Hopp til innhold

Samarbeidet mellom Sophie Elise og NRK er avsluttet

Sophie Steen Isachsen og Fetisha Williams sitt podkast-samarbeid med NRK er over, bekrefter begge parter torsdag kveld. – Som allmennkringaster kunne vi ikke leve med avtalene slik de var, sier NRK-topp.

Sophie Elise og Fetisha kommer med ny podkast på NRK Radio.

Siste episode av NRK-podkasten Sophie og Fetisha er innspilt, melder førstnevnte torsdag kveld.

Foto: Henriette Dæhli / NRK

– NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, sier Sophie Elise i pressemeldingen.

VG omtalte pressemeldingen fra Isachsens management først.

NRK sin konklusjon er at de kommersielle bindingene til de to profilene er for omfattende til at det kan kombineres med løpende podkastproduksjon for NRK.

Stemmer det at Sophie Elise hadde blitt nødt til å legge ned sin øvrige kommersielle virksomhet?

– Hvis hun vurderer det sånn, så er det nok riktig, bekrefter konstituert direktør i Marienlystdivisjonen, Charlo Halvorsen.

Charlo Halvorsen

Konstituert direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, Charlo Halvorsen, bekrefter at NRK stilte strenge krav til Sophie Steen Isachsen og Fetisha Williams i reforhandlingen av samarbeidet mellom partene. I dag brøt det hele sammen.

Foto: Kristian Rostad

Han forteller at NRK har hatt behov for å stramme inn på influensernes mulighet for å drive kommersiell aktivitet, og vedgår at de nye rammene influenserne ble forespeilet nok har vært utslagsgivende for at de avsluttet samarbeidet.

Dermed blir episoden av «Sophie og Fetisha» som kom ut torsdag morgen den siste.

NRK var ikke kjent med oppsigelsen

– Vi kan bekrefte at samarbeidet om produksjon og publisering av podkasten «Sophie og Fetisha» er avsluttet, sier kringkastingssjef i NRK, Vibeke Fürst Haugen i en pressemelding.

Pressemeldingen ble sendt ut snaue tre timer etter at det ble kjent at Isachsen og Williams meldte at de avslutter samarbeidet.

– Det var ikke ventet, men heller ikke uventet, sier Halvorsen.

– Vi hadde ikke planer om å legge ut en slik pressemelding, legger han til.

Så NRKs pressemelding er bare en konstatering?

– Ja, svarer Halvorsen.

Partene møttes sist tirsdag, og har ikke vært i dialog i dag. De skulle igjen møtes fredag. Det blir det ikke noe av.

Det heter i pressemeldingen fra managementet til Sophie Elise at hun og Williams sin beslutning om å avslutte samarbeidet er veloverveid. De sier NRK i utgangspunktet har vært fornøyd med innholdet, men mener at det de siste par dagene har vært en endring i holdninger fra NRK sin side.

Screenshot av Sophie Elises Instagram-story torsdag kveld.

Skjermdump fra Sophie Elises Instagram-konto torsdag kveld.

Foto: Sophie Elise

– Vi har takket nei til andre og mere lukrative tilbud for å kunne samarbeide med NRK, og vi angrer ikke på det. Det har vært lærerikt og utviklende å jobbe med en så stor og proff organisasjon, og vi var klare til å utvikle konseptet videre, sier Williams.

På Instagram uttrykker Isachsen at arbeidet med NRK-podkasten «Sophie og Fetisha» har gitt mersmak.

– Vi er stolte av podkasten vi skapte sammen med fantastiske kolleger i NRK Underholdning og er takknemlige for alt de har lært oss. Og mer podkast, det blir det – om enn på en annen plattform.

Sophie Elise i forbindelse med podkasten Sophie og Fetisha

Sophie Elise ønsker fortsatt å jobbe med podkast – bare ikke fra NRKs lokaler.

Foto: Petter Nielsen

Snakket om kommersielle bindinger

Det har vært flere møter mellom NRK Underholdning og Isachsen de siste dagene.

– Her har vi tydelig sagt fra at vi måtte endre avtalene med dem – vi kunne ikke leve med disse avtalene som allmennkringkaster, sier Halvorsen.

