Hopp til innhold

Salman Rushdie ble knivstukket 12 ganger – nå forteller han om angrepet i ny bok

Forfatter Salman Rushdie (76) trodde han skulle dø i knivangrepet for snart to år siden. Nå snakker han for første gang ut om opplevelsen i boken «Kniv».

Salman Rushdie får tyske bokhandleres fredspris

Salman Rushdie viste seg en sjelden gang offentlig da han fikk tyske bokhandleres fredspris i høst. Etter knivangrepet dekker han til det ene øyet han er blind på.

Foto: Kai Pfaffenbach / AP

Den prisbelønte forfatteren og ytringsfrihetsforkjemperen Salman Rushdie gir i dag boken «Kniv».

I boken skriver Rushdie for første gang, i detalj, om hendelsene 12. august 2022, da han ble forsøkt drept under en scenesamtale i delstaten New York. Angrepet skjedde over 30 år etter fatwaen som ble utstedt mot ham i kjølvannet av romanen Sataniske vers (1988).

Vil «slå tilbake»

– Jeg husker at jeg tenkte at jeg kom til å dø. Heldigvis tok jeg feil, sier Rushdie til BBC.

Han forteller at øyet som ble truffet av overfallsmannens kniv hang, nedover ansiktet hans «som et bløtkokt egg», og at tapet av det «opprører ham hver dag».

Dette er en av mange detaljer Rushdie snakker åpent om i boken. Boken er hans måte å bearbeide hendelsen og «slå tilbake» mot det som skjedde, sier han til BBC.

I et intervju med det amerikanske programmet 60 minutes som går på CBS snakker Rushdie om angriperen.

– Han og jeg hadde 27 sekunder sammen. Det var det, sier Rushdie til programmet.

Rushdie ble ifølge politiet knivstukket 12 ganger i løpet av de 27 sekundene. Flere steder på overkroppen, i halsen, i hånden og kanskje verst av alt: i høyre øyet, som han aldri vil se med igjen.

Salman Rushdie

Salman Rushdie før angrepet i 2022.

Foto: Rogelio V. Solis / AP

– Ante ikke hvordan han skulle drepe

Etter 18 dager på sykehus og tre uker i rehabilitering ble han skrevet ut. En av kirurgene sa til ham at Rushdie hadde vært både uheldig og heldig på samme tid.

«Hva er den heldige delen», spurte Rushdie, hvor kirurgen hadde svart: «Den heldige biten er at han som angrep deg ikke ante hvordan han skulle drepe noen med en kniv.»

Angriperen, en 24 år gammel muslimsk mann fra New Jersey, har erklært seg ikke skyldig i drapsforsøk. Han venter nå på rettssaken mot ham.

Gjerningsmannen har sagt at han så en video med Rushdie og ikke liker folk som er «uærlige».

Koblet til drapsforsøk i Norge

Rushdie sier også til BBC at kampen for ytringsfrihet er blitt vanskeligere, mye på grunn av den endrede innstillingen han ser hos mange unge.

– Hele poenget med ytringsfrihet er at man må tillate ytringer man ikke er enig i.

Etter angrepet har Rushdie vist seg svært lite offentlig. Han har heller ikke snakket noe særlig om hva som skjedde i pressen.

Salman Rushdie har også forgreininger til Norge. I 1993 ble forlegger William Nygaard skutt og forsøkt drept i Oslo.

Drapsforsøket ble raskt koblet opp mot Nygaards rolle som forelegger. Mens han var direktør for forlaget Aschehoug, var han en støttespiller for Rushdie da han ga ut romanen «Sataniske vers».

Irans åndelige leder ayatolla Khomeini avsa en dødsdom over forfatteren og alle som medvirket til å gi ut boken. Nygaard svarte da med å framskynde bokutgivelsen.

I Norge er det Aschehoug som gir ut boken. Dagens forlegger Mads Nygaard (sønn av William Nygaard) sier til NRK at de ikke kjenner på noen frykt med tanke på å gi ut boken.

Vi har utgitt Rushdie helt siden «Midnattsbarn» kom ut for mange år siden. Han er en av våre aller viktigste forfattere. Å stå sammen med ham og kjempe hans sak har vært helt naturlig, sier Mads Nygaard.

Salman Rushdie og William Nygaard snakker sammen på Aschehougs hagefest i 1992.
Foto: Morten Holm / NTB

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift