Hopp til innhold

Sara Maria (19) «snakker» alle verdens språk

Sara Maria Forsbergs video der hun gjør sin versjon av 15 forskjellige språk har fått 3,5 millioner Youtube-visninger på fem dager. – Har den over tre millioner? Herregud. Det visste jeg ikke.

Sara Maria Forsberg (19) «snakker» alle verdens språk

Sara Maria Forsberg

Sara Maria Forsberg fra lille Jakobstad i Finland har blitt en liten Youtube-sensasjon.

Foto: privat

Finsk, svensk, estisk, russisk, fransk, italiensk, portugisisk, britisk, amerikansk, japansk, spansk, hindi, arabisk, thai og noe hun ikke helt vet hva er selv.

Sara Maria Forsbergs «snakker» alle disse språkene, men det er bare tre av dem hun faktisk kan.

Hennes video «Hvordan språk høres ut for utlendinger» har på under fem døgn fått over 3,5 millioner visninger på Youtube, og det ser ikke ut til å stoppe der.

– Jeg laget videoen mandag denne uken. Det var bare en idé jeg hadde, rett og slett. Jeg postet den på Youtube, Facebook-siden min og noen finske fora. Da jeg våknet opp neste morgen hadde den 100.000 visninger på Youtube, sier Forsberg til NRK.no, på flytende britisk.

Klarer ikke nederlansk

– Nå har den over 3,5 millioner visninger.

– Har den over tre millioner? Herregud. Det visste jeg ikke, sier Sara, som nølende avviser oppfordringen når vi under intervjuet ber henne snakke på norsk.

Forsberg har nå laget en ny video. I denne videoen prøver hun seg på enda flere språk, i tillegg til å svare på noen spørsmål.

19-åringen har fått noen tilbakemeldinger der seere har kritisert henne for å gjøre narr av språket deres, men hun forsikrer dem om at hun bare gjør det for moro skyld og at hun elsker alle språk.

– Unntatt nederlandsk. Fordi jeg bare ikke klarer det, sier hun i videoen.

Blir nedringt av journalister

Siden originalvideoen begynte å spre seg har Forsberg blitt nedringt av journalister, radioprogramledere og tv-produsenter.

– Det er veldig mange journalister som har ringt og sendt meldinger. Mange vil ha meg med på radio- og tv-programmer. Jeg har til og med fått noen internasjonale tilbud. Det er selvfølgelig smigrende.

På forespørselen om å prøve seg på norsk er Forsberg heller usikker. Det hjelper sikkert ikke at undertegnede forvirrer bildet med bred sørlandsdialekt.

Bodde i USA og Storbritannia som barn

19-åringen fra den lille byen Jakobstad på vestkysten av Finland forutså aldri at videoen skulle bli så populær, men har ingen problemer med å innrømme at hun liker oppmerksomheten.

– Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med hele denne greia. Det er veldig rart plutselig å få så mye oppmerksomhet, men jeg kan ikke si annet enn at det er ganske gøy. Jeg liker å underholde.

Det er ingen nok tilfeldighet at Forsberg har utviklet et unikt språkøre.

Da den finskfødte jenta var ett år gammel flyttet familien til USA, nærmere bestemt Dallas i delstaten Texas. Etter noen år i millionbyen flyttet familien videre til Storbritannia, før det bar hjem til Finland igjen.

– Vi flyttet tilbake hit da jeg var seks år, så jeg har bodd her en god stund.

– Nå er lista lagt høyt

Forsberg tror ikke tiden i utlandet er den viktigste grunnen til talentet hennes.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg ble så god til dette. Det har sikkert litt å gjøre med at vi har bodd utenlands, men også at familien min er veldig musikalsk. Jeg har sunget mye og spiller flere instrumenter.

Finnen er utdannet restaurantkokk, men har valgt å ta et friår før voksenlivet begynner. Hun tror ikke videoen kommer til å påvirke livet hennes nevneverdig.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det. Jeg kommer nok ikke til å tjene noe særlig penger på den, i hvert fall. Først tenkte jeg at jeg absolutt ikke skulle gjøre noe med det, men jeg vil jo legge ut flere videoer. Jeg er bare redd for hvordan den neste blir, for nå er lista lagt ganske høyt, sier hun og ler.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)