Sammeligner Lars Monsen med Jesus

I et åpent brev hyller prest Idun Strøm Sefland Lars Monsen i «Ingen Grenser». Hun går så langt som å sammenligne ham med Jesus.

Marianne Rasmussen Kolvik og Lars Monsen i Ingen Grenser

Programleder Lars Monsen i Ingen Grenser blir sammenlignet med Jesus av prest Idun Strøm Sefland. Hans radikale tilnærming til folk minner henne om Jesus.

Foto: Håvar Jenssen/Mastiff

«Kjære Lars Monsen. Du tar med 11 funksjonshemmede mennesker på en 30-dagers ekspedisjon i villmarken. Jeg ser deg på Norges mest sette TV-program, og blir forundret, forvirret og begeistret»

Slik åpner brevet prest Idun Strøm Sefland postet på Nettkirken.no 30. januar.

«Du ser med et annet blikk enn de fleste. Det ligner et blikk jeg har møtt før. Et blikk som ser sannhet, og som setter fri», skriver hun.

Idun Strøm Sefland

Prest Idun Strøm Sefland har skrevet et åpent brev til Lars Monsen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Bakgrunnen for brevet er programmet «Ingen Grenser», hvor Monsen er programleder. Hans oppførsel og tilnærming til deltakerne fascinerer Sefland, og han minner henne om en annen mye omtalt meningsytrer som levde for 2000 år siden.

– Lars Monsen er litt radikal i måten han møter mennesker på. Derfor minner han meg om Jesus, som også på sin tid var radikal, sier Sefland til NRK.no.

Hun tror at Monsens noe «rå» tilnærming i møtet med folk utfordrer, og får de til å ta ansvar for eget liv.

– Hvis en deltaker i programmet prøver noe 10 ganger uten å få det til, går han ikke bort og hjelper. Han venter til deltakeren klarer det selv. Det er fordi han vet de klarer det. Og det betyr så mye for folk, sier Sefland.

Se den siste episoden av «Ingen Grenser» på NRK1 5. februar klokken 20:15!

Curlingforeldre

Grunnlaget for sammenligningen med Jesus er blant annet Monsens evne til å se andre mennesker.

– Lars Monsen ser at folk kan. Han ser hele mennesket, og tar folk ut av den båsen de er satt i, sier Sefland.

Hun har selv vært inne på det samme tankesettet tidligere, og forteller at hun blir glad når hun ser at det virker i praksis. Det er en av årsakene til teksten hun har lagt ut for allmenn skue på Nettkirkens webside.

– Han er en fantastisk inspirasjon, og det er en vekker å se hva han får til, sier hun.

Presten, som selv har tre barn, tror flere kan ha nytte av tilnærmingsmetoden til Monsen.

– Jeg håper jeg klarer å bruke litt av de samme metodene i arbeidet mitt og barneoppdragelsen selv. Jeg har tre friske og sunne barn, og bør bli flinkere til å ikke skjerme de for alt mulig hele tiden. Ikke være curlingforeldre, som skyver unna alle problemer, sier hun.

Hun ser selv på en slik oppgave som prest som en utfordring, fordi det er noe annerledes. Hun tror likevel mange foreldre kan dra nytte av å ikke alltid vise den mildeste siden av seg.

– Jobben handler om å se hele mennesket. Jeg håper jeg klarer å gjøre litt av det Lars Monsen klarer i min jobb, sier hun.

Se de fem første episodene av «Ingen Grenser» her!

– Lars behandlet oss som folk

Kenneth Birkenes

Kenneth Birkenes var på reise med Lars Monsen i 30 dager. Han mener programlederen har et eget blikk for folk.

Foto: Håvard Jenssen/Mastiff

Kenneth Birkenes er en av årets elleve deltakere i «Ingen Grenser». Han mener at Sefland treffer ganske godt i sin beskrivelse av programleder Monsen.

– Jeg forstår godt hva hun er inne på, Lars har absolutt et blikk for folk. Han er ikke så lett å komme inn på, men han er veldig flink til å komme inn på menneskene rundt seg.

Det var riktig av Monsen å la deltakerne få forsøke så lenge de ville, mener Birkenes. Han opplever ofte at folk hjelper til litt for tidlig.

– Vanligvis er folk veldig forsiktige rundt meg, og de sier ifra om alle tingene de mener jeg ikke bør gjøre. Lars behandler folk med funksjonsnedsettelser som andre folk, og pushet oss til vi fant våre egne grenser. Han behandlet oss som helt vanlige mennesker.

I løpet av årets sesong med «Ingen Grenser» er det flere episoder hvor deltakerne bryter sammen i gråt. Selv om Monsen noen ganger virket hard, så var han også forberedt på å si ifra om noen tøyde strikken for langt.

– Vi visste ikke helt hva det var å presse oss selv så mye som vi gjorde, men Lars grep inn hvis han syntes vi presset oss for hardt. Da sa han tydelig ifra om at vi måtte hvile.

Positive tilbakemeldinger

Etter at Sefland la ut brevet på nett har hun fått flere tilbakemeldinger både på mail og på websiden.

– Tilbakemeldingene fra dem som har lest det er gode. De er både fra folk i det kristne miljøet, og fra andre som har sett det på nettkirken.

Hun forteller at det er mange som sier at Monsen er til stor inspirasjon med sin væremåte.

– Og det er flere andre som ser den samme linken mellom Lars Monsen og Jesus, sier hun.

Hva synes du om Lars Monsen og årets sesong av «Ingen grenser»?

Kulturstrøm

 • Skal spille Quisling i TV-serie

  Anders Baasmo Christiansen er aktuell i tittelrollen i den nye storsatsingen «Quisling» som skal gi seerne innblikk i den tapende siden under andre verdenskrig. Det melder Rushprint , som også avslører at den nordiske satsingen har vært under utvikling en stund. – For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt, sier skuespilleren i et intervju i Dagbladet. «Quisling» lages av selskapet Viafilm og Bjørn Ekeberg er manusforfatter. (NTB).

  Anders Baasmo Christiansen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP