Hopp til innhold

Se og Hør ble ikke felt for dårlig presseskikk etter Mads Hansen-sak

I dag behandlet pressens eget selvdømmeorgan, PFU, klagen fra Mads Hansen mot Se og Hør. Kjendisbladet ble ikke felt for dårlig presseskikk.

Mads Hansen

Mads Hansen er tidligere fotballspiller. I dag er han programleder, influenser og kjent for låten «Sommerkroppen».

Foto: Tore Meek / NTB

Utvalget i PFU, frifant Se og Hør etter en «samlet vurdering», som innebærer en mild form for kritikk.

Før jul ble det kjent at programleder Mads Hansen, som er kjent for å kritisere influensere, har klaget inn Se og Hør for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen er at Se og Hør i desember publiserte en artikkel om TV-profilen med tittelen «Mads Hansen og samboeren bløffer om hvordan de møttes: – Da juger vi begge to».

Hansen har ikke selv stilt opp til intervju med Se og Hør. Artikkelen bygger blant annet på et intervju han ga til «Kåss til kvelds» på NRK og Hansens egen bok. Hansen mener bladet burde kontaktet han før publisering. Han reagerer også på at de har avbildet huset hans.

Nyhetsredaktør i NRK Stein Bjøntegård står i Dagsrevy-studio

NRKs nyhetssjef Stein Bjøntegård mener gjengivelsen til Se og Hør fra intervjuet Mads Hansen ga i «Kåss til kvelds» var unyansert, men innenfor det man må akseptere.

Foto: NRK

– Det kan godt hende at det de driver med er pressejuridisk godtatt, men jeg mener uansett det er umoralsk og uetisk, sier Hansen til NRK.

Utvalget på sin side mente gjengivelsen fra intervjuet i «Kåss til kvelds» i beste fall var unyansert.

– Det er ikke en veldig sterk påstand, egentlig, selv om det kanskje føles sånn for klager. Dette mener jeg at vedkommende må tåle, sier NRKs nyhetssjef Stein Bjøntegård som ledet diskusjonen.

Avbildet huset hans

Noe av det som Hansen reagerer mest på i artikkelen, ifølge klagen, er at Se og Hør avbildet huset hans.

Hansen påpeker at det til slutt i reportasjen står at han ikke ønsker å kommentere saken. Dette er en feil, mener programlederen.

Hansen sier til NRK at han er vel så opptatt av det etiske og moralske i saken, som spørsmålet om et presseetisk overtramp.

– Hvor går grensa for hva som er av offentlig interesse? Hvis det er nok at leseren eller offentligheten er nysgjerrige, kan man dra grensa enda lengre. Jeg synes mange medier, og særlig Se og Hør, skyver dette med offentlig interesse foran seg, sier han.

PFU legger i sin konklusjon vekt på at personer som aktivt søker rampelyset, må tåle å bli omtalt.

«Pressens Faglige Utvalg (PFU) påpeker at Se og Hør måtte kunne lage en sitatsak basert på ulike kilder om Mads Hansen. Personer som selv deltar aktivt i offentligheten, må akseptere pressens søkelys,» heter det i uttalelsen.

Delte telefonnummeret til Se og Hør-redaktør

Samme kveld som Hansen klaget inn bladet la han ut telefonnummeret til ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, i en instastory til sine nærmere 500.000 følgere.

Hansen har til VG sagt at målet med instastoryen var å vise at metodene til Se og Hør er uredelige.

– Dette er barnslig av meg, for all del, men ved å kjøre øye for øye, tann for tann, håper jeg å få satt litt fokus på hvor uredelige metodene deres er, sa han den gangen til VG.

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen.

Ansvarlig redaktør i Se og Hør Ulf André Andersen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Se og Hør peker i sitt svar til PFU blant annet på at bostedet til Hansen tidligere er omtalt mediene i forbindelse med en nabokrangel og at Mads Hansen har stilt opp i TVNorges program «4-stjerners middag» fra samme hus.

De mener Hansen ikke er feilsitert og at de tok kontakt med Hansen to måneder før publisering, uten å oppnå kontakt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.