Ifølge NRK Nyheters opplysninger har møtene blant annet dreid seg om hvordan Isachsens avtale med NRK er bygd opp, og om hun skulle få ha andre kommersielle inntekter mens hun er engasjert av NRK.

– Vi ble valgt, på tross av våre kommeriselle bindinger. NRK sa ja til «Sophie og Fetisha» godt informert, vel vitende om hva vi lever av og trolig med et ønske om å nå de vi treffer med innholdet vi har laget i en årrekke, skriver Isachsen på Instagram.

Sophie Elise og Fetisha Williams har kunnet drive sine kommersielle virksomheter som før, parallelt med løpende publisering.

– Det løsere regimet har ikke flydd godt nok, vurderer Halvorsen.

I andre prosjektavtaler har man ofte en definert periode der man får betalt for prosjektet, samt en periode i forkant og etterkant, hvor man også får betalt. Såkalte gjerder, for å sikre at ikke kommersielle bindinger kommer i konflikt med hverandre.

Det har blant annet Jørgine Vasstrand, kjent som Funkygine, hatt med NRK når hun er programleder for «Norges tøffeste».

Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand i Norges Tøffeste 2022

Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand under innspilling av NRK-programmet «Norges tøffeste».

Foto: Erlend Lånke Solbu

– Jeg er i kommersiell karantene både før, under og etter sendeperioden. Det innebærer at jeg ikke får jobbe kommersielt, får ikke ha andre samarbeidspartnere, og får ikke promotere egne produkter, har Vasstrand sagt til NRK Nyheter.

Slettet bilde

Bakgrunnen for de siste ukenes kontroverser er et bilde Sophie Elise la ut på sin egen Instagram. Det ble senere slettet.

På bildet så man Sophie Elise og en annen influenser. Den andre holdt en liten pose, tilsynelatende med noe hvitt pulver, i den ene hånda.

Halvorsen forteller at det fikk NRK til å se nøyere på samarbeidet, men at bildet ikke er utslagsgivende for samarbeidsbruddet.

– Bare avtaleverket var problematisk for oss, sier han.

Det er ikke kjent hva posen inneholdt.

SKJERMDUMP INSTAGRAM Sophie Elise Isachsen la ute et bilde på Instagram som har fått mye oppmerksomhet.

Det har stormet kraftig rundt Sophie Elise og NRK siden influenseren la ut dette bildet av seg selv og en annen influenser.

Foto: SKJERMDUMP INSTAGRAM

– Jeg har ikke for vane å være spesielt nøye på bildene jeg legger ut. Jeg skulle poste en bildekarusell, slik jeg ofte gjør, skriver Isachsen på sin egen Instagram-profil fredag forrige uke.

Hun skriver at hun studerte bildene på avstand, før hun valgte ut et knippe som skulle gå i en såkalt bildekarusell på det sosiale mediet.

– Da jeg ble oppmerksom på bildet, ble det fjernet etter bare tre minutter. Publiseringen var uansett mitt ansvar, og noe slikt vil ikke skje igjen, skriver hun.

Screenshot fra Sophie Steen Isachsen sin Instagram fredag 24. februar.

Skjermdump fra Sophie Elises Instagram-konto fredag forrige uke.

Foto: Skjermdump

Kringkastingsrådet skal torsdag neste uke diskutere samarbeidet mellom NRK og Sophie Elise. Det har kommet om lag 4000 klager i saken.

Managementene til Sophie Steen Isachsen og Fetisha Williams har ikke besvart NRK Nyheters forespørsler.

Kulturstrøm

  • Paltrow frifunnet for skiulykke

    Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow er frifunnet for anklager om at hun var skyld i en skiulykke i Utah i 2016, melder Reuters. Paltrow var saksøkt av en lege som hevdet at hun kjørte inn i ham i skibakken slik at han fikk varige skader.

    Mannen saksøkte Paltrow for over 30 millioner kroner, mens hun i sitt motsøksmål ba om én dollar i erstatning. I vitneboksen fortalte hun at hun hadde blitt påkjørt bakfra. Juryen fant at Paltrow ikke var å laste for ulykken.

    Gwyneth Paltrow i retten i Park City i Utah
    Foto: Rick Bowmer / AP