NRK Meny
Normal

Høstfest på Balkan

Shantels lett selvironiske popvariant av balkantradisjoner får enkelte purister til å rynke på nesen. Det skal man ikke bry seg om, her er fest nok til en lang høst.

Shantel
Foto: Crammed Discs

Han er en noe kontroversiell figur, Stefan Hantel – når han ikler seg sitt kunstnernavn Shantel og gir seg balkanmusikken i vold. Det finnes til og med noen av musikerne han har spilt med som senere har vrengt av seg de styggeste beskrivelser av hans diskofisering av musikken deres. For autentisk er det ikke, på noen som helst måte.

Med base i en nattklubb i Berlin har Shantel tatt folkemusikken blant romafolket på Balkan inn i en rytmisk verden så langt fra landsbyene på den rumenske landsbygda som det er mulig å komme.

Men der en figur som Borat latterliggjør folket på Balkan, er Shantels prosjekt preget av kjærlighet til musikken og kulturen han skamløst stjeler fra. Så stor er denne kjærligheten, at han har blitt et fenomen, elsket av klubbvankere over hele Europa.

Eurodisco


Man skal ikke ta Shantel for alvorlig, til det er han for tøysete. Men samtidig: Shantel er ikke alene. Han allierer seg med fantastiske musikere som løfter musikken opp fra eurodisco til noe nært sublimt, som når det fjollete jentekoret i sangen med den selvironiske tittelen ”Being Authentic” blir avløst av Serbias store trompetist Marko Markovic og deretter av Dario Ivkovic’ virtuose trekkspill.


Autentisk?

Shantel

Kommer til Norge i oktober 2009

Foto: Crammed Discs

”Planet Paprika” er tittelen på Shantels nye cd, og uten at jeg skal analyserer det for langt, er det i alle fall klart at han har utvidet området for geografisk inspirasjon, først og fremst representert gjennom gjestemusikerne.

Her kommer for eksempel Brenda MacCrimmon, som har forlatt sitt fødeland Canada og de siste ti årene gjort tyrkisk musikk til sin egen. Og som så mange andre som har fordypet seg i musikken fra Balkan har også Shantel uunngåelig til slutt endt opp helt i sør, i Hellas. Her har han gått til kilden, og samplet Anestis Delias, den avdøde sangerinnen fra Hellas’ unike rebetikasjanger. Musikken er neppe autentisk, men den er jaggu heller ikke dusinvare!

Lykkelig


Men nok om innholdet i Shantels plate. Først og fremst er han en fantastisk liveartist. Jeg har sett ham tre ganger de siste årene, og hvert eneste sekund har vært en livsforlengende svir.

I høst kommer han tilbake til Norge, og jeg måtte jo forberede meg. Så jeg satte ”Planet Paprika” på anlegget. Høyt. Så åpnet jeg en flaske tyrkisk raki – i mangel på autentisk rakija fra Balkan - og delte med et par venner. Tre glass nede i brennevinet danset vi rundt på gulvet, lykkelige som barn, verdens ondskap var blåst vekk.


Og musikk som gjør det med deg – hva kan være galt med den? Ingenting.


Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP