NRK Meny
Normal

Fjerner kontroversiell film fra programmet

Kortfilmfestivalen i Grimstad ble truet med søksmål dersom de viste dokumentarfilmen «The Magnitsky Act». Nå tar de filmen av plakaten dagen før festivalen åpner.

"The Magnitsky Act”.

RABALDER: «The Magnitsky Act» begynte som en spillefilm, men endte opp som en kritisk dokumentar som nå blir stanset flere steder.

Foto: Piraya film

En amerikansk milliardær ved navn Bill Browder har tidligere stoppet visninger av filmen «The Magnitsky Act», og nå blir visningen også stanset på kortfilmfestivalen i Grimstad.

– Å ikke vise dokumentaren har vært en svært vanskelig avgjørelse, og Kortfilmfestivalen støtter fortsatt Piraya Film og Nekrasov sitt ønske om å fullføre dette filmprosjektet, skriver festivalen på sine nettsider.

Den omdiskuterte filmen «The Magnitsky Act» (se faktaboks nederst i saken), laget av Andrej Nekrasov, skulle hatt sin norske premiere i Grimstad på fredag.

Festivalen fått varsel om søksmål fra William Browder, enken etter Magnitsky og hans mor dersom festivalen viser filmen, da de hevder at filmen er ærekrenkende for Browder og Magnitsky.

Filmfestivalen skriver at avlysningen av premieren skyldes flere forhold, blant annet at andre europeiske kringkastere har utsatt visningen av filmen.

Dersom Filmfestivalen i Grimstad hadde blitt den første til å vise «The Magnitsky Act» ville det gikk festivalen et vesentlig større juridisk ansvar.

– Festivalen vil ikke ha midler til å kunne håndtere en rettssak av slike dimensjoner, og ville i verste fall måtte nedlegges. Bare saksomkostningene alene ville være umulig å håndtere, skriver festivalen i pressemeldingen.

Piraya film anmelder

– Som produsent er jeg veldig trist. Dokumentarens regissør, Andrej Nekrasov, har tidligere vært kneblet og forfulgt for sine Putin-kritiske filmer. Jeg har vært stolt over å kunne gi han et hjem her i Stavanger slik at han kan fortsette å lage sine kritiske dokumentarer under norsk beskyttelse. I dag er jeg mindre stolt. Det er en trist dag for ytringsfriheten, sier Torstein Grude i Piraya Film, som forteller at de har vært i jevnlig kontakt med filmfestivalen.

Produsenten sier han forstår at Kortfilmfestivalen i Grimstad må tenke økonomi. Han skulle ønske andre kom på banen for å hjelpe festivalen med midler.

I begynnelsen av juni politianmeldte Den norske Helsingforskomité for heleri, krenkelse av forretningshemmelighet og uberettiget befatning med tilgangsdata, skriver Piraya Film på sin Facebook-side.

De har også anmeldt Bill Browder for blant annet krenkelse av forretningshemmeligheter, grovt tyveri og grov utpressing.

Piraya film mener at både Browder og Helsingforskomiteen har skaffet seg tilgang til en uferdig versjon av «The Magnitsky Act». Helsingforskomiteen har svart, blant annet til Dagbladet, at de har fått tilsendt en link med en versjon av filmen fra Bill Browders kontor.

– Handler ikke om ytringsfrihet

Bowder sier til NRK at han er glad for at filmen ikke blir vist ved festivalen.

– Dette er det eneste ansvarlige, ingen har rett til å lyve og skjende en død mann, sier Bowder.

Han mener ikke dette handler om ytringsfrihet.

– Det handler om de ikke kan lyve offentlig om ting som allerede er bevist at er feil.

Til dette sier Torstein Grude følgende:

– Her vil filmen tale for seg. Når filmen er ferdig og publisert kan folk selv se hva som fremsettes i filmen og vi gjør vår dokumentasjon tilgjengelig for enhver som ønsker å gå inn i det.

Piraya film

PRODUSENTER: Piraya Film AS ved Torstein Grude er «The Magnitsky Act» hovedprodusent. Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude (til høyre) er i tillegg executive producers. Filmen er laget av den russiske regissøren Andrej Nekrasov.

Foto: Joakim Hauge

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).