NRK Meny
Normal

Spiller for 105.000 svensker på tre dager - og gir seg på topp

I går spilte de for 35.000 elleville svensker. Straks legger Swedish House Mafia opp, men først gjør de sitt siste TV-intervju noensinne hos Fredrik Skavlan i kveld.

Swedish House Mafia og Fredrik Skavlan
Foto: Monkberry AS

I sommer annonserte den svenske DJ-gruppen Swedish House Mafia at de skulle gi seg.

På relativt kort tid har Steve Angello (29), Axel «Axwell» Hedfors (34) og Sebastian Ingrosso (29) jobbet seg opp til å bli blant de største navnene i verden innen elektronisk musikk. Men nå er det nok.

Før de legger opp tok svenskene turen innom studio hos Fredrik Skavlan, for å gjøre et av veldig få intervjuer.

– Når vi har konserter, steller vi i stand et show. Vi timer alt, og bestemmer hvordan det skal se ut. Vi er en slags showledere, forklarer de i intervjuet som vises på TV i kveld.

Ingen av medlemmene i trioen spiller selv noen instrumenter, så konsertene har like mye med forberedelsene å gjøre som med selve fremføringen.

– Det er som å forberede mat, alt er timet. Lyden, lyset, effekten, forklarer de.

– Begynner nesten å gråte

Første gang de tre spilte sammen under navnet Swedish House Mafia var på Ibiza i 2007. Tre år senere kom den første singelen «One», som ble en megahit i Europa og USA.

I 2011 fylte de Madison Square Garden i New York, og 20.000 billetter ble revet bort i løpet av elleve minutter. Dette er den eneste svenske gruppen, utenom The Hives, som har spilt i Madison Square Garden.

– Når 40.000 personer går berserk, er det helt utrolig. Man kan nesten begynne å gråte når man får den reaksjonen, forklarer Sebastian Ingrosso til Skavlan.

Se klipp fra sendingen her:
(Artikkelen fortsetter under videoen.)

DJ-trioen Swedish House Mafia besøkte Fredrik Skavlan før de avslutter samarbeidet.

Swedish House Mafia besøker Skavlan


Hylles av svensk presse

I går, dag og i morgen spiller trioen tre konserter på Stockholms Friends Arena, for til sammen 105.000 publikummere fordelt på de tre showene. Som i New York ble de billettene utsolgt på kort tid.

Gårdagens konsert hylles i dag av svenske aviser.

«Jeg har aldri opplevd større trøkk på en konsert før. Muligens på en Bruce Springsteen-konsert i høysommervarme. Eller den NKOTB-konserten jeg var på som barn», skriver Expressens anmelder Annah Björn.

Den svenske kjendiseliten var også representert, i form av både prins Carl Philip, Håkan Hellström, Danny Saucedo og Eric Saade.

– Nå har vi en kjempestor verdensturné, og så skal vi sove og ta ferie. Vi kommer til å fortsette med å lage musikk, men hver for oss, sier Axel «Axwell» Hedfors.

Mindre utbredt i Norge

Her i Norge holder Swedish House Mafia sin første og siste konsert noensinne på Telenor Arena den 21. desember. Til tross for at publikum lenge har jobbet hardt for å få trioen til Norge, er konserten på Fornebu fortsatt ikke utsolgt.

P3-programleder og DJ Christine Dancke tror housemiljøet i Norge fortsatt er for lite til å kunne fylle en så stor arena.

– Miljøet rundt elektronisk dansemusikk er fortsatt mindre i Norge, og mange av dem som går på denne typen arrangementer (les: rave i Telenor Arena) er kanskje vel så interessert i festen som musikken. Jeg syns i grunn det er ganske overraskende at det er så mange som allerede har kjøpt billett!

– Det er ikke mange årene siden det ville vært helt utenkelig at en svensk houseact kunne fylt Telenor Arena, sier hun.

Se Swedish House Mafias låt «Save The World» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Har blitt millionærer

Men til jul er det altså slutt for Swedish House Mafia. Det nært forestående bruddet skal i følge de tre være helt udramatisk, og guttene avviser at det har blitt dårlig stemning innad i gruppen.

– Men det er vanskelig å ha to familier. Vi bestemte oss for å slutte mens det fremdeles var gøy, forklarer de.

I følge det amerikanske magasinet «Forbes» tjente trioen 80 millioner kroner i fjor.

– Vi klarer oss, for å si det sånn, sier guttene til Fredrik Skavlan.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.