Slottets skatter skal landet rundt

Kroningsvogna fra 1906 og andre ting fra Slottets samlinger skal landet rundt på utstilling. – Vi er veldig takknemlige, sier kongeparet om 75-årsgaven fra regjeringen.

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Pedersen, Line Oftedal / NRK
Gjenstand fra regjeringens gave til kongeparet

Urnene av denne typen er blant dronning Sonjas favoritter blant gjenstandene i utstillingene.

Foto: NRK
Gjenstand fra regjeringens gave til kongeparet

Kronen til kroningsvogna i 1906, laget av kongelig hoff- og ordensjuvelér Jacob Ulrich Holfeldt Tostrup.

Foto: NRK

Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 75 år i løpet av 2012. Gaven fra regjeringen er seks utstillinger med gjenstander fra de kongelige samlinger.

– Det blir en gave hvor kongeparet får vist fram alle skattene som finnes på Slottet og i Slottets kjeller, loft og lagre, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Norge er ett av få monarkier som ikke har eget slottsmuseum. Det meste av den omfattende samlingen er stuet bort i diverse lagre, på Slottet og i andre kongelige bygninger.

Gave til 30 millioner

Det vil bli fire store utstillinger, i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. I tillegg skal to vandreutstillinger reise rundt i hele landet.

– Kongeparet har vist et enormt personlig engasjement for disse gjenstandene. De er en del av vår historien til vårt kongehus, men også til vår nasjon, sier Huitfeldt.

30 millioner kroner er satt av i revidert nasjonalbudsjett til gaven. Nasjonalmuseet har det faglige ansvaret for utstillingene, som skal foregå over to år.

– Det er en dyr gave, Huitfeldt?

– Det er en velfortjent gave til kongeparet og det norske folk.

– Er det egentlig en gave?

– Hva gir man til et kongepar som har alt? Da gir man det kongeparet aller helst har lyst å vise fram: Slottets gjenstander, svarer kulturministeren.

– Veldig takknemlige

Det er hovedsakelig bruks- og prydgjenstander fra de kongelige samlingene skal vises fram, men også fotografier, bilder og annen dokumentasjon.

– Det er mange fine skatter. Det er hyggelig å få dem ut av lagre, skuffer og skap, slik at de kan skinne og være til glede for mange mennesker. Vi er veldig takknemlige, sier dronning Sonja.

Det anslås at Det kongelige hoff har rundt 400.000 gjenstander i samlingene, inkludert rundt 200.000 historiske fotografier. Mye av det som skal stilles ut de neste to årene, har ikke vært vist før.

Dronningen trekker fram en kroningsgave til kong Haakon og dronning Maud i 1906 fra England som en av sine favoritter.

– Jeg synes kroningsgaven fra England er ganske imponerende. Det er Warwick-vaser laget i 1806, kopier av en marmorvase funnet i Hadrians Villa i Roma, sier dronning Sonja, og viser fram fire urner.

Se Dagsrevyens reportasje om utstillingsgaven:

Video Gaven til kongeparet

Gaven til kongeparet

Ulike utstillinger

De fire temporære utstillingene vil alle bli forskjellige. Utstillingen i Oslo åpner i februar og har fått tittelen «Kongelige reiser 1905-2005».

Utstillingen i Bergen åpner til Festspillene i år og vil vise folkegaver skjenket kongeparet i 1905 og 1906.

I Trondheim er temaet kongelige kjøretøyer, mens i Tromsø er temaet sølvbryllupsgaven fra det norske folk til kong Oscar II og dronning Sophie i 1882. Begge disse utstillingene vises i 2013.

I høst sendes det ut en vandreutstilling i Nasjonalmuseets gallerinettverk om kongefamiliens utenlandsopphold under krigen, mens en utstilling med bilder fra Slottets fotosamling skal ut til grunnskolene.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm