NRK Meny
Normal

Setter opp omstridt film i Oslo

Produsenten er blitt truet med søksmål og har fått «The Magnitsky Act» trukket fra festivalprogrammet i Grimstad. Nå trosser de truslene og setter opp egen visning i Oslo.

Sergej Magnitskij

DØDE: Den russiske advokaten Sergej Magnitskij døde i fengsel etter å ha sittet nærmere ett år i varetekt. Flere menneskerettighetsorgasjoner mener å ha avdekket at Magnitskij ble mishandlet i fengsel, og knyttet dødsfallet til advokatens anklager om omfattende korrupsjon i hjemlandet. I filmen «The Magnitsky Act» hevdes det at Magnitskij døde en naturlig død, og at han ble arrestert for skatteunndragelse.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

I begynnelsen av juni ble Piraya Films dokumentar «The Magnitsky Act» trukket fra festivalprogrammet i Grimstad etter trusler om søksmål.

Flere europeiske kringkastere har også utsatt visning av filmen, som fremmer kontroversielle påstander om den avdøde russiske advokaten Sergej Magnitskij.

Nå setter produsenten opp en egen visning i Oslo førstkommende lørdag.

Vil imøtegå kritikken

Torstein Grude

FIKK HASTVERK: For produsent Torstein Grude var det viktig at filmen skulle få premiere i Norge. Visningen i Oslo finner sted kun dager før filmen får sin internasjonale premiere i Moskva.

Foto: Joakim Hauge

– Filmen blir angrepet i pressen og av politikere verden over, og Piraya film har et behov for å komme ut med filmen for å tilbakevise alt det som står i avisene, forteller produsent Torstein Grude i Piraya Film.

Produksjonsselskapet står selv ansvarlig for visningen, som blir åpen for publikum.

Den amerikanske milliardæren og investoren Bill Browder, som jobbet sammen med Magnitskij i Russland, mener filmen fremsetter dypt ærekrenkende påstander om ham.

Browder gikk til Stavanger tingrett for å få en såkalt midlertidig forføyning mot at filmen kunne vises, men fikk ikke medhold.

– Vi ser jo at Browder ikke lyktes med å få en midlertidig forføyning mot filmen, og følgelig kan vi vise den. Det er helt naturlig, sier Grude.

Han forteller at produksjonsselskapet er trygge på at de kan stå inne for innholdet i dokumentaren, og at de om nødvendig er klare for å møte Bowder i retten.

Fikk hastverk

Bill Browder

PROPAGANDA: Magnitskijs tidligere forretningsforbindelse Bill Browder mener filmskaperne renvasker dem som er blitt holdt ansvarlige for advokatens død, og kaller filmen «Kreml-propaganda».

Foto: LEON NEAL / Afp

Grunnen til at filmvisningen settes opp på så kort varsel, er ifølge Grude at produsentene ønsket å ha premieren i Norge.

– Vi har nylig fått vite at filmen er tatt ut til Moskva internasjonale filmfestival, så den for sin internasjonale premiere i Moskva på tirsdag. Dermed har vi hatt press på oss for å få i stand vårt arrangement, forteller Grude.

Når NRK snakker med Bill Browder, har han nettopp fått vite om filmvisningen.

– Hvis den blir vist på lørdag, vil det norske folk få se hvordan norske skattepenger via Norsk Filminstitutt er blitt brukt på Kreml-propaganda for å frikjenne menneskene som torturerte og drepte Sergej Magnitskij, og beskytte mennesker som blir forsøkt straffet av USAs myndigheter, sier Browder.

Han vil ikke si noe mer om hva han vil foreta seg før han har snakket med sin norske advokat Carl Bore.

Les: Fjerner kontroversiell film fra programmet

«The Magnitsky Act» vises på Cinemateket i Oslo lørdag 25. juni kl. 13.30. Regissør Andrei Nekrasov og produsent Torstein Grude vil introdusere filmen og svare på spørsmål etter visninga.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters