Dronningen om 22. juli: Man får sjokk, jeg ble sint

I søndagens tv-portrett av kronprinsessen, forteller dronningen for første gang om hvordan hun opplevde de dramatiske dagene etter 22. juli.

Video Dronning Sonja om terror

NETT-TV: Dronning Sonja og kong Harald ble sterkt berørte av terroren mot Norge. Nå forteller de om sine opplevelser 22. juli og dagene etterpå.

I det andre portrettprogrammet om kronprinsesse Mette-Marit, deler dronning Sonja for første gang sin egen reaksjon på at Norge var rammet av terror.

Sjokk og sinne

På Sundvolden

Kongeparet treffer Utøyaofre på Sundvolden Hotel.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix

– Man får jo sjokk. Jeg begynte nesten å bli sint, sier hun i NRK-programmet.

Kongen og dronningen var hos prinsesse Märtha Louise på Hankø, da meldingen om terrorangrepet kom. Kronprinsfamilien var på hytta si utenfor Kristiansand. Dagen etter angrepet, den 23. juli, møtte kronprinsen sine foreldre i Sandvika før de kjørte over Sollihøgda og til Sundvolden Hotel. Der snakket de med mange av Utøya-ofrene og fikk høres deres historier.

– Jeg har aldri klemt så mange mennesker jeg ikke ante hvem var, sier kong Harald med et vemodig smil.

Forsøkte å hjelpe

Både kongen og dronningen er enige om at det var godt å kunne bidra, selv om det var utrolig tungt.

– Vi forsøkte å hjelpe til der vi mente der var viktig og riktig, sier en tydelig rørt dronning. Hun legger til at man liksom ikke skal gjøre for mye, og ikke for lite.

– Det kan noen ganger være et vanskelig balansepunkt, sier hun.

Ingrid Alexandra skrev bok

Kronprinsesse Mette-Marit hadde blitt igjen på Sørlandet sammen med barna, men så avbrøt også hun ferien. Sammen med barna besøkte alle Domkirken i Oslo der de tente lys ved alteret lørdag kveld, dagen etter terrorangrepene.

(saken fortsetter under bildet)

I domkirken 23. juli

Kronprinsfamilien sammen med dronningen i Oslo domkirke.

Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

– Ingrid Alexandra hadde hørt ting på radio, hun hadde ikke sett bilder på tv. Så laget hun en bok der hun skrev ned det hun hadde hørt, og tok den med til kirken og viste oss, sier dronningen.

Misunner Mette-Marit

Både kongen og dronningen skryter av svigerdatterens varme og engasjement og av hennes evne til å komme i kontakt med folk.

– Hun er utrolig flink til å komme i kontakt med mennesker, det er noe jeg misunner henne. Jeg er mye mer tilbakeholden sånn, sier kong Harald.

Kongen har tidligere fortalt at han kjente seg hjelpeløs i tiden etter terrorangrepene. Men da kongen holdt tale under minneseremonien i Oslo i august, var det mange som opplevde ordene hans som en stor trøst.

I søndagens program forteller kongeparet om hvordan de opplevde de dramatiske sensommerdagene.

NRK har fulgt kronprinsesse Mette-Marit gjennom halvannet år. Møtene har resultert i et portrett i to deler, andre del sendes på NRK1 søndag 27. november klokken 20.15.

Kong Harald

Kong Harald taler under minneseremonien etter 22. juli.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger