Normal

Spiller for 105.000 svensker på tre dager - og gir seg på topp

I går spilte de for 35.000 elleville svensker. Straks legger Swedish House Mafia opp, men først gjør de sitt siste TV-intervju noensinne hos Fredrik Skavlan i kveld.

Swedish House Mafia og Fredrik Skavlan
Foto: Monkberry AS

I sommer annonserte den svenske DJ-gruppen Swedish House Mafia at de skulle gi seg.

På relativt kort tid har Steve Angello (29), Axel «Axwell» Hedfors (34) og Sebastian Ingrosso (29) jobbet seg opp til å bli blant de største navnene i verden innen elektronisk musikk. Men nå er det nok.

Før de legger opp tok svenskene turen innom studio hos Fredrik Skavlan, for å gjøre et av veldig få intervjuer.

– Når vi har konserter, steller vi i stand et show. Vi timer alt, og bestemmer hvordan det skal se ut. Vi er en slags showledere, forklarer de i intervjuet som vises på TV i kveld.

Ingen av medlemmene i trioen spiller selv noen instrumenter, så konsertene har like mye med forberedelsene å gjøre som med selve fremføringen.

– Det er som å forberede mat, alt er timet. Lyden, lyset, effekten, forklarer de.

– Begynner nesten å gråte

Første gang de tre spilte sammen under navnet Swedish House Mafia var på Ibiza i 2007. Tre år senere kom den første singelen «One», som ble en megahit i Europa og USA.

I 2011 fylte de Madison Square Garden i New York, og 20.000 billetter ble revet bort i løpet av elleve minutter. Dette er den eneste svenske gruppen, utenom The Hives, som har spilt i Madison Square Garden.

– Når 40.000 personer går berserk, er det helt utrolig. Man kan nesten begynne å gråte når man får den reaksjonen, forklarer Sebastian Ingrosso til Skavlan.

Se klipp fra sendingen her:
(Artikkelen fortsetter under videoen.)

DJ-trioen Swedish House Mafia besøkte Fredrik Skavlan før de avslutter samarbeidet.

Swedish House Mafia besøker Skavlan


Hylles av svensk presse

I går, dag og i morgen spiller trioen tre konserter på Stockholms Friends Arena, for til sammen 105.000 publikummere fordelt på de tre showene. Som i New York ble de billettene utsolgt på kort tid.

Gårdagens konsert hylles i dag av svenske aviser.

«Jeg har aldri opplevd større trøkk på en konsert før. Muligens på en Bruce Springsteen-konsert i høysommervarme. Eller den NKOTB-konserten jeg var på som barn», skriver Expressens anmelder Annah Björn.

Den svenske kjendiseliten var også representert, i form av både prins Carl Philip, Håkan Hellström, Danny Saucedo og Eric Saade.

– Nå har vi en kjempestor verdensturné, og så skal vi sove og ta ferie. Vi kommer til å fortsette med å lage musikk, men hver for oss, sier Axel «Axwell» Hedfors.

Mindre utbredt i Norge

Her i Norge holder Swedish House Mafia sin første og siste konsert noensinne på Telenor Arena den 21. desember. Til tross for at publikum lenge har jobbet hardt for å få trioen til Norge, er konserten på Fornebu fortsatt ikke utsolgt.

P3-programleder og DJ Christine Dancke tror housemiljøet i Norge fortsatt er for lite til å kunne fylle en så stor arena.

– Miljøet rundt elektronisk dansemusikk er fortsatt mindre i Norge, og mange av dem som går på denne typen arrangementer (les: rave i Telenor Arena) er kanskje vel så interessert i festen som musikken. Jeg syns i grunn det er ganske overraskende at det er så mange som allerede har kjøpt billett!

– Det er ikke mange årene siden det ville vært helt utenkelig at en svensk houseact kunne fylt Telenor Arena, sier hun.

Se Swedish House Mafias låt «Save The World» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Har blitt millionærer

Men til jul er det altså slutt for Swedish House Mafia. Det nært forestående bruddet skal i følge de tre være helt udramatisk, og guttene avviser at det har blitt dårlig stemning innad i gruppen.

– Men det er vanskelig å ha to familier. Vi bestemte oss for å slutte mens det fremdeles var gøy, forklarer de.

I følge det amerikanske magasinet «Forbes» tjente trioen 80 millioner kroner i fjor.

– Vi klarer oss, for å si det sånn, sier guttene til Fredrik Skavlan.

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.