Setter opp omstridt film i Oslo

Produsenten er blitt truet med søksmål og har fått «The Magnitsky Act» trukket fra festivalprogrammet i Grimstad. Nå trosser de truslene og setter opp egen visning i Oslo.

Sergej Magnitskij

DØDE: Den russiske advokaten Sergej Magnitskij døde i fengsel etter å ha sittet nærmere ett år i varetekt. Flere menneskerettighetsorgasjoner mener å ha avdekket at Magnitskij ble mishandlet i fengsel, og knyttet dødsfallet til advokatens anklager om omfattende korrupsjon i hjemlandet. I filmen «The Magnitsky Act» hevdes det at Magnitskij døde en naturlig død, og at han ble arrestert for skatteunndragelse.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

I begynnelsen av juni ble Piraya Films dokumentar «The Magnitsky Act» trukket fra festivalprogrammet i Grimstad etter trusler om søksmål.

Flere europeiske kringkastere har også utsatt visning av filmen, som fremmer kontroversielle påstander om den avdøde russiske advokaten Sergej Magnitskij.

Nå setter produsenten opp en egen visning i Oslo førstkommende lørdag.

Vil imøtegå kritikken

Torstein Grude

FIKK HASTVERK: For produsent Torstein Grude var det viktig at filmen skulle få premiere i Norge. Visningen i Oslo finner sted kun dager før filmen får sin internasjonale premiere i Moskva.

Foto: Joakim Hauge

– Filmen blir angrepet i pressen og av politikere verden over, og Piraya film har et behov for å komme ut med filmen for å tilbakevise alt det som står i avisene, forteller produsent Torstein Grude i Piraya Film.

Produksjonsselskapet står selv ansvarlig for visningen, som blir åpen for publikum.

Den amerikanske milliardæren og investoren Bill Browder, som jobbet sammen med Magnitskij i Russland, mener filmen fremsetter dypt ærekrenkende påstander om ham.

Browder gikk til Stavanger tingrett for å få en såkalt midlertidig forføyning mot at filmen kunne vises, men fikk ikke medhold.

– Vi ser jo at Browder ikke lyktes med å få en midlertidig forføyning mot filmen, og følgelig kan vi vise den. Det er helt naturlig, sier Grude.

Han forteller at produksjonsselskapet er trygge på at de kan stå inne for innholdet i dokumentaren, og at de om nødvendig er klare for å møte Bowder i retten.

Fikk hastverk

Bill Browder

PROPAGANDA: Magnitskijs tidligere forretningsforbindelse Bill Browder mener filmskaperne renvasker dem som er blitt holdt ansvarlige for advokatens død, og kaller filmen «Kreml-propaganda».

Foto: LEON NEAL / Afp

Grunnen til at filmvisningen settes opp på så kort varsel, er ifølge Grude at produsentene ønsket å ha premieren i Norge.

– Vi har nylig fått vite at filmen er tatt ut til Moskva internasjonale filmfestival, så den for sin internasjonale premiere i Moskva på tirsdag. Dermed har vi hatt press på oss for å få i stand vårt arrangement, forteller Grude.

Når NRK snakker med Bill Browder, har han nettopp fått vite om filmvisningen.

– Hvis den blir vist på lørdag, vil det norske folk få se hvordan norske skattepenger via Norsk Filminstitutt er blitt brukt på Kreml-propaganda for å frikjenne menneskene som torturerte og drepte Sergej Magnitskij, og beskytte mennesker som blir forsøkt straffet av USAs myndigheter, sier Browder.

Han vil ikke si noe mer om hva han vil foreta seg før han har snakket med sin norske advokat Carl Bore.

Les: Fjerner kontroversiell film fra programmet

«The Magnitsky Act» vises på Cinemateket i Oslo lørdag 25. juni kl. 13.30. Regissør Andrei Nekrasov og produsent Torstein Grude vil introdusere filmen og svare på spørsmål etter visninga.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag