Hopp til innhold

Salman Rushdie ble knivstukket 12 ganger – nå forteller han om angrepet i ny bok

Forfatter Salman Rushdie (76) trodde han skulle dø i knivangrepet for snart to år siden. Nå snakker han for første gang ut om opplevelsen i boken «Kniv».

Salman Rushdie får tyske bokhandleres fredspris

Salman Rushdie viste seg en sjelden gang offentlig da han fikk tyske bokhandleres fredspris i høst. Etter knivangrepet dekker han til det ene øyet han er blind på.

Foto: Kai Pfaffenbach / AP

Den prisbelønte forfatteren og ytringsfrihetsforkjemperen Salman Rushdie gir i dag boken «Kniv».

I boken skriver Rushdie for første gang, i detalj, om hendelsene 12. august 2022, da han ble forsøkt drept under en scenesamtale i delstaten New York. Angrepet skjedde over 30 år etter fatwaen som ble utstedt mot ham i kjølvannet av romanen Sataniske vers (1988).

Vil «slå tilbake»

– Jeg husker at jeg tenkte at jeg kom til å dø. Heldigvis tok jeg feil, sier Rushdie til BBC.

Han forteller at øyet som ble truffet av overfallsmannens kniv hang, nedover ansiktet hans «som et bløtkokt egg», og at tapet av det «opprører ham hver dag».

Dette er en av mange detaljer Rushdie snakker åpent om i boken. Boken er hans måte å bearbeide hendelsen og «slå tilbake» mot det som skjedde, sier han til BBC.

I et intervju med det amerikanske programmet 60 minutes som går på CBS snakker Rushdie om angriperen.

– Han og jeg hadde 27 sekunder sammen. Det var det, sier Rushdie til programmet.

Rushdie ble ifølge politiet knivstukket 12 ganger i løpet av de 27 sekundene. Flere steder på overkroppen, i halsen, i hånden og kanskje verst av alt: i høyre øyet, som han aldri vil se med igjen.

Salman Rushdie

Salman Rushdie før angrepet i 2022.

Foto: Rogelio V. Solis / AP

– Ante ikke hvordan han skulle drepe

Etter 18 dager på sykehus og tre uker i rehabilitering ble han skrevet ut. En av kirurgene sa til ham at Rushdie hadde vært både uheldig og heldig på samme tid.

«Hva er den heldige delen», spurte Rushdie, hvor kirurgen hadde svart: «Den heldige biten er at han som angrep deg ikke ante hvordan han skulle drepe noen med en kniv.»

Angriperen, en 24 år gammel muslimsk mann fra New Jersey, har erklært seg ikke skyldig i drapsforsøk. Han venter nå på rettssaken mot ham.

Gjerningsmannen har sagt at han så en video med Rushdie og ikke liker folk som er «uærlige».

Koblet til drapsforsøk i Norge

Rushdie sier også til BBC at kampen for ytringsfrihet er blitt vanskeligere, mye på grunn av den endrede innstillingen han ser hos mange unge.

– Hele poenget med ytringsfrihet er at man må tillate ytringer man ikke er enig i.

Etter angrepet har Rushdie vist seg svært lite offentlig. Han har heller ikke snakket noe særlig om hva som skjedde i pressen.

Salman Rushdie har også forgreininger til Norge. I 1993 ble forlegger William Nygaard skutt og forsøkt drept i Oslo.

Drapsforsøket ble raskt koblet opp mot Nygaards rolle som forelegger. Mens han var direktør for forlaget Aschehoug, var han en støttespiller for Rushdie da han ga ut romanen «Sataniske vers».

Irans åndelige leder ayatolla Khomeini avsa en dødsdom over forfatteren og alle som medvirket til å gi ut boken. Nygaard svarte da med å framskynde bokutgivelsen.

I Norge er det Aschehoug som gir ut boken. Dagens forlegger Mads Nygaard (sønn av William Nygaard) sier til NRK at de ikke kjenner på noen frykt med tanke på å gi ut boken.

Vi har utgitt Rushdie helt siden «Midnattsbarn» kom ut for mange år siden. Han er en av våre aller viktigste forfattere. Å stå sammen med ham og kjempe hans sak har vært helt naturlig, sier Mads Nygaard.

Salman Rushdie og William Nygaard snakker sammen på Aschehougs hagefest i 1992.
Foto: Morten Holm / NTB

Kulturstrøm

 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».

 • Springsteen utsetter konserter: Stemmeproblemer

  Bruce Springsteen og The E Street Band utsetter konsertene i Praha og Milano, etter lørdagens melding om at konserten i Marseille måtte utsettes.

  Det melder artisten blant annet på Facebook. Mens beskjeden lørdag var at konserten måtte utsettes på grunn av stemmeproblemer og legens ordre, opplyses det nå at Springsteen har fått forbud mot å opptre på ti dager.

  Dermed ser det til at europaturneen først vil fortsette i Madrid 12. juni.

  Nye datoer for de utsatte konsertene skal kunngjøres så snart som mulig.

  Bruce Springsteen opptrer i California i april.
  Foto: Chris Pizzello / AP / NTB
 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB