dokumenter i 2010, Bradley Manning, opplever.

Lovbrudd: journalistikk

Forkjemperne for Assanges asyl mener det ikke finnes grunnlag for anklagene mot han, og at det eneste han har gjort er å bedrive undersøkende og gravende journalistikk.

– Han har avslørt viktige lovbrudd mot menneskeheten, utført av amerikanske myndigheter, blant annet drap på sivile i Irak, som vises i en video fra 2007, skrives det.

«Fordi dette er et klart tilfelle av angrep på pressefriheten og på allmennhetens rett til å vite viktige sannheter om amerikansk utenrikspolitikk, og fordi trusselen mot hans helse og velvære er alvorlig, oppfordrer vi deg til å gi mr. Assange politisk asyl» avsluttes det i appellen til den ecuadorske presidenten.

Ecuadors president Rafael Correa har mottatt søknaden om asyl, men sier at det kan ta tid før den eventuelt blir godkjent.

– Vi kommer til å rådføre oss med andre land i denne saken, sier han.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter