Hopp til innhold

Salmekrangel ved begravelser

Passer "Du skal få en dag i morra" eller "Nei, så tjukk du har blitt" i en begravelse? Hvilken sang vil du ha i din begravelse?

Blomster på en grav.
Foto: Illustrasjonsfoto:www.colourbox.com

Stadig flere vil ha salmer utenfor salmeboken til sine kjæres begravelse. Noen steder skaper det problemer: Både prest og organist har meninger om saken, og noen ganger skaper musikkønskene konflikter.

Hør: Salmekrangel

Hvilken sang vil du ha i din begravelse?

Etter hvert som norske kirkebenker har blitt stadig glisnere, har også tradisjonell salmesang blitt en lite påaktet aktivitet. Stadig færre har et forhold til kirkens egne salmer og snager, og ønsker heller musikk de selv eller avdøde hadde et forhold til når de skal ta farvel. Noen av forslagene synes likevel vanskelige å svelge.

"Nei, så tjukk du har blitt"

Aftenpostens Aftenutgave i går har funnet at sanger som "Lys og Varme", "Nei, så tjukk du har blitt" og "Jeg er havren" har problemer med å passere nåløyet, mens "The Rose", "Eg ser" og "Tears in heaven" er akseptert under tvil.

I den sammenhengen blir begravelsesbyråene meglere mellom kirke og pårørende. Knut Svanholm er daglig leder ved Svanholm begravelsbyrå i Trondheim, som står for omlag 800 begravelser hvert år.

- Vi har brukt både "Internasjonalen" og "Du skal få en dag i morra" i kirkelig begravelse, forteller han til Norgesglasset.

Oppfordrer til romslighet

Kristne begravelser er i dag styrt etter Gudstjenestebok for Den norske kirke, som er vedtatt av Kirkemøtet. Leder av Kirkerådet Nils Tore Andersen (bildet) sier til Aften at han anbefaler at man bruker salmer der det skal være salmer, men at han oppfordrer prester og organister til å vise stor romslighet når det gjelder øvrige musikkinnslag.

–Men jeg tror det er vanskelig å komme med et direktiv på dette området. Det er jo den enkelte prest og organist som er ansvarlig for arrangementene, sier han til Aftenposten i dag.

Del dine musikkhistorier fra begravelser her:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.