Hopp til innhold

Satser på bunad og hijab

NRKs aprilspøk 2009: Husfliden vil tilby hijab til tradisjonelle bunadmønstre på sine utsalg.

Bunadshijab
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Også muslimske kvinner må få mulighet til å bruke bunad på 17.mai og andre festdager, mener Husfliden.

Øystein Nordås, daglig leder i Husfliden på Lillehammer, mener at også muslimske nordmenn som bruker hodeplagg må få vise at de har røtter i Norge.

- Dette er tenkt til andre - og kommende -generasjoners innvandrere som er født og oppvokst her til lands.

- Vi har allerede hatt stor etterspørsel, så jeg tror at dette er et produkt som har et stort marked, sier Nordås til NRK.

Mønstertilpasset

Øystein Nordås

Øystein Nordås

Foto: NRK

Bunadshijabene er nøye tilpasset de ulike bunadene.

- Det er viktige at mønstrene er korrekte. At både de stoffene vi velger og de broderiene vi velger har norske tradisjoner, samtidig som snittet har den tradisjonen som brukerne ønsker, forklarer Nordås.

Ikke alle er like positive til bunadshijaber.

- Nå ble jeg veldig skeptisk, sier en kunde som er innom Husfliden på Lillehammer for å ta mål til en ny Gudbrandsdalbunad.

- Unødvendig

Bunad- og folkedraktrådet mener det er greit å bruke hijab sammen med bunad, men de er likevel kritisk til disse bunadshijabene.

- Jeg synes det er unødvendig med så mange ekstra bunadsprodukter, med eller uten broderi. Det finnes jo så mange hodeplagg til bunad som det går an å bruke uansett, så man kan jo ha hijab under det, sier seksjonsleder Anne Kristin Moe.

Øystein Nordås forteller til NRK at han forventer alle slags reaksjoner.

- Brukerne selv er positive, og vi som produserer dette er veldig positive, men så har vi bunadpolitiet som da spesielt er ute 17.mai som kan reagere negativt.

Til uka møtes Husfliden og bunadspolitiet til et møte. Nordås tror møtet vil være oppklarende.

- Vi vil nok få avklart en del grenseganger der.

(Obs: Dette er en aprilspøk!)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